За бързата и качествена свързаност, за първата 10 GIGA мрежа

...
За бързата и качествена свързаност, за първата 10 GIGA мрежа
Коментари Харесай

Николай Андреев: Най-голямата 5G мрежа в България вече е и най-бърза

За бързата и качествена съгласуваност, за първата 10 GIGA мрежа в страната, за цените и вложенията, за упованията на клиентите и бъдещите проекти на компанията - първото изявление на новия основен изпълнителен шеф на " Виваком Николай Андреев пред

- Г-н Андреев, наскоро “Виваком ” разгласи, че има най-голямата 5G мрежа в страната, а съгласно данните от Speedtest на Ookla вашата мрежа е избрана и като най-бързата в България. Най-бърза или най-голяма е 5G мрежата на “Виваком ”?

- Точният отговор e - и двете. Нашата 5G мрежа е най-бързата* и най-олямата** в България. “Виваком ” завоюва влиятелното отличие за най-бързата 5G мрежа в България съгласно резултатите от Speedtest Intelligence® на Ookla®, а както знаете, това е интернационално без значение изследване, признато за златния стандарт в нашия бизнес, тъй като се базира на действителни проби на консуматори. Именно те дефинират 5G мрежата на “Виваком ” като най-бързата в България със Speed
ScoreTM*** от 417,27.

Подобно несъмнено самопризнание на нашите старания няма по какъв начин да не ни накара да се гордеем. Ние бяхме и първите, които пуснаха комерсиална 5G мрежа в България, като през цялото време я построяваме по този начин, че да не се постанова да вършим компромис сред покритие и скорост, следвайки най-хубавите и новаторски международни практики.

И резултатите са налице - все още нашата 5G мрежа е най огромната у нас с достъп до всички обитаеми места с над 5000 поданици, което на процедура значи покритие на над две трети от популацията. Така можем да предложим на клиентите си най-хубава и бърза съгласуваност, само че в същото време е и огромна отговорност да поддържаме това качество на нашите услуги непрекъснато,
на всички места и когато и да е.

Бих желал да обърна внимание и на още нещо. В осведомителните потоци съм попадал на изказвания, че 5G мрежите могат да бъдат функционално разнообразни. Затова е значимо да се знае - 5G е международен стандарт за телеком промишлеността и мрежите от пето потомство се разграничават главно по скорост и покритие, а нашата несъмнено е най-хубавата в България по тези параметри.

- Има ли интерес към новата технология и усещат ли крайните консуматори действителна разлика?

- Пандемията форсира процесите на цифровизация и нахлуване на новите технологии в всекидневието и към този момент съвсем няма сфера от обществения живот – работа, обучение, извършване на покупки, развлечение - която да не е директно обвързвана с новите технологии. Това наложи и 5G по-бързо да се трансформира в стандарт, което не е софтуерна гражданска война, а напълно естествена еволюция. На първо място
огромната изгода от пето потомство е в нараствания потенциал на мрежите, което подсигурява непрекъснато качество на връзката, без значение от натовареността на дадената точка и се усеща ясно фрапантното увеличение на трафика, на което сме очевидци в последните две години. А когато се върнем към естествения живот с обществени събития с огромна посещаемост от хора, ще го усетим още по-добре. Видима е разликата за крайните клиенти и при гледане на видеосъдържание, стрийминг на събития, мобилен гейминг, както и за всевъзможни форми на смартуправление на дома и офиса.

Нашите бизнес сътрудници, общините и институциите, с които работим, също са наясно с многочислените преимущества и благоприятни условия на новото потомство за автоматизацията на производствата, всеобщото въвеждане на самостоятелни роботи и машини, развиването на изкуствен интелект, телемедицината и прочие 5G дава огромен подтик и на концепцията за интелигентен град - видеонаблюдение, интелигентно сметосъбиране, премерване на чистотата на въздуха, контролиране на превоза, трафика и паркирането, както и редица други благоприятни условия, които доскоро ни изглеждаха като научна фантастика, а през днешния ден са действителност. Някои общини в България към този момент вкарват такива пилотни планове и жителите усещат изгодите от тях. С 5G те ще станат още по-масово използвани.

На равнище държавна политика 5G е пътят към ускорение на дигитализацията на обществения бранш, ще играе значима роля при зеления преход и намаляването на екологичния отпечатък на производствата, които в това време ще усилват потенциала си.

Разбира се, 5G добива смисъл за крайните клиенти тогава, когато е подкрепено от новаторски услуги и артикули и има богат подбор от устройства във всички ценови категории. Ние към този момент предлагаме над 47 типа устройства във висок и междинен клас, които поддържат 5G, и вършим всичко, което зависи от нас - атрактивни пакети и условия за разсрочено заплащане даже за 36 месеца - тъй че тези устройства да бъдат оптимално налични. Надявам се, че динамичността на пазара, без значение от провокациите, които наложи пандемията, ще отговори на възходящото търсене и производителите ще предложат още доста нови модели и в ниския ценови клас.

- При тази мощна конкуренция в създаване на 5G мрежи остава ли закрепеният интернет в сянката на пето потомство?

- Ни минимум, най-малко за “Виваком ”. Нашата огромна цел е освен да изградим най-голямата и найбърза 5G мрежа, а да доставяме изцяло най-скоростна и качествена съгласуваност, което значи композиция сред мобилни и закрепени услуги. Ние сме първите и за момента единствените на пазара, които предлагаме 10-гигабитова закрепена мрежа**** в народен мащаб.

Тя, в комбиниране с 5G, дава на потребителите достъп до допустимо най-напредналата и съвременна инфраструктура, с цел да се възползват пълноценно от всичко, което могат да ни дават новите технологии. Процесите по построяването на двете мрежи са паралелни и допълващи се, като всяка
от тях идва със своите характерни преимущества. Така да вземем за пример едно семейство с 10 GIGA ще може по едно и също време да гледа или стриймва на едно или няколко устройства наличие във висока резолюция (HD/8K), до момента в който в прилежащата стая детето се образова отдалечено с стратегии за виртуална действителност, а другото играе лайф видеоигри. При 10 GIGA имаме скорост, с която може да се изтегли 4K филм за по-малко от 30 секунди или да се стриймват към 1700 кино лентата редом.

За нас е извънредно значимо да развиваме мобилните и закрепените мрежи и услуги по едно и също време, тъй като единствено по този метод можем да предложим висококачествени и потребни смарт решения на бизнеса. Приемаме нашите корпоративни клиенти за свои сътрудници и B2B сегментът е доста значим за нас. “Виваком ” може да предложи конвергирани услуги, покриващи разнородни потребности на бизнес сътрудниците ни.

Както към този момент споделих, с цел да добият новите технологии действително значение за клиентите, е значимо те да са в композиция с съвременни услуги. Пример в това отношение е новаторската ни платформа EON - цялостна нова идея за развлечение, която подсигурява независимост и безграничен достъп до голямо по размер наличие на всички места, когато и да е, от всяко устройство. Интересни и показателни са резултатите - EON е най-бързо разрастващата се услуга в портфолиото на “Виваком ” с над 300 000 свързани устройства, с което действително промени пазара.

По-важното обаче е, че EON съумя за това малко време да промени и навиците на потребителите. 40% от хората към този момент гледат телевизия нелинейно в съпоставяне със 17% за миналата година с IPTV, а 28% от тях доближават до наличието през мобилни устройства, което към този момент дава напълно съответен смисъл и на 5G, и на 10 GIGA мрежата ни.

- Какви са плануваните вложения за създаване на мрежите на “Виваком ” през тази година?

- Една от нашите стратегически цели е да доставяме най-бързата съгласуваност в България – на всички места, когато и да е, през всяка мрежа и от всяко устройство. Затова интензивно влагаме и планираме през идващите 5 години да вложим над 1 милиард лв. в създаване на инфраструктурата на “Виваком ” (вкл. 5G и 10GIGA мрежите). Вече сме покрили 240 хиляди семейства с 10GIGA, имаме 1,1 млн. семейства с опция за скорост 1Gbps+, а проектът е в идващите 5 години да покрием 1,7 млн. семейства. Оптичните мрежи са бъдещето на закрепения интернет, основа за сполучливо създаване на 5G, както и на цялата цифровизация в международен мащаб.

- Говорите за всеобща досегаемост на пето потомство, само че в това време планирате увеличение на цените към потребителите. Не смятате ли, че това ще докара до отлив на клиенти?

- В последните дни много се спекулира с тематиката, по тази причина ще се постарая да бъда пределно явен.

Динамиката и трендовете в растеж на цените на главните енергоносители, съоръжение и услуги еочевидна и оказва отрицателно въздействие върху всички стопански субекти. Това неизбежно води до нарастване на продажните цени освен на телекомуникационните услуги, само че и на цените на голям брой други потребителски артикули и услуги. Ние имаме отговорност и ангажимент към нашите клиенти да продължим да доставяме високо качество на услуги и съгласуваност, да сме мотор на софтуерни нововъведения и дружно с това да се погрижим цените, на които предлагаме тези услуги, да не са непостижими за тях. За съпоставяне, до момента в който при електрическата сила имаме над 150% повишаване, а предстоящата инфлация единствено за предходната година ще е над 7% на годишна база, то нашето нарастване няма да надвишава насъбраната инфлация за 2021 година и няма да е повече от 1 лева с Данък добавена стойност за всяка услуга. Ясно осъзнаваме, че телекомуникациите са гръбнак на стопанската система и значим фактор за всеки аспект от живота ни, по тази причина сме извънредно деликатни и работим за намиране на най-благоприятен баланс - това е ключът към превъзмогване на провокациите, пред които всички сме изправени.

- От началото на предходната година “Виваком ” е благосъстоятелност на United Group дружно с Нова телевизия, където вие самият години наред работите на висши мениджърски позиции, в това число и като основен изпълнителен шеф. Доколко вашият трансфер от “Нова ” във “Виваком ” е знак, че United Group търси синергия сред телекомуникационния и медийния си бизнес?

- В международен мащаб синергията сред медиен и телекомуникационен бизнес е в основата на модерната тактика за развиване в нашия бранш и United Group е образец за извънредно сполучлив районен вложител, който следва този модел. Последната година сподели, че формулата работи и в България, където двете промишлености взаимно се допълват, усилват резултата и достиженията си и утвърждават лидерската си позиция на пазара. Идвам във “Виваком ”, когато компанията е във върхова форма - резултатите го потвърждават, което е голяма персонална отговорност за мен като водач. Благодарен съм, че съм заобиколен от
положителни и отдадени експерти и имам вяра, че дружно ще успеем да надградим постигнатото. В този смисъл събитието, че пристигам от Нова телевизия във “Виваком ” като част от стратегическото обмисляне на United Group, ми дава късмет да допринеса с професионалния си опит точно за синергията сред двете промишлености.

Свидетели сме на консолидираното на телекомуникационни оператори и медии в международен мащаб, като телекомът действа като канал за дистрибуция, а медията създава и има наличието. Това към този момент се случва и за мен, идвайки от медийния бизнес, е мощно мотивиращо и вдъхновяващо да изведа това съдействие на напълно ново, даже по-високо равнище.

Николай Андреев е основен изпълнителен шеф и член на УС на “Виваком ” от декември 2021 година Преди това е заемал поста основен изпълнителен шеф на " Нова Броудкастинг Груп ". Той ръководи компанията от 2019 година, а в продължение на 10 години е неин финансов и административен шеф. Преди да стане част от екипа на " Нова Броудкастинг Груп ", е бил финансов шеф и шеф “Връзки с вложителите ” в “Девин ” АД. Заемал е разнообразни финансови позиции за България и страните от Централна и Южна Европа в интернационалната корпорация " Юниливър ". Бил е изпълнителен шеф и член на Съвета на шефовете на “Екопак България ” АД, както и член на Съвета на шефовете на “Екором Амбалаж ” АД – Румъния. През 2014 година печели оценката “Най-добър финансов шеф ” на годишната гала на Форума на финансовите шефове на EY и Forbes. Магистър е по финанси от УНСС.

* Според разбор на Ookla®, учреден на данните от Speedtest Intelligence® за 01.07.-31.12. 2021, годни единствено за най-бързата 5G мрежа. Търговските марки на Ookla се употребяват с позволение. Повече на vivacom.bg

** Най-голямо покритие на 5G мрежа след съпоставяне по обществено налична информация към 07.01.22 за покритието на операторите по брой обитаеми места и курорти. Повече на vivacom.bg.

*** Speed ScoreTM включва премерване на скоростта на евакуиране (download) и качване (upload) на спечелилия в България, с цел да оцени достигнатите скорости в мрежата.

**** Скорости до 10 Gbps в елементи от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. За техническа опция и повече информация – vivacom.bg
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР