За една година - от юли 2021 г. до юли ...

За една година - от юли 2021 г. до юли

Резервоар гориво е 130 долара - как Естония стигна най-високата инфлация в ЕС

За една година - от юли 2021 година до юли 2022 година, растежът в цената на естествения газ в Естония е 235 на 100. Токът за семействата е поскъпнал с 142%, горивата - с 80 на 100, топлоенергията - с 62%.

Това сочат данните на формалната статистическа организация - Statistics Estonia - на страната в Европа с най-висока инфлация. На годишна база по отношение на юли 2021 година тя е 22,8% на 100.

Това е доста над междинните за еврозоната 8,9 на 100. Общо за Европейския съюз данните от месец по-рано сочат същото - Естония е преди всичко по годишен растеж на цените, следвана от другите две балтийски страни - Латвия и Литва. Чехия е четвърта, а България - пета с 14,8 на 100.

Макар и растежът на цените на горивата и енергията да звучат шокиращо, те съставляват 40-50 на 100 от общото повишаване, което образува показателя на потребителските цени в балтийската страна.

При стоките там, по отношение на юли предходната година, най-драстичен е скокът в цената на брашната - 72%, прясната риба - 59 на 100, яйцата - 56% и олиото - 49%. На цените на стоките се дължи към една пета от инфлацията.
 Снимка: iStock
Войната в непосредственост до Естония, съседка на Русия, обаче не е единствената причина за бруталния растеж на цените. Процесът е почнал още преди този момент - с икономическото възобновяване от пандемията, растежа на потреблението и проблемите към доставките след отварянето на стопанските системи след локдауните.

В Естония възобновяване на стопанската система след пандемията е толкоз мощно - 7 на 100 над равнището преди ковид, че води до липса на работна ръка и оттова - растеж на заплатите. Който в допълнение напомпва инфлацията.

Има и една характерна мярка - от предходната година е вдигната възбраната върху тегленето на пари от наложителните пенсионни фондове, което е довело до в допълнение ползване.

Според икономиста Кристо Ааб от локалната LHV Bank единствено с помощта на тази мярка естонците са изтеглили към 1 милиард евро. " Ефектът се вижда в магазините за електроника - хората купуват тв приемници и домашни уреди ", разяснява той пред " Вашингтон поуст ".

Данните на Централната банка на Естония пък сочат, че растежът на заплатите на годишна база още през март е приблизително 11 на 100. Високо е и потреблението, като семействата харчат и пари, спестени по време на рестриктивните мерки по време на пандемията - растежът на търсенето на индустриални артикули е 36 на 100.

Така още през декември предходната година годишната инфлация към този момент е 12 на 100, през март 2022 година стигна 15%, а през май, когато към казуса се прибавиха в цялостен размер и скочилите цени на енергоносителите и тока, мина 20 на 100.

Всички тези сухи данни значат, че да вземем за пример да се изпълни един контейнер на Toyota Camry сега коства към 130 $, при 86 преди година. Цената на литър безоловен бензин е 2 евро.

" Това са цялостни нелепости. Нещо би трябвало да се направи, държавното управление да понижи налозите или нещо друго. Не може да не престава по този начин ", споделя пред " Политико " Манвел Мусаелян, търговец на коли.
 Снимка: iStock
Но не цената на живота безпокои най-вече всички естонци. " Естествено, дразнещо е. Но това става по цялостен свят, не е единствено наш проблем тук ", споделя пред " Вашингтон пост " Мариу Ванаталу, клиент в мола " Виру Кескус " в Талин. " За естонците най-важната тематика, по-важна от инфлацията, е войната в Украйна ", разяснява той.

И макар това казусът е огромен, така като разноските за храна и енергия образуват по-голяма част от разноските на семействата. За съпоставяне, цената на един мегават час електричество в Естония е 215 $, при състояние, че в прилежаща Финландия е 7 $, сочат данните от борсата за електронергия Nord Pool.

Цените на режийните и наемите скачат, а наемателите упорстват за растеж на заплатите, с цел да могат да ги покриват. " Преди подвигах заплатите един път годишно. Сега го върша два пъти, може би даже три ", споделя изпълнителният шеф на софтуерната компания Cybernetica Оливер Ваартну.

За да бъде енергийно самостоятелна от Русия, дребната балтийска страна създава ток от шистово масло, вятърни турбини и естествен газ, и сега има проблем и с трите.

Използването на шисти изисква да се заплащат по-големи въглеродни квоти съгласно европейските правила. Възможността да се употребява вятърна енергия е лимитирана понастоящем, а районът получава от Русия две трети от естествения газ, който му нужен, сочат данните на държавната енергийна компания.

Страната към момента получава газ от Русия, само че задачата ѝ е до края на годината да приключи тези доставки. В момента дружно с Финландия Талин строи терминали за полутечен газ, интензивно се уголемява и потенциалът на вятърните и слънчевите източници на ток.

Това обаче лишава време, а цените не стопират да порастват.

Има и различен проблем - така като Естония е в еврозоната, лихвените ѝ проценти зависят от тези на Европейската централна банка. Малката страна не може да ги трансформира независимо - да вземем за пример с цел да вдигне цените на заемите, с цел да понижи икономическата интензивност и оттова - инфлацията. Засега ЕЦБ подвига лихвените проценти надалеч по-плавно - последно с 0,5 на 100 през юли, така като надалеч не всички страни от еврозоната имат интерес от високи лихви.

От министерството на финансите оповестиха някои облекчения - необлагаемият най-малко скача от 500 на 654 евро, а акцизът върху тока и горивата няма да се пипа до 2024 година Но няма и да се понижава.

Заради всичко това упованията на Организацията за икономическо съдействие и развиване за стопанската система на Естония са за едвам 1.3 на 100 напредък през 2022 година при 8.2 на 100 предходната година.

Прогнозата на Централната банка на Естония пък е за висока инфлация до края на годината - приблизително 15 на 100 за годината, и последователно усмиряване на инфлацията чак през 2023 година до приблизително 4.3%.

Далеч от 90-те %, с които страната се сблъска през 90-те години на предишния век, когато получи независимостта и престана да бъде една от републиките на Съюз на съветските социалистически републики.

Източник: webcafe.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg