За добро или лошо Facebook е основният източник на информация

...
За добро или лошо Facebook е основният източник на информация
Коментари Харесай

Meta заплашва да премахне новините от Facebook в САЩ

За положително или неприятно Фейсбук е главният източник на информация за доста хора. Компанията майка на обществената мрежа Meta обаче съобщи, че ще бъде " принудена да обмисли " премахването на новинарското наличие от платформата си, в случай че Конгресът на Съединени американски щати одобри законодателство, изискващо от софтуерните компании да заплащат на новинарските медии за техните материали.   Ако бъде признат Законът за конкуренцията и отбраната на публицистиката, той ще разреши на новинарските компании да договарят групово със обществените платформи за изискванията, при които новинарските материали се появяват на техните уеб сайтове.   Meta съобщи, че по-скоро ще изтегли новините от платформите си, " в сравнение с да се подложи на разпоредени от държавното управление договаряния, които незаслужено подценяват цената, която дава на новинарските издания.   Анди Стоун, шеф по политиката и връзките на Meta, насочи предизвестието от името на компанията, като сподели, че в случай че Конгресът одобри „ недомисления законопроект ”, обществената медия „ ще бъде принудена да обмисли цялостното унищожаване на вести ” от платформата “.  
Meta statement on the Journalism Competition and Preservation Act: pic.twitter.com/kyFqKQw7xs
— Andy Stone (@andymstone) December 5, 2022 Законът за конкуренцията и отбрана на публицистиката не съумява да признае основния факт: издателите сами слагат наличието си на нашата платформа, тъй като това е от изгода за крайния им резултат, а не противоположното, съобщи още Стоун. „ Никоя компания не би трябвало да бъде принуждавана да заплаща за наличие, което потребителите не желаят да видят и това не е важен източник на доходи. “

Сенаторът от Илинойс Дик Дърбин, ръководител на правосъдната комисия, означи, че законопроектът има за цел да облагодетелства локалните новинарски организации.   „ Местните вести са от значително значение, с цел да поддържаме нашите общности осведомени, изключително по време на рецесия “, сподели той в изказване при приемането на законопроекта през септември. „ Заради превъзходството на огромни софтуерни платформи като Гугъл и Фейсбук обаче, доста дребни и локални журналистически издания банкрутират. Този двупартиен законопроект ще помогне за запазването на висококачествената локална публицистика, като разреши на новинарските организации да договарят добросъвестно за заслужено обезщетение от софтуерните колоси, които печелят от потреблението на тяхното наличие. ”

През 2015 година Фейсбук започва функционалността “Instant Articles ”, която демонстрира вести от няколко външни издания на платформата, като дава 100% от приходите от реклама на тези издания. Наскоро обаче Фейсбук разгласи проекти за последователно унищожаване на тази самодейност, заявявайки, че ще изчезне изцяло до идващия април.   Това подтикна новинарските издания да лобират пред законодателите, с цел да принудят обществените медии да заплащат за тяхното наличие, разяснява Fast Company.    Миналата година Meta блокира за малко новините от платформата си в Австралия, откакто страната одобри закон, който задължаваше софтуерните компании да заплащат на издателите за потреблението на техните вести. По-късно тя подписа съглашения с австралийски медии. Междувременно Канада и Нова Зеландия също обмислят сходни законопроекти

Проучване на Pew Research Center от предишния септември открива, че малко под половината (около 48%) от възрастните в Съединени американски щати споделят, че получават вести от обществените медии „ постоянно “ или „ от време на време “. По отношение на това от кои обществени мрежи се осведомят американците, изследването демонстрира, че Фейсбук изпреварва всички останали. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР