За Деня на Европа Националният дворец на културата беше осветен

...
За Деня на Европа Националният дворец на културата беше осветен
Коментари Харесай

С различни инициативи в страната беше отбелязан Денят на Европа

За Деня на Европа Националният замък на културата беше осветлен в цветовете на знамето на Европейски Съюз. Така ще наподобява до среднощ.

На днешната през 1950 година е произнесена историческата Декларация на тогавашния френски външен министър Робер Шуман, в която той обрисува концепцията си за нова форма на политическо съдействие в Европа след войната. Така се ражда концепцията за наднационална европейска институция, която да сплоти и ръководи производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за основаването ѝ, а това слага началото и на общността, която по-късно се трансформира в Европейския съюз.

Пред президентството тържествено беше издигнато знамето на Европейския съюз. Държавният глава Румен Радев сервира цветя и на паметника на незнайния войник като подсети, че в никакъв случай не би трябвало да забравяме и паметта на починалите в битката против нацизма.

" Историята на европейското обединяване ни учи, че то е достижение на прозорливите, които го изковаха върху към момента димящите погреби на континента. Но не би трябвало да забравяме никога зверствата на нацизма и би трябвало постоянно да помним саможертвата на тези, които изправиха почтено глави в отбрана на човечеството ", съобщи Радев.

В профила си във фейсбук министър председателят в оставка Бойко Борисов означи 9 май като написа:

" Днес България споделя празничния Ден на Европа с всички наши другари от Европейския съюз, дружно с които продължаваме да развиваме и надграждаме концепцията за европейско обединяване, зародила се преди 71 години. Европейският съюз е най-хубавото място за живеене в света и съм горделив, че България има все по-значим дял в общите европейски достижения. В последните години положихме доста старания, с цел да бъде страната ни заслужен и деен член на Европейски Съюз. Наш дълг като част от Обединена Европа е да развиваме нейната мощ, учредена на мир, независимост и взаимност.

Именно с помощта на своята взаимност Европейският съюз е на път да изпрати в историята пандемията. Държавите членки си помогнахме, когато ни беше най-трудно. В началото на предходната година България съумя бързо да реорганизира производството си, тъй че да стартира да създава защитни средства, обезпечавайки своите потребности и предлагайки поддръжка на други страни. Тази година чакаме общо 14 милиона дози ваксини против COVID-19 – задоволителни, с цел да бъдат ваксинирани всички български жители. България ще получи милиарди левове по Плана за възобновяване и резистентност, които ще бъдат от огромна изгода за премахването на вредите от световната рецесия и развиването на страната ни.

На днешната дата означаваме и 76-ата годишнина от успеха над нацизма. Почитаме паметта на жертвите на ужасяващата война, която даде на човечеството най-мрачните уроци. И помним предизвестието на историята – че политиците с власт могат да поведат обществата както към техния напредък, по този начин и към всемирен нещастия. Затова през днешния ден сме длъжни да подхождаме с разсъдък и отговорност - с цел да подсигуряваме завети ни мир и да реализираме напредък ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР