За едно и също онкологично лекарство законно Националната здравноосигурителна каса

...
За едно и също онкологично лекарство законно Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Как здравната каса плати за онколекарство 1063 лв. на частна болница, а на държавна - 129 лв.


За едно и също онкологично лекарство законно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила на частна болница седем пъти повече, в сравнение с заплаща на държавни и общински лечебни заведения. Става въпрос за медикамент с интернационално непатентно име "Пеметрексед " (за лекуване на рак на белия дроб - бел. авт.), който през м.г. е закупен от 29 лечебни заведения у нас от едни и същи производители на цени сред 1063 и 129 лева Най-високите цени, които обаче са в границите на пределните цени в позитивния лекарствен лист, са платени в частни лечебни заведения, а най-ниските - в общински лечебни заведения, в сложни онкологични центрове и така нататък
За случая детайлности през днешния ден даде шефът на касата Дечо Дечев, който изясни, че съгласно него разликата в цените е допустима, откакто през 2016 година Народното събрание освобождава частните лечебни заведения от задължението да афишират публични поръчки.
Законовата корекция е прокарана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов с претекста, че се транспонира европейска инструкция. Според министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев обаче текстът в директивата не е явен и не може да се пояснява еднопосочно, както са създали депутатите тогава, а сега има процедура от Европейската комисия (ЕК), съгласно която България би трябвало да върне остарялото състояние - частните лечебни заведения да афишират публични поръчки. Такива законови промени ще бъдат препоръчани от отрасловото министерство.

Единичен ли е казусът

Към момента в здравното министерство има информация за един подобен случай, въпреки че ще бъдат инициирани инспекции в лечебни заведения. Сигналът е подаден в здравната каса от един от четиримата производители на лекарството, който с помощта на влезнал в действие през м.г. нов механизъм вижда, че касата е платила за лекарството повече, в сравнение с той е получил.
"Цените, по които производителят е продавал на търговец на едро, са идентични за всички търговци. В цените, по които касата е плащала, откакто този търговец на едро ги е продал на лечебните заведения, има голяма разлика и тя е от порядъка на 7 пъти допълнително, в сравнение с производителят на лекарството е фактурирал на търговеца на едро ", разгласи още Дечо Дечев, като посочи, че касата не знае на каква цена търговецът купува от производителя, защото финансовите връзки са сред болничното заведение и касата.
От думите му се разбра, че въпросният търговец на едро, който е определен за снабдител на лекарството в частна болница без социална поръчка, го е продавал седем пъти по-скъпо, в сравнение с го е купувал. След като отхвърли да заяви имената на болничното заведение и търговеца на едро, той изясни: "Връзка сред производител и снабдител няма. Има връзка сред болница и търговец на едро. "
Сигналът е подаден, откакто производителят схваща, че е получил доста по-малък доход от платеното от касата за лекарството, само че по новия механизъм при тези количества и суми е задължен да направи отстъпки в цената.

Какво ще вършат ръководещите

За случая се разбра от изявление за "Дарик " на Дечо Дечев, чийто мандат като шеф на касата изтича в края на февруари. Заради изказванията в него в понеделник Българска социалистическа партия разгласи, че ще сезира прокуратурата, а "Демократична България " прикани всички данни по случая да станат обществени. След като през днешния ден Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаеха чуване по тематиката на съвещанието на отрасловата комисия в Народното събрание на следващия ден, ръководителят й Даниела Дариткова от ГЕРБ предложения в Народното събрание здравния министър и шефа на касата.
След срещата ръководещите оповестиха, че ще създадат всичко допустимо за изясняване на случая и ще поддържат законодателни промени за връщане на остарелия режим в частните лечебни заведения. Кирил Ананиев даде обещание да инициира промени в Закона за публичните поръчки, съгласно които частните лечебни заведения ще ползват същите правила, както общинските и държавните.
Здравният министър ще изпрати писмо в Националната организация за приходите (НАП) с искане за инспекция на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните медикаменти.
"Изпълнителна организация по медикаментите и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули ще създадат инспекция на финансовите индикатори на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични медикаменти и тях ще ги съпоставим с пределните цени по позитивния лекарствен лист ", разгласи още Ананиев. След приемане на към този момент импортирани законопроекти в Народното събрание ще има промени и в наредбата за цените./Дневник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР