За 8 дни екипи на Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация

...
За 8 дни екипи на Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация
Коментари Харесай

ДП „Радиоактивни отпадъци“ продължава реализацията на програмата по извеждане от експлоатация /снимки/

За 8 дни екипи на Специализирано отделение „ Извеждане от употреба – 1-4 блок “ сполучливо организираха интервенция, обвързвана с демонтажните действия в Контролираната зона (КЗ) – реакторно поделение, на I блок на АЕЦ „ Козлодуй “.
На 13 май 2020 година от Борен възел на блока бяха извадени четири електродвигателя. Два от тях са от система „ Аварийно-питателни помпи “, два – от помпи „ Спринклерна система “. Демонтираното съоръжение беше придвижено със профилиран превоз до Цех за понижаване на размерите и дезактивация на материали от извеждането от употреба (ЦНРД). Операцията беше осъществена при прецизен радиационен надзор по време на целия развой – както в КЗ, по този начин и при превозването и приема в Цеха. Контролът бе осъществен от експерти на Директива за птиците РАО и АЕЦ.
В ЦНРД оборудването беше разглобено и подложено на механична дезактивация посредством дробоструйна машина. Последвалите измервания в акредитираната Система за премерване и освобождение от надзор демонстрират, че работилите в Контролираната зона на I блок мотори са сполучливо дезактивирани и стойностите са под равнищата за абсолютно освобождение от регулация. Оборудването е превозено до площадка за краткотрайно предпазване на претенденти за освобождение и се чака заповед на Председателя на Агенцията за нуклеарно контролиране, с цел да изоставен територията на атомната централа.
Общото тегло на демонтираното и дезактивирано съоръжение е към 5.5 тона.
По подобен метод протичат интервенции за обработка още електрическо съоръжение от КЗ, което към този момент е демонтирано и квалифицирано за изваждане от блока. На 22 май бяха извадени пет мотора от този тип помпени системи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР