За 7-ми пореден път плаж Аспарухово във Варна беше домакин

...
За 7-ми пореден път плаж Аспарухово във Варна беше домакин
Коментари Харесай

Цветна феерия от хвърчила обагри небето над Варна

За 7-ми следващ път плаж Аспарухово във Варна беше хазаин на „ Фестивал на хвърчилата – Въздушни чудеса “. Традиционно фестивалът се организира през третия уикенд на август, когато градът притегля многочислени посетители от страната и чужбина, а уредник на събитието е Клуб „ Асто – Въздушни чудеса “ с поддръжката на Община Варна, посредством фонд “Култура “.

Фестивал на хвърчилата – Варна е едно от емблематичните събития в морската столица, което притегля стотици поданици и посетители на града в разгара на лятото. С всяка минала година фестивалът се разраства и става все по-атрактивен и сполучлив, а със своя интернационален темперамент това новаторско и атрактивно културно събитие способства за построяването на характерния образ на града.

През август 2019 година фестивалът отбелязва седмата си годишнина, като двата фестивални дни във Варна (17 и 18 август, плаж Аспарухово) ще бъдат последвани от демонстрации на хвърчила в Приморско (21 -22 август, плаж Приморско) и Синеморец (24 – 25 август, плаж Велека). По този метод фестивалът ще обхване три разнообразни местоположения на българското Черноморие и ще продължи цели 9 дни.

Основен акцент са демонстрациите на интернационалните кайт клубове, които показват своите неповторими модели хвърчила, постоянно достигащи впечатляващи размери, надпреварите с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват гениите си и се забавляват.

Тази година в събитието се включиха и демонстратори и майстори на хвърчилата от пет страни – България, Турция, Хърватия, Естония и Украйна.

Всяко издание на фестивала насочва разнообразни послания, както рекламни, по този начин и публично значими, като да вземем за пример такива, свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени типове птици и природата като цяло.

Провеждат се арт ателиета и работилници за детско творчество на тематики, свързани с летенето и вятъра. От своето пораждане в Азия преди две хилядолетия, изкуството за разработване и стартиране на хвърчила се е популяризирало на всички места по света. Днес то е по-популярно от всеки път и е метод за релаксация, занимателен спорт и тип духовно упражнение.

„ Това ми е специалност, занимание, всичко в живота. С огромните хвърчила, които върша, започнах да вървя по други фестивали, в които популяризирам и представям България в Китай, Индия, Индонезия и Малайзия. Вижте птиците, по какъв начин са щастливи и се реят в небето, по същият метод това ни доставя наслада и на нас “, показа уредникът Юри Георгиев.

Геновева Михайлова

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР