За девета поредна година в България отбелязваме трайно намаляване на

...
За девета поредна година в България отбелязваме трайно намаляване на
Коментари Харесай

Намалява заболеваемостта от туберкулоза в България

За девета поредна година в България означаваме трайно понижаване на заболеваемостта от туберкулоза като резултат на дейната активност на Министерството на здравеопазването в осъществяване на „ Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата 2017-2020 година “ и „ Подобряване на устойчивостта на Националната стратегия по туберкулоза “, финансирана от Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова по време на конференция във връзка Световния ден за битка с туберкулозата, оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„ В края на предходната година Световната здравна организация организира министерска среща, на която държавите-членки поеха ангажимент до 2030 година значително да се понижи разпространяването и да се направи всичко допустимо за елиминирането на заболяването туберкулоза като цяло “, добави зам.-министър Йорданова, като посочи, че спрямо 2016 година, в България болните от туберкулоза през 2017 година са намалели с 9%.
Общият брой на болните с туберкулоза през 2017 година в страната е 1 462 души по предварителни данни, по отношение на 1 607 пациенти за 2016 година, като се резервира наклонността броят на мъжете, наранени от заболяването, да е над два пъти по-голям от броя на дамите. Най-засегнати са лицата във възрастовите групи над 65 година – 20% и групата лица 45-54 година
И през тази година се резервира наклонност от всички регистрирани случаи с туберкулоза над 86% да са новооткрити, а останалите 14% са лица, които в предишното са боледували от туберкулоза (рецидиви, пациенти на наново лекуване, които са прекъсвали лечението), уточни зам.-здравният министър.
През последните години броят на децата от 0 до 17 година съставлява сред 9% и 10% от всички случаи на туберкулоза в страната. През 2017 година са регистрирани 140 деца с туберкулоза, а през 2016 година техният брой е бил 164.
Независимо от наклонността за понижаване на заболеваемостта, към момента има райони в България, в които заболеваемостта е над междинната за страната ( Видин – 50,6; Габрово – 41,8; Перник – 36,4; Сливен – 29,5; Враца и София област – 29,0; Плевен – 25,4; Кюстендил – 23,5; Велико Търново – 23,1; Силистра – 22,3; Благоевград – 22,2).
От бюджета на Министерството на здравеопазването се обезпечават средства за диагностикуми и консумативи за микробиологичните лаборатории за туберкулоза, противотуберкулозни медикаменти, медикаменти за химиопрофилактика, ваксини, и дотации за лечебните заведения за лекуване на туберкулоза, стана ясно още по време на конференцията.
През 2017 година със средства от Глобалния фонд са закупени и раздадени ваучери за храна на пациенти с резистентна туберкулоза през целия интервал на лекуване, както и на пациенти с туберкулоза в продължителна фаза на лекуване и пациенти с латентна туберкулозна зараза от рисковите групи.
„ В България диагностиката, лекуването и профилактиката на туберкулозата са безвъзмездни за всички, които се нуждаят, без значение от техния здравноосигурителен статус “, акцентира зам.-министър Йорданова.
Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде намерено в точния момент и да бъде извършено качествено лекуване, съобразено с интернационалните стандарти. Важно изискване е пациентите да се придържат прецизно към лекуването, което е дълготрайно - от 6 месеца до 1 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР