За да имаме успешен план за възстановяване, трябва да имаме

...
За да имаме успешен план за възстановяване, трябва да имаме
Коментари Харесай

Може ли Планът за възстановяване наистина да засили растежа на икономиката?

За да имаме сполучлив проект за възобновяване, би трябвало да имаме последователност и стратегическа визия. За страдание пониженият потенциал на българската администрация през последните години за производство на релативно качествени документи е прекомерни забележим и не е в полза на страната. В това се и корени казусът - неверни политически решения и понижен потенциал за водене и ръководство на документите с избрани планове. Това съобщи Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите в по телевизия Bulgaria On Air.

" Планът не е толкоз огромен голям проблем, колкото това, че той би трябвало да бъде подсилен от избрани планове, а те са част от документите, които би трябвало да бъдат изпратени в Брюксел за оценка. Така изпадаме в много безизходна обстановка, тъй като даже да пренапишем проекта като тактика, времето за разработване на планове е съвсем никакво. Ето за какво предизвикването през идващото държавно управление е голямо. Работата не може да бъде решена от Народното събрание. Това е работа на държавното управление. ", съобщи той.

По думите му огромното предизвикателство е дали евентуалният Брутният вътрешен продукт ще скочи от сегашните 3,5% на 6-7%.

" Скептичен съм, че плановете, които виждаме в проекта, ще трансформират българската стопанска система доста, тъй че растежът да скочи 6-7%. Политическата среда сега и какъв ще бъде бизнес климатът в България е по-важно от оформянето в проект ", споделя Дацов.

" С големите строителни действия, които са образувани в настоящия проект и в случай че до момента имаме стеснен потенциал в строителството, ще забележим че в действителност нямаме хора, а това изисква човешка ръка на всички места. Въпросът не опира единствено до парите, които идват от Европа. От тук идва и огромното предизвикателство да се усвоят просто едни пари или да се основават дълготрайни условия за развиване ", съобщи той.

По думите му по-добрият вид е да се гледа стратегически в бъдещето и даже да не се усвоят всички пари, по-добре да се сътвори здрава основа за това България да е по-конкурентноспособна.

" Факт е, че казусът е при нас. Ние обърнахме модела и направихме такава структура, че вместо европейските средства да бъдат тласък за насърчаване на стопанската система се трансфораха в средства за генериране на зло. България напредък два пъти по-бързо от позиция на догонване на средноевропейските равнища. В момента, с всички тези средства прибавяме по 1 процентен пункт на година ", съобщи Дацов.

Според него проблемите не са единствено в България, а и на високо европейско равнище и това поражда песимизъм към бъдещето на Европа. " Самата Европейска комисия би трябвало да се замисли за сигналите, които излъчва, тъй като доста хора се обезверяват и губят поддръжката си за Европа ", счита Дацов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР