За автора Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от

...
За автора Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от
Коментари Харесай

Китай: Дайте въглища!

За създателя Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от Американския университет в Благоевград с дълготраен управнически опит в Близкия изток, а преди този момент съветник по енергийни планове в EMEA и началник планове в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в " Марица-изток 2 " и редица планове в " Лукойл Нефтохим ". Текстът се разгласява в партньорство с. За създателя Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от Американския университет в Благоевград с дълготраен управнически опит в Близкия изток, а преди този момент съветник по енергийни планове в EMEA и началник планове в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в " Марица-изток 2 " и редица планове в " Лукойл Нефтохим ". Текстът се разгласява в партньорство с.
Със сигурност, тези които се интересуват от това какво става с енергетиката в международен мащаб, са забелязали ударното увеличение на разрешителните за нови въглищни блокове в Китай през последните 3-4 седмици. Повече от 100 GW нови мощности получиха зелена светлина.

Цифрите, без подтекст, не приказват доста и могат да подлежат на най-различни тълкования. И несъмнено, те не закъсняха - от смешното " имаме въглищна гражданска
Всичко за Вашата сватба
война ", до разумното на пръв взор " завършек на зелените политики в Китай ".
Реклама
Естествено, няма нищо правилно в нито едно от двете.

Нека да се опитам да внеса малко изясненост, доколкото това е допустимо, тъй като информацията от Китай постоянно е лимитирана, постоянно е с " едно на разум ", само че има и значими, чисто инженерни аспекти, които косвено изясняват доста.

Трябва да сложим нещата в вероятност, тъй като долните обстоятелства наподобяват извънредно объркващи и спорни на пръв взор:

Китай има над 1 TW конфигурирани мощности от въглища. Произвежданата от въглища електрическа енергия непрестанно пораства, в безспорни стойности (с дребни изключения през годините). Произвежданата от въглища електрическа енергия, като % от микса, непрестанно понижава. Китай е най-големият внедрител и производител на слънчева и вятърна сила в света. Китай е най-големият производител на СО2 излъчвания сега, само че е виновен за под 20% от излъчванията, които към този момент са в атмосферата и които са резултат от западната цивилизация и индустриалната гражданска война през последните над 100 години. Има големи промени в производството от Водноелектрическа централа заради засушаването през годините. Китай вкара търговия с въглеродни излъчвания и сега това
Всичко за Вашата сватба
е най-големият пазар на такива в света. Цените на излъчванията са доста по-ниски от европейските, само че естествено всички чакат да се усилват - тъкмо както в Европа, когато се вкараха. Те са въведени с цел да е допустимо последователното прекосяване към други, не толкоз замърсяващи източници.
Реклама
От горните обстоятелства може да се създадат следните извънредно значими изводи:

Очевидно е, че без значение какво предпочитание има, заместването на 1 TW въглищни мощности е изключителна задача - и като финанси и като време. След като % в микса понижава, явно по-голямата част от растежът на електропотреблението се поема от другите източници (газ, ВЕИ, атомна), а не от въглища. Огромните ВЕИ съоръжения изискат и големи балансиращи мощности каквито батериите не могат да дават за момента, а евентуално няма да могат и в обозримо бъдеще. Очевидно е, че атомната енергетика не може да е балансираща мощ за първично контролиране.

Противно на всеобщото разбиране отпреди над 10 години за китайските технологии като нискокачествени и евтини копия на западните, китайската енергетика се разви по един много забавен от инженерна позиция сюжет. Поради несгодите и неволята, те развиха въглищните централи до извънредно високи и невиждани в света равнища, като
Всичко за Вашата сватба
задачата беше да отговорят навръх тези характерни за Китай условия, каквито са огромните ресурси на въглища и малцина други възможности в предишното.
Какво революционно направиха в Китай?
Въглищните централи като цяло се водят базови - с други думи работят колкото се може повече време на един и същи товар (мощност). И те са проектирани за този режим на работа. Всяко изменение на мощността, според от потреблението в мрежата, води до термични стресове на оборудването и като цяло съкратява живота на тръбопроводи, турбини, тръбните снопове в котлите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg