За енергийната сигурност на страната, производството на горива от Лукойл,

...
За енергийната сигурност на страната, производството на горива от Лукойл,
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев пред Tribune: Действията на служебния кабинет са по-скоро в интерес на „Лукойл”

За енергийната сигурност на страната, производството на горива от „ Лукойл ”, техните цени и безпокойството на служебното държавно управление, че в случай че Народното събрание забрани износа, рафинерията в Бургас ще спре – по всички тези тематики от Tribune.bg беседваме с депутата от „ Демократична България ” Ивайло Мирчев.

Г-н Мирчев, италианското държавно управление пое ръководството на рафинерията на „ Лукойл ” на о-в Сицилия, а у нас служебното държавно управление ни изяснява по какъв начин дизелът не стига и би трябвало да спомагаме на рафинерията в Бургас? Коя е вярната позиция?

Правилната позиция е да си защитим интереса, по този начин както го вършат в Италия и Германия. В Германия към този момент три рафинерии на „ Роснефт ” са поети на действен надзор. Ако помните предходната година, когато „ Газпром ” стартира да прави номера и да не цялостни хранилищата с газ, Германия незабавно ги пое на действен надзор, изпълни ги. Тук става дума за енергийната сигурност на страната. Вместо министрите ни да се появяват на конференции дружно с представители на една частна компания, която заплашва, че ще затвори, просто ние би трябвало да създадем всички стъпки доста бързо и по този начин, че „ Лукойл ” хем да не затваря, хем да е потребна на вътрешния пазар и цените да паднат. Единственият метод да стане това е да се поеме действен надзор на рафинерията.

Реални ли са заканите за по-високи цени на дизела? Може ли пазарът у нас през зимата да се изправи пред дефицит на това гориво?

Вече сме изправени пред този проблем, тъй като в цяла Европа има недостиг на дизелово гориво. Има, обаче, доста елементарно решение - страната има дерогация и може умерено да преработва съветски нефт, а дизеловото гориво да остава тук и да не се изнася към този момент по избор на държавното управление. Иначе „ Лукойл ” ще желае да изнася всичко за огромни облаги. Правителството следва да пази българския народен интерес, а не представителите му да се появяват на конференции и да изясняват, че в случай че не се съобразяваме с „ Лукойл ”, рафинерията би трябвало да затваря.

Има ли вид част от модифицираните артикули от суровия нефт в бургаската рафинерия, които не се използват у нас, да се изнасят на открито?

Това е една от опциите. Има такива артикули, които не са нужни в България, да им дадат позволение за експорт в други страни. Но да се приказва за прекъсване, е безусловно несериозно.

Ние имаме и специалисти, които могат да поемат ръководството на рафинерията?

Това е дискусионна тематика - дали би трябвало да се назначават избрани специалисти или просто сегашният мениджмънт да се преценява с условията на страната ни, само че не това е значимото. Нямаме подозрение, че разполагаме със експерти и че рафинерията се управлява от експерти.

Очаквате ли, че служебното държавно управление ще реши въпроса и ще обезпечи задоволително горива от рафинерията на „ Лукойл ” за вътрешния пазар?

Очаквам ние в Народно събрание да си свършим работата. Това, което направи служебният кабинет досега - отстъпките във връзка с петролния терминал в „ Росенец ” и във връзка с подпомагане на самата „ Лукойл ” - не сме обнадеждени. Всъщност кабинетът „ Донев ” има положителното предпочитание да работи в полза на страната, само че дейностите му досега са по-скоро в полза на „ Лукойл ”, и това ни натежава.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР