За да говорим за затлъстяване, което се причинява по най-разнообразни

...
За да говорим за затлъстяване, което се причинява по най-разнообразни
Коментари Харесай

Махнете 1100 ккал от менюто си, за да преборите затлъстяването!

За да приказваме за затлъстяване, което се предизвиква по най-разнообразни аргументи, би трябвало да имаме налице позитивен хранителен баланс - т.е. импортираните в организма калории да надвишават изразходената сила. Достатъчно е да се поемат с 200 калории повече дневно при незадоволително консумиране на сила и единствено за няколко години тежестта може да се усили с 20 кг.

При това състояние, естественият блян на човек е да се реализира негативен хранителен баланс - т.е. посредством храната да се внася по-малко сила, в сравнение с се изразходва. Ако да вземем за пример желаеме да понижим тежестта си за 1 месец с 4 кг, би трябвало да се лишават 1100 калории от ежедневно поеманите с храната.

Почти при всички заболели със затлъстяване се вижда както безусловно, по този начин и релативно увеличение количеството на въглехидрати в храната – сладка, конфитюри, сиропи, пасти, торти, саралии и други Те способстват освен за фрапантното нарастване на калориите в организма, а и за закъснение интензивността на ензимите, участващи в обмяната на мазнини. Под въздействие на хормона, отделян от панкреаса – познатия на всички инсулин, към 30% от въглехидратите се складират в мастните депа на организма или с други думи – благоприятства се образуването на огромни количества мазнини.

Важна част от битката за понижаване количеството на одобряваните въглехидрати играе увеличеният банкет на белтъчини. Богати на белтъчини са месото, рибата, яйцата, изварата, обезсоленото сирене и др.Те способстват за увеличаване обмяната на веществата и надлежно изхабяването на непотребните калории. Повишават тонуса на симпатичната нервна система. Служат и като строителен материал за организма. Месата би трябвало да са нетлъсти, млеката обезмаслени и без каймак, от яйцата за предпочитане е белтъкът, като дневната норма за възрастен субект би трябвало да се движи към 1.5 г на кг тегло, а за деца - до 3-4 г.

Наравно с този развой се стартира понижаване на въглехидратите – да 200 г на ден, от които най-малко половината да са под формата на ръжен или стандартизиран самун. Трябва да се завиши приемът на зеленчуци – зеле, пиперки, домати, зелен фасул, тиквички, карфиол, марули и прочие, които са богати на целулоза, усъвършенстват храносмилането, внасят скъпи минерали и витамини, дават възприятие на насищане и са с ниско наличие на въглехидрати.

Трябва да се ограничи приемът на бобовите храни, картофите и цвеклото, както и на сладки и сушени плодове, сладка, конфитюри, мед и други Когато се изисква строго съблюдаване на диета, способстваща лекуването на съществено затлъстяване, внезапно се изключват захарта, тестените произведения, оризът, нишестето, макаронените произведения и брашното.

 Сложни въглехидрати

Освен това би трябвало да се понижат мазнините до 40-50 г дневно, да се ограничи използването на готварска сол, бульони, мощни подправки, пикантни храни и течности.

Важна роля в битката със затлъстяването се отдава на потушаването на непрекъснатото възприятие на апетит. Ето за какво налага се заран да се стартира денят със зеленчукови салати, редовно използване на плодово-зеленчукови разтоварващи дни, както и чести хранения, само че на минимални порции.

При много хора се вижда и така наречен нощен апетит, който може да се потуши с несладък плод.

В умозаключение ви даваме едно примерно меню, отнесено към затлъстяване от междинна степен.

 Полезни храни

Сутрешна закуска: 200 г салата, 50 г извара или обезсолено сирене или варено яйце, 20 г ръжен хляб;

Втора закуска: 200 г кафе, горчиво;

Обяд: 150 г варено или печено месо или риба /нетлъсто/, 200 г салата, 40 г ръжен самун, 100-150 г несладки плодове;

Следобедна закуска: 200 г бито мляко (или айрян)

Вечеря: 100 г извара или обезсолено сирене или варено яйце или 80 г телешки салам, или 150 г нетлъста варена риба и пр.; 150-200 г салата, 30-40 г ръжен хляб

Преди лягане: 100 г бито мляко (или айрян) или несладък плод.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР