За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до

...
За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до
Коментари Харесай

Задлъжняваме заради липса на финансова грамотност

За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до по-внимателно следене на цените. 44% споделят, че от ден на ден се възползват от промоционални предложения при извършване на покупки. Над 70% споделят терзания за финансите си, а младежите от ден на ден обръщат внимание на това по какъв начин възнамеряват персоналния си бюджет. Председателят на Асоциацията за ръководство на вземанията в България - Райна Миткова, съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR, че младежите са най-потърпевши от инфлацията, а главната причина е липсата на финансова просветеност. 

" Няма положителни финансови привички, получава добра заплата и бърза да напазарува всички неща в този момент и незабавно. Оказва се, че заплатата му е изчезнала и няма пари да довърши края на месеца ", даде образец тя. 

Миткова показа огромното си удивление, че младите хора избират да заплащат в брой. По думите ѝ ръководството на пари в брой е по-лесно. 

" Виждайки чисто физически парите, може да създадем връзка. В картата не ги виждаме. За младежите парите са нещо виртуално. Обаче като ги извадиш от джоба, чисто психически е по-трудно да напазаруваш ", изясни още тя. 

Председателят на Асоциацията за ръководство на вземанията в България счита, че младежите се пробват да подредят целите си, а елементарна и работеща система е да си разпределяме разноските в пликове. Парите там не би трябвало да се смесват.

" Нарастващите цени ни накараха да се вгледаме по какъв начин управляваме персоналните си финанси. За да реализираме същия стандарт на живот, е належащо доста по-добро обмисляне. Насочили сме се към това да забележим къде отиват нашите пари през месеца и можем ли да създадем някаква оптимизация ", сподели още Миткова. 

Според нея липсата на финансова просветеност е причина номер 1 хората в действителност да задлъжняват. 

" Тези умения би трябвало да тръгнат от фамилията - детето да бъде научено по какъв начин да печели, по какъв начин да икономисва и по какъв начин да харчи рационално. Всяко семейство има разноски, от които може да се откаже или да усъвършенства. Това ни оказва помощ да заделяме пари ", акцентира Райна Миткова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР