За да съм в крак с развитието и растежа на

...
За да съм в крак с развитието и растежа на
Коментари Харесай

Прекомерната страст пречи

За да съм в крайник с развиването и растежа на водачите, които образовам, годишно организирам сесия за оценяване на управническите им достижения, в която вземат участие както самите те, по този начин и хората, които управляват. Миналата година чух много забавен коментар от един от чиновниците: „ Понякога е ужасно, че шефът подхожда с толкоз пристрастеност към работата, само че през множеството времето това е натоварващо и изморително “.

До този миг в никакъв случай не бях обмисляла опция един водач да влага прекалено много пристрастеност в работата. След този коментар отделих време, с цел да помисля за прочувствените и отдадените водачи, с които съм работила. Установих, че при всички тях се следят няколко трендове, които могат да доведат до проблеми в работата

Те могат да бъдат прекомерно натоварващи

Както научих от коментара на гореспоменатия чиновник, въодушевените водачи могат да напрягат близките, без даже да го осъзнават. Тяхната пристрастеност може да бъде тежест за хората, които поставят големи старания, с цел да поддържат тяхното движение на работа и равнище на сила.

Те могат да дават несъразмерна значителност на дребните неща

Лидерите, които влагат огромна пристрастеност в работата си, имат наклонността да трансформират всяко нещо в задача от висок, създавайки възприятие за неотложност, необходимост и значителност, когато в реалност няма потребност от такова. В последна сметка това основава една безредна среда на работа, тъй като както добре знаем „ когато всичко е приоритет, нищо не е приоритет “. Хората имат потребност от ясно разграничение на значимите задания от не толкоз значимите такива.

Те могат да вършат лесното сложно

Страстта може да сътвори компликация, където тя не съществува, усложнявайки действия, който би трябвало да бъдат елементарни. Хората нямат потребност от спомагателни компликации.

Те могат да бъдат прекомерно интензивни в държанието си

За чиновниците е значимо да се усещат удобно и в сигурност, когато са в компанията на своя началник. Интензитета в държанието на въодушевените водачи от време на време прекрачва границата на естественото и се трансформира в държание, което може да бъде тревожно и даже плашещо.

Те не постоянно одобряват измененията

Добрите водачи са гъвкави и приспособими. Те знаят по какъв начин да се приспособяват към промени, когато има потребност от такива. Страстта обаче може да направи водачът неотстъпчив и твърдоглав, което основава трудности пред въвеждането на нови решения на фона на изменящите се условия.

Те могат да бъдат предубедени

Лидерите би трябвало да подхождат към всичко с отворено схващане. Те би трябвало да могат да изслушват другите и да се учат от тях. Понякога несъразмерната пристрастеност основава у водача голяма сигурност в личната му справедливост, която му пречи да приема гледни точки, разнообразни от неговата.

Добрата вест е, че човек може да бъде буен водач, без да напряга чиновниците си и да усложнява работата им. Тайната е в съобразителността. За да бъдеш ефикасен водач, би трябвало да можеш да разчиташ хората и да разбираш техните проблеми, потребности и фантазии.

Когато пристрастеността в водачеството е ориентирана към основаването на едностранна вероятност и стеснен светоглед, тя може да ви поведе по неверен път. Ако обаче я употребявате в името на това да служите на другите и на визията на организацията, тя може да бъде източник на голяма мощ.

......................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР