За активна политика на пазара на труда през тази година

...
За активна политика на пазара на труда през тази година
Коментари Харесай

83 млн. лева от бюджета заделени за активна политика на пазара на труда

За дейна политика на пазара на труда през тази година ще бъдат заделени 83 милиона лв. от държавния бюджет. Средствата са с 10 милиона лв. повече спрямо предходната година, като Националният проект за деяние по заетостта е утвърден от обществените сътрудници, научи БНР. 

В проекта е заложено нарастване на възнагражденията на включените в другите стратегии и образования безработни. Предстои проектът да бъде утвърден от Министерския съвет. Очакванията са през 2021 г при липса на внезапно утежняване на стопанската обстановка да се обезпечи претовареност със средства от държавния бюджет на 14 495 безработни и образование на 11 599.

Във връзка с нарастването на минималната работна заплата от първи януари тази година се усилва и размерът на субсидираното трудово заплащане на включените в стратегии безработни лица - 650 лева при цялостен работен ден.

Националният проект за деяние по заетостта планува нарастване на възнаграждението и на включените в програмата „ Старт на кариерата “ младежи - от 700 на 800 лв., на младежките посредници от общините - от 730 на 830 лв., на ромските посредници със приблизително обучение - от 650 на 750 лв., а на тези с висше обучение - от 700 до 800 лв. по стратегия „ Активиране на неактивни лица “. Увеличават се и средствата за ментор от 180 на 200 лв..

За поощряване на териториалната подвижност на безработните се усилват парите за транспортни разноски за показване пред шеф - те са до 20% от трудовото заплащане за субсидирана претовареност и се усилват от 122 на 130 лв.. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР