За чиновници и магистрати кризи няма - те винаги си

...
За чиновници и магистрати кризи няма - те винаги си
Коментари Харесай

И инспекторите към ВСС са гушнали бонуси

За служители и магистрати рецесии няма - те постоянно си взимат наградите

Инспекторатът към Висшия правосъден съвет е следващата конструкция на бюджетна прехрана, която си е раздала бонуси в спешната 2021 година За отбелязване е, че звеното към Висш съдебен съвет, основано да ревизира сигнали за "издънки " на магистратите и да постанова наказания на провинилите се, се радва на огромни за българските стандарти заплати - през предходната 11-те инспектори са взели общо 1.211 милиона лв., съвсем по 10 000 лева месечно "на калпак ". И от горната страна на тези забележителни хонорари Теодора Точкова и сътрудниците ѝ са си добавили още 124 000 лв. "допълнително материално стимулиране " (ДМС).

Това сочат данни на гражданското съдружие, получени по Закона за достъп до социална информация.

"Членовете на този орган са по-високо платени от премиера и от депутатите. Каква работа са свършили, та са си раздали и
бонуси? За какво - тъй като "изпраха " основния прокурор Иван Гешев по всички наши сигнали? ", разяснява водачът на БОЕЦ Георги Георгиев пред.

Той акцентира, че инспекторът към Висш съдебен съвет по този начин и не откри нищо укоримо в проблеми като " Pi ar Sevi Boiko ", "Жоси гейт ", "Наглите гейт " и други

При това инспекторите са с от дълго време изтекли мандати - още от пролетта на 2020 година Те обаче не престават да вървят на работа и да взимат заплатите са на висши съдии, защото три Народното събрание не откриха време да изберат нови хора.

Авторитетът на този орган не е изключително висок в магистратските среди и в обществото. Емблема на работата му е "ЦУМ гейт ". Точкова и сътрудниците ѝ заметоха под килима абсурда с присъединяване на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров в частна среща. Почти 5 години инспекторатът отхвърляше да даде информация за инспекцията си по случая - даже и след решението на съда (по тъжба на "Сега "), че резултатите би трябвало да бъдат огласени. А най-после основният контрольор разгласява умозаключение, че инспекцията не е открила укоримо държание на Цацаров при визитата му в кабинета на предприемача Георги Гергов в ЦУМ.

Още
бонуси и секрети

Докато компании и жители се чудят по какъв начин да "връзват двата края " в тези сложни времена, структури от държавния бранш се самонаграждават с награди, и то по всевъзможни мотиви. Наскоро "Сега " писа за
бонусите в Национална агенция за приходите (сумата им за предходната година е впечатляваща - 32 млн. лева), и в държавното сдружение ЕСО ( "Електропреносен систематичен оператор "), където всеки чиновник - от чистачката до началниците, е взел по 1700 лв. за ЧРД на предприятието

Данните за
бонусите на данъчните бяха изнесени от БОЕЦ. От сдружението обаче показаха, че от Национална агенция за приходите изрично са отказали да уточнят какви е сумата, която е взел шефът Румен Спецов - под предлог, че ставало дума за "лични данни ".

"Сега " изпрати въпрос до Комисията за отбрана на персоналните данни - може ли размерът на
бонусите да е загадка, когато става дума за обществена персона, заемаща значим държавен пост. Попитахме и Национална агенция за приходите - по какви правила се подтикват данъчните чиновници и техните ръководители.

Очакваме отговорите на двете институции.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР