За да отпразнуват вчерашния Международен ден на жената, от Alfa

...
За да отпразнуват вчерашния Международен ден на жената, от Alfa
Коментари Харесай

Жените, част от моторспорт история на Alfa Romeo от миналото до днес

За да отпразнуват вчерашния Международен ден на дамата, от Alfa Romeo поздравиха своите водачи дами, които са се откроили в 110-годишната историята на марката. Това са дамите, чиято битка на пистата надвишава единствено спортната стойност на техните достижения, които са се трансформирали в образец за превъзмогване на предубежденията и бариерите.

Редица дами от разнообразни столетия и разнообразни страни споделят пионерския дух и пристрастеност към надпреварите, проследявайки неразучена територия в този провокационен спорт. Сега ви предлагаме историята на техния принос за триумфа на марката Alfa Romeo с бърз преглед, който стартира от днешния ден и се връща при започване на 20 век.

Татяна Калдерон

Родена в Богота, Колумбия, през 1993 година, Калдерон прави първите си стъпки в автомобилния спорт през 2005 година, печелейки национално състезание в серията Easy Kart Pre-Junior. Само три години по-късно тя към този момент е първата жена, която завоюва клас JICA на шампионата Stars of Karting East Division в Съединени американски щати. През 2017 година Калдерон стана част от екипа на Заубер във Формула 1. Една година по-късно швейцарският тим я увеличи от водач, който работи по развиването в симулатор, до тестов водач за към този момент преименувания на Alfa Romeo Racing тим. Така тя към този момент работи дружно със международния първенец във Формула 1 и титулярен водач в отбора Кими Райконен.

Тамара Видали
През 1992 година Видали завоюва италианския туристически шампионат с Alfa Romeo 33 1.7 Quadrifoglio Verde, планиран от новосъздадения спортен департамент на марката. Също толкоз незабравима е и напълно жълтата разцветка на Alfa Romeo 155, която тя кара в италианския шампионат Супертуризмо (CIS) през 1994 година.

Мария Грация Ломбарди, известна като „ Лела “

Между 1982 и 1984 година тя взе участие в Европейското състезание Tourism Championship с Alfa Romeo GTV6 2.5, дружно с Анна Камбиаги, Джанкарло Наддео, Джорджо Франсия и Риналдо Дрованди, и оказва помощ за спечелването на доста победи. Тя остава единствената жена италиански водач, която е подобрила своята позиция в съревнование от Формула 1. Взема присъединяване в 13 Гран При съревнования във Формула 1.

Кристин Бекърс и Лиан Енгемън

60-те години бяха ерата на Alfa Romeo Giulia Sprint GTA. Резултатите, успехите и смисъла на модела в историята на Alfa Romeo са добре известни. По-малко известни обаче е версията Alfa Romeo GTA-SA. Произведен едвам в 10 броя за Група 5. GTA-SA са оборудвани с два центробежни компресора, които усилват мощността до 220 кс и оптималната скорост до 240 км/ч. Една от способните да ръководи това предизвикателство беше младата белгийска състезателка Кристин Бекърс, която завоюва в Houyet през 1968 година и продължи да реализира отлични резултати през идната година: в Condroz, на „ Tre Ponti “, в Herbeumont и в Зандвоорт.

Бекърс обаче не беше единственият водач, който се отличи в GTA. Супер бързата холандска състезателка Лиане Енгеман, която по-късно е определена от Alfa Romeo за модел, се отличи в Alfa Romeo 1300 Junior на тима на Toine Hezemans.

Сузана „ Сузи “ Раганели

Родена в Рим, тя завоюва Световен шампионат за 1000-кубикови коли през 1966 година, побеждавайки Лейф Енгстрьом и великия Рони Петерсън. Раганели вечно свърза името си с Alfa Romeo, когато приключва кариерата си зад кормилото на Alfa Romeo GTA. Тя е и първият италиански покупател на именитата Alfa Romeo 33 Stradale от 1967 година, създадена в серия от единствено 12 броя.

Ада Пейс („ Сайонара “)

През 50-те години различен водач реализира изключителни резултати зад кормилото на няколко Alfa Romeo. Това е родената в Торино Ада Пейс. През цялата си 10-годишна кариера Пейс печели цели 11 национални надпревари, шест в туристическия клас и пет в клас спорт. Почти постоянно се записва в надпреварите с нейния псевдоним „ Сайонара “, който употребява, изписан на мястото на задната регистрационна табела. Най-престижните триумфи са реализирани с Alfa Romeo Giulietta Sprint Veloce и Alfa Romeo Giulietta SZ, с които тя печели надпреварата Триест-Опичина през 1958 година

Одет Сико

През 30-те години Alfa Romeo се утвърждава като едно от главните настоящи лица в автомобилния спорт. Това частично се дължи на изключителните коли, само че също по този начин и на водачите, които станаха част от легендата: това бяха годините на Нуволари, Варзи, Карачола и Сомер. Последният завоюва 24-те часа на Льо Ман през 1932 година зад кормилото на Alfa Romeo 8C 2300, само че Alfa Romeo 6C 1750 SS, ръководен от поразителната Одет Сико, приключва на четвърто място в генералното класиране и печели категорията 2.0 литра.

Младата парижанка Сико бързо се трансформира в една от звездите на пистата, показвайки своята грациозност както в надпреварите, по този начин и отвън тях. Тя постоянно е придружавана от друга жена френски водач, също състезавала се за Alfa Romeo: Елле Нис.

Мариет Елен Делангле

Модел, акробат и танцьор, Мариет Елен Делангле, по-известна като Елле Нис. Популярна с характерността си и с безподобен жанр, Нис е добра другарка с семействата Ротшилд и Бугати. Тя се състезава в Европа и Америка и става един от първите водачи, които демонстрират логата на спонсорите си върху каросерията на едноместен спортен автомобил. Участва в Гран При на Италия през 1933 година на пистата „ Монца “ в личния си 8C 2300 Monza; в същото съревнование Кампари, Борзачини и Чайковски трагично изгубват живота си. През 1936 година тя печели Купата на дамите в Монте Карло и взе участие в Гран При на Сао Пауло в Бразилия, където става жертва на ужасяващ случай, след което по знамение излиза от тридневна кома.

Анна Мария Педуци

Годините на Scuderia Ferrari означават решаваща глава в историята на Alfa Romeo. Пилотите на Ferrari включват родената в Комо Анна Мария Педуци, брачна половинка на водача Франко Комоти, по-известен като Мароканеца. След дебюта си зад кормилото на личната си Alfa Romeo 6C 1500 Super Sport, която тя купува от самия Енцо Ферари, Педуци съвсем постоянно се състезава сама и рядко със брачна половинка си.

През 1934 година тя печели клас 1500 на Mille Miglia и в следвоенния интервал се състезава с Alfa Romeo 1900 Sprint и Alfa Romeo Giulietta.

Мария Антониета д’Аванцо

Първата от дамите водачи на Alfa Romeo, баронеса Мария Антониета д’Аванцо, дебютира в междувоенните години. Пионер в италианския авто спорт, летец и публицист, Д'Аванцо печели третото място с Alfa Romeo G1 в Бреша през 1921 година и се потвърждава в доста надпревари като страховит съперник на най-хубавите водачи по това време, в това число младия Енцо Ферари. Баронеса Д’Аванцо се състезава до 40-те години в разнообразни автомобилни надпревари, пътувайки по целия свят.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР