За 47-и път Съюзът на артистите в България връчи Националните

...
За 47-и път Съюзът на артистите в България връчи Националните
Коментари Харесай

„Икар“ 2021 и хиляди пъти „Благодаря!“

За 47-и път Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за театрални изкуства „ Икар “. Тазгодишното издание мина под знака на 100-годишния празник на съюза. За първи път от основаването му насам церемонията се организира в Деня на Светите братя Кирил и Методий.

Наградите се раздадоха на сцената на Народния спектакъл. Там, за водеща мъжка роля с летящата статуетка беше отличен Валери Йорданов за pолята cи в моноспектакъла „ Караконджул “ по Николай Хайтов, а за женска – Ирини Жамбонас в „ Кой се бои от Вирджиния Улф “. „ Икар “-ът за постановка отиде при Диана Добрева за „ Синът “ от Флориан Зелер. Постановката на „ Театър 199 “ „ Боклук “ от Елена Телбис завоюва „ Икар “ за драматургичен текст и за най-хубав театър. Спечели и премията на публиката за трагично зрелище. „ Икар “-ът за повсеместен принос към българския спектакъл беше присъден посмъртно на Татяна Лолова. Приеха го внуците ѝ Сава и Матео, които благодариха, сложиха статуетката на земята и ръкопляскат дружно с публиката.

„ Икар “ 2021 за извънреден принос към музиката беше връчен на Михаил Белчев, а за чест и достолепие – на актьора Любомир Бъчваров. Поетът Иван Теофилов пък получи наградата на „ Акт-Унима “ за важен принос в развиването на българското куклено изкуство. С „ Икар “ бе награден и Петър Пашов за режисурата на „ Пиано на луната “. По негови думи, оценката за достижения в кукленото изкуство рядко се дава на режисьор.

По време на церемонията не липсваха страсти. За тях способстваха както излъчените фрагменти от плана на „ АртАкция “ – „ #НавънКъмСебеСи “, по този начин и песента, която световноизвестният цигулар Васко Василев и Керана написаха особено за премиите. С нея се отдаде респект към всички актьори, които ни напуснаха през миналата година.

За опцията да кажат „ Благодаря! “ от сцената на Народния спектакъл – думата, която се повтаряше най-вече на „ Икар “-ите, в звуковия файл описват Поля Йорданова, отличена за дебют, Александър Тонев, който взе „ Икар “ за поддържаща мъжка роля, Елена Телбис и Любомир Бъчваров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР