За две седмици на Слънцето се появи втора гигантска коронална

...
За две седмици на Слънцето се появи втора гигантска коронална
Коментари Харесай

Плазмен поток полетя със скорост 2,8 млн. км/ч, в петък достига Земята СНИМКИ

За две седмици на Слънцето се появи втора гигантска коронална дупка, която е 20 пъти по-голяма от нашата планета. Поток от плазма избяга от тази дупка със скорост от 2,8 милиона км и още в петък, 31 март, вечерта или в събота, 1 април, сутринта ще доближи Земята.

Припомняме, предходната седмица огромен плазмен поток избяга от същата гигантска коронална дупка, която доближи Земята в петък, 24 март, и това докара до появяването на най-силната геомагнитна стихия за последните 6 години. В резултат на това събитие, както от време на време се случва, радиокомуникациите бяха прекратени за известно време, само че най-важното е, че полярното зарево се измести доста по-на юг, в сравнение с нормално наподобява. Нещо сходно предвиждат учените и този път.

 Слънце, коронална дупка Поток от плазма изригна от тази голяма коронална дупка предходната седмица Снимка: NASA
Но новата коронална дупка, за разлика от своя предходник, се намира по-близо до екватора на Слънцето, написа Futurism. По принцип такива дарове най-често се случват по-близо до полюсите на нашата звезда. Учените считат, че слънчевите частици, които доближават до Земята, няма да причинят доста щета. Възникналата не доста мощна геомагнитна стихия, вследствие на взаимоотношението на слънчевите частици със земната атмосфера, ще докара до появяването на цветни полярни сияния.
 Слънце, коронална дупка Снимка: NASA
Факт е, че съгласно прогнозите на учените по-голямата част от плазмения поток ще заобиколи Земята и такава мощна геомагнитна стихия, каквато беше предходната седмица, няма да възникне. Според Даниел Вершарен от Лондонския академични лицей тази коронална дупка е от необикновен теоретичен интерес заради местоположението си на Слънцето.

Според астрономите короналните дупки стартират да се появяват по-често по-близо до екватора на Слънцето, когато нашата звезда последователно се приближава до пика на своята интензивност по време на 11-годишния безоблачен цикъл. От короналните дупки на повърхността на Слънцето е по-лесно за плазмените потоци да избягат с огромна скорост в космоса. И в случай че в този миг Земята е на пътя на подобен поток, тогава сигурно ще се появи геомагнитна стихия. Според Вершарен този път не би трябвало да чакаме толкоз ярки полярни сияния и те няма да са толкоз надалеч от полярните области на Земята.
 Слънце, коронална дупка Снимка: NASA  цялостен екран
Ученият изяснява, че доста мощната геомагнитна стихия предходната седмица не е резултат единствено от освобождението на плазма от коронална дупка. В същото време плазмените потоци също избягаха от слънчевите петна и всички тези слънчеви частици се втурнаха към нашата планета.

" Не мисля, че си коства да се притеснявате прекалено много. Ако ненадейно се случи, че Слънцето също има изхвърляне на коронална маса през идващите дни, тогава може да се появи доста мощна геомагнитна стихия. Но е доста мъчно да се планува ", споделя Вершарен.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР