За допълнителната настройка на цялостния бизнес модел на тол-системата ще

...
За допълнителната настройка на цялостния бизнес модел на тол-системата ще
Коментари Харесай

АПИ се кани да събира най-много по 682 млн. лв. на година от тол-системата

За спомагателната конфигурация на цялостния бизнес модел на тол-системата ще оказват помощ и вторият стадий проби, които стартират до дни, уточни проф. Олег Асенов

© Велко Ангелов Средните годишни доходи, които може да чака Агенция " Пътна инфраструктура ", са с пределна стойност 682 млн. лева при обсег на системата от 6050 км. Окончателните цени обаче би трябвало да бъдат утвърдени от държавното управление, като до 16 декември ще тече публично разискване за размера им. Но Олег Асенов от АПИ към този момент съобщи, че вижда запас за намаляването на препоръчаните цени, против които недоволстват превозвачите. Засега е несъмнено, че най-високи такси ще заплащат най-тежките и най-замърсяващи транспортни средства, каквато е политиката и в другите европейски страни.

Това стана ясно на днешната конференция за механизма на тол-системата, на която участваха и членове на Световната банка. Според министъра на превоза Росен Желязков, с цел да се осъществят тези проекти, се постанова и цялостна промяна на метода, по който АПИ работи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дебатът за цените

" Лекият трафик до момента е бил този, който финансира развиването на пътната инфраструктура с към 65% от приходите. Искаме с въвеждането на тол-системата да сменим този модел и да осигурим същия % или непосредствен до него, само че с финансиране от тежкия трафик, който изхабява и амортизира пътната инфраструктура ", разяснява Олег Асенов, който е член на управителния съвет на АПИ.

Таксите ще се пресмятат на база разноските за инфраструктура, категорията на транспортните средства и изминатите километри. Според Кристиан Бирле, който е член на Световната банка, би трябвало да се търси салдото при установяване на точната сума. " Колкото повече информация получаваме, толкоз повече се уверяваме, че решението би трябвало да е в границите сред максимума и допустимото, като би трябвало да сме деликатни с публичните настройки. Все отново има страни, приели близко оптималната цена, с цел да имат повече средства за инфраструктура ", разяснява той.

Максимумът

От данните на Световната банка излиза наяве, че междинната пределна стойност с взети поради евростандартите на транспортното средство (от 1 до 6) и категориите (АМ, клас 1 и 2) е 0.07 лева./км за камиони сред 3.5 и 12 тона, 0.18 лв/км. за камиони над 12 т. с 2-3 оси, 0.35 лева./км за такива над 12 т. с над 3 оси и 0.17 лева./км за рейсове.

При тези параметри годишните доходи в интервала 2020-2024 година ще бъдат общо 682 - 129 млн. лева от камиони, които тежат от 3.5 до 12 тона, 26 млн. лева за тези над 12 тона с 2-3 оси, 491 млн. лева за такива с над три оси, а за рейсове - 36 млн. лева

" Формирането на тол-таксата е развой, постоянно пазарът като пазар се тества на избрана цена, само че най-после търсенето и предлагането намират салдото ", разяснява Асенов.
Очаква се новата система да обезпечи непрекъснат предсказуем източник на средства за ремонт и поддръжка на съществуващите пътища и построяването на нови. Ще нарастнат ли стоките

Анализът на Световната банка планува и оскъпяване на някои от потребителските артикули в случай, че се одобряват оптималните стойности за тол-системата. Засегнати ще са най-много артикули с най-дълъг път на суровината от мястото за нейното извличане, през местата за преправка, до дистрибуторските центрове и магазините. Така да вземем за пример цената на ориза съвсем няма да бъде наранена, тъй като изисква единствено събирането на продукта и пакетирането му.

Продукти като брашно, самун, мляко и газирани питиета ще нарастнат с 2-3 ст. " Според данните на Световната банка няма да има фрапантно нарастване на цените на стоките. Прогнозира се евентуално повишаване с до 2 стотинки на кг или литър, тъй че ще помоля да не се спекулира, хората имат така и така имат други кошмари ", съобщи министърът на районното развиване Петя Аврамова.

И билетите

С сред 15 и 70 стотинки повече обаче ще се заплаща за пътническите транспорти с рейс според от определената дестинация, демонстрира анализът. Най-скъпите дестинации ще са София - Варна и Пловдив - Бургас, като за оценката са взети поради прогнозният брой пътувания дневно по определени направления, междинната претовареност на линията, годишният брой на пътуванията, пасажерите и съответните разноски за винетка на пасажер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР