За да се намали пилеенето на вода по водопреносната врежа

...
За да се намали пилеенето на вода по водопреносната врежа
Коментари Харесай

Столична община ще спира пилеенето на вода с мегапроект за 400 млн.лв.

За да се понижи пилеенето на вода по водопреносната врежа на София, общината кандидатства за финансиране на мегапроект за подновяването й, разгласи през днешния ден кметът Йорданка Фандъкова. Сега към 40% от водата се губи в старите износени тръби и тематиката е изключително настояща около водната рецесия в прилежащия град Перник. Фандъкова взе участие през днешния ден в разискването на проектобюджета на общината за 2020 година пред районните кметове и общинските съветници.

Представянето на детайлности за бъдещия мегапроект, който е на стойност 400 милиона лв., беше в отговор на запитване на общинския консултант Альоша Даков от Българска социалистическа партия. До края на декември ще бъде импортирано районното прединвестиционно изследване (РПИП), изясни зам.-кметът по строителството и европейските стратегии Ирина Савина. То коства 5.24 милиона лв. и показва къде да се насочат средствата за строителство на водопроводи, канализация и на пречиствателни станции на територията на Столичната община.

Обновяването на ВиК инфраструктурата на София ще се финансира безплатно по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) – 70%, а останалите 30% ще заплати общината. Предстои апликационната форма за кандидатстването да се внесе в ръководещия орган по ОПОС и след утвърждението на Европейската комисия да стартира реализацията. Планираният период за това е краят на 2023 година

В момента ВиК мрежата е дадена на концесия на " Софийска вода " до 2025 година и занапред предстоят остри диспути в новия общински съвет дали тя да се продължи с нов контракт. Според специалисти цялостната замяна на водопроводите и канализацията на София би коствала 2 милиарда лв., заяви " Капитал ".

Бюджет 2020 е малко по-малък от настоящия

Проектобюджетът на Столичната община за 2020 година се свива по отношение на миналата година. Той е 1.7 милиарда лв. и е с 50 милиона лв. по-малък. Въпреки това приходната му част е увеличена с 52.69 милиона. От тях 40 милиона се чака да дойдат от нарасналите локални налози за колите и за покупко-продажбите с парцели.

4 милиона лв. повече доходи по отношение на 2019 година се възнамерява да се получат и от такса боклук без тя да се усилва - 217 милиона лв..

В разходната част най-голямо нарастване на парите ще има в образованието. С 57 милиона лв. се подвигат финансите за детски градини и учебни заведения. Тези пари обаче се обезпечават от държавната поддръжка за общината в тази сфера. За общинското опазване на здравето се отпускат 56 милиона лв., което е с 5 милиона повече от предходната година.

За ремонт на улиците се отпускат общо 74.5 милиона лв.. Главните обекти ще бъдат – Зона 2 на Централна градска част, която включва площад " Славейков ", ул. " Граф Игнатиев ", ул. " Солунска " и прилежащите пространства. Тя към този момент беше главно ремонтирана през 2019 година по метод и с резултат, който се оспорва от софиянци. Сега са планувани още 13.32 милиона лв., като по-голямата част са по европрограмата " Региони в напредък ".

13.52 милиона лв. ще се разходват за възобновяване на площад " Св. Александър Невски " и прилежащите територии до ул. " Раковски ", ул. " Дондуков " и бул. " Васил Левски ".

Бул. " Първа българска войска ", ул. " Тодор Каблешков " и ул. " Филип Кутев " и ул. " Народно хоро " са обектите с най-голямо финансиране за ремонт през идната година.

За създаване на велоалеи на територията на цялата Столична община са планувани 5.04 милиона лв..

Сред зелените площи с приоритет е Западният парк

За ремонта му, който трябваше да завърши през юни, само че се удължи и през идната година, са избрани 10.16 милиона лв.. Ще бъде възобновен входът за парка от страната на жк " Люлин " с 1 милион лв..

Парк " Заимов " ще бъде освежен с 2.51 милиона лв., а парк " Дружба " - с 1.2 милиона лв..

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (40)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР