За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и

...
За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и
Коментари Харесай

МНОГО ВАЖНО! Пълни ТАБЛИЦИ с новите условия за пенсиониране, необходимия трудов стаж до 2037 година и за различните категории труд

За да придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст след 31.12.2016 г, обезпечените лица би трябвало да имат освен навършена минимална пенсионна възраст, само че и избран стаж, както е показано в таблицата, оповестяват от Национален осигурителен институт.


В случай, че по горните условия лицата нямат право на пенсия, то от 01.01.2017 година преценка правото на пенсия се прави по изискванията, показани в идната таблица.



Правото на пенсия не се погасява по отминалост. Лицата, които в предишна година са изпълнили изискванията за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, ще могат да се пенсионират във всеки идващ миг по към този момент изпълнените условия и през идващите години, без значение от това дали има промени в изискванията за пенсиониране.

Вземането на пенсия се погасява с приключването на 3-годишен давностен период, считано от 1 януари на годината, последваща годината, за която се отнася. Предвиденото гладко увеличение и последователно равнене на пенсионната възраст по член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) за дамите и мъжете следва да приключи при навършването на 65-годишна възраст и за двата пола през 2037 година

След това, възрастта по член 68, алинея 1 от КСО ще се обвързва с повишаването на междинната дълготрайност на живота, според член 68, алинея 4 от КСО. Изискуемият застрахователен стаж за пенсиониране по член 68, алинея 2 от КСО за работещите при изискванията на трета категория труд също нараства с по два месеца годишно за дамите и мъжете до постигане през 2027 година на 37 години за дамите и 40 години за мъжете. В наредбата на член 68, алинея 3 от КСО също е заложена изискуемата възраст да се усилва гладко, като нараства с по два месеца годишно до постигане на 67 години за дамите и мъжете през 2023 година Разпоредбата на член 68а от КСО, с която се сътвори опция за разпределяне на пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер на лица, имащи изискуемия по член 68, алинея 2 от КСО застрахователен стаж и на които не им доближават до 12 месеца възраст, намира приложение и през 2017 година

Лицата, на които е отпусната пенсия по този ред, нямат право на пенсия по реда на член 68, алинея 1, 2 и 3 от КСО. Изключение от общия принцип за пенсиониране осигурителният кодекс прави за следните категории лица: военнослужещи по Закона за защита и въоръжените сили на Република България; държавните чиновници по Закона за Министерство на вътрешните работи и по Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража; държавните чиновници по член 11 от Закона за пощенските услуги; държавните чиновници, осъществяващи активността по защита на правосъдната власт по член 391 от Закона за правосъдната власт; следователите и младшите следователите с положен стаж на тези длъжности до 09.08.2016 г.; държавните чиновници от Държавна организация „ Разузнаване “; офицерите и сержантите от „ Национална работа за защита “; държавните чиновници от Държавна организация “Национална сигурност”; чиновниците в Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ на Министерството на вътрешните работи, изпълняващи някои от дейностите по член 17, алинея 2, т. 6 от Закона за министерството на вътрешните работи; чиновниците на служба „ водолаз “ в Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ на Министерството на вътрешните работи; Резервистите на дейна работа по Закона за запаса на въоръжените сили на Република България.

От 01.01.2017 година посочените обезпечени лица, придобиващи право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по реда на член 69 от КСО, следва да дават отговор на условие за възраст и застрахователен стаж по приложената таблица:



Кадровите военнослужещи получават право на пенсия при навършена изискуема възраст и застрахователен стаж, както следва: От 01.01.2017 година – при навършване на възраст 53 години и 27 години общ застрахователен стаж, от които 2/3-ти фактически изслужени (18 години) като военнослужещи по Закона за защитата и въоръжените сили на Република България и/или като резервисти по Закона за запаса на въоръжените сили на Република България (чл. 69, алинея 1 от КСО). От 1 януари на всяка последваща година възрастта се усилва с по два месеца до постигане на 55-годишна възраст.

3. ПРИДОБИВАНЕ ПРАВО НА ПЕНСИЯ ОТ БАЛЕРИНИ, БАЛЕТИСТИ И ТАНЦЬОРИ С ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ В КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ От 01.01.2017 година, лицата, които имат застрахователен стаж 25 години на служба балерина, балетист или танцьор в културни организации, получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършване на възраст 43 години. От 1 януари на всяка последваща календарна година възрастта за тези лица се усилва с по 2 месеца до постигане на 45- годишна възраст, както е показно в следната таблица:



Считано от 01.01.2000 година, всички лица, които работят при изискванията на първа и второкласен труд, наложително се обезпечават в професионален пенсионен фонд за ранно пенсиониране, без значение от възрастта. Осигурителните вноски за професионалните пенсионни фондове са напълно за сметка на осигурителите (работодателите).

До 31 декември 2015 година в това число, лицата, които са работили при тежки и нездравословни условия на труд придобиваха право на пенсия за застрахователен стаж и възраст от ДОО по реда на § 4 от Преходни и заключителни разпоредби на КСО. От 1 януари 2016 година разпоредбите за придобиване право на пенсия от ДОО на лицата, работещи при изискванията на първа и/или второкласен труд са уредени в новосъздадения член 69б от Кодекса за обществено обезпечаване, според който:

1. Лицата, които са работили 10 години при изискванията на първа категория труд, могат да се пенсионират, в случай че не са придобили право на пенсия по член 168 от КСО или когато са трансформирали обезпечаването по член 4в и са: навършили възраст до 31 декември 2015 година 47 години и 8 месеца за дамите и 52 години и 8 месеца за мъжете и имат общ брой застрахователен стаж и възраст 94 за дамите и 100 за мъжете; от 31 декември 2015 година възрастта се усилва от първия ден на всяка последваща календарна година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за дамите до постигане на 55-годишна възраст.

2. Лицата, които са работили 15 години при изискванията на второкласен труд, могат да се пенсионират, в случай че не са придобили право на пенсия по член 168 от КСО или когато са трансформирали обезпечаването си по член 4в от КСО и са: навършили възраст до 31 декември 2015 година 52 години и 8 месеца за дамите и 57 години и 8 месеца за мъжете и имат общ брой застрахователен стаж и възраст 94 за дамите и 100 за мъжете; от 31 декември 2015 година възрастта се усилва от първия ден на всяка последваща календарна година с по 2 месеца за мъжете и с по 4 месеца за дамите до постигане на 60-годишна възраст.

3. Лицата, които до 31 декември 2015 година имат 10 години застрахователен стаж, положен при изискванията на член 104, алинея 3 от КСО, могат да се пенсионират преди навършване на възрастта по член 68 от КСО, при изискване, че имат общ брой от възрастта и застрахователен стаж 90 и 52-годишна възраст за мъжете и 47-годишна възраст за дамите. От 31 декември 2015 година възрастта се усилва от първия ден на всяка последваща календарна година с по 2 месеца до постигане на 55-годишна възраст за мъжете и за дамите.

4. Ако трудовият контракт на лицата, които работят при изискванията на член 104, алинея 3, бъде преустановен на съображение член 328, алинея 1, т. 1 и 2 от Кодекса на труда, те могат да се пенсионират до 31 декември 2015 година в това число не по-рано от навършване на 45-годишна възраст и в случай че имат общ брой от застрахователен стаж и възраст 90 и 10 години застрахователен стаж, положен при изискванията на член 104, алинея 3 от КСО. От 31 декември 2015 година възрастта се усилва от първия ден на идната календарна година с по 2 месеца до постигане на 50-годишна възраст за мъжете и за дамите. В случай, че лицето е упражнило правото на пенсия при тези условия, то не може да подписва трудов контракт за работа при изискванията на първа категория труд до навършване на възрастта му по т. 1 или по член 168, алинея 1, т. 1 от КСО. За преценка правото на пенсия по т. 2 осигурителния стаж от първа категория труд добавя осигурителния стаж от второкласен труд без преобразяване. Правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст по реда на член 69б, алинея 1 и 2 от КСО след 31.12.2016 година е показано по години в следната таблица:



От 01.01.2017 година обезпечените на училищен длъжности лица получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършване на 58 години от дамите и 61 години от мъжете, при изискване, че имат училищен застрахователен стаж 25 години и 8 месеца за дамите и 30 години и 8 месеца за мъжете. От първия ден на всяка последваща календарна година до навършването на 62-годишна възраст, възрастта за дамите и мъжете се усилва, без да се трансформира условието за училищен застрахователен стаж. Условията за пенсиониране на учителите са както следва:



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР