За 30 години България е унищожила толкова животни, колкото нито

...
За 30 години България е унищожила толкова животни, колкото нито
Коментари Харесай

България е унищожила 12 милиона животни за последните три десетилетия

За 30 години България е унищожила толкоз животни, колкото нито една от войните на 20 век не е съумяла да го направи.

Числата са повече от безжалостни към поколенията, които обитават България от 1990 г до 2020 година, оповестява "Монитор ".

За този интервал сме разрешили да изчезнат 12 млн. животни, а прогнозите на анализаторите сочат още намаления

Под дъното

Ако потомците ни разчитат статистиката от този интервал, евентуално ще ни жигосат като най- безотговорното потомство спрямо предците ни. И по този начин по време на Първата международна война сме имали 12 млн. животни, по време на Втората международна война 11 млн. животни, през 1990 година означаваме пик от 14,5 млн.

И оттогава стартира стремително втурване, с цел да се приземим забивайки глава в дъното през 2007 г на 3 млн. животни. За жал за последната дузина години, макар Европейски Съюз, освен не сме се измъкнали от калта, а сме задълбали още по-надолу достигайки 2 млн. 700 хиляди Важно е да се означи, че въпросната статистика включва и месодайно и млечно отглеждане на животни. Не е включен броят на птиците, както и закланите свине поради африканската чума през миналата година. Към днешна дата те възлизат може би над над 200 хиляди, в това число и от задния двор, които в края на 2019 г наброяваха 57 хиляди

Зловещ обзор

Този злокобен светаквичен обзор направи Светла Чамова, изп.- шеф на Асоциация на месопреработвателите в България. Въпреки че в България има над 360 месопреработвателни предприятия, част от които бяха построени с пари по САПАРД, други по Програма за развиване на селските региони ПРСР, колбасарският бизнес на процедура работи главно с импорт.Същото може да се каже и за млекопреработвателния.

Страдаме от липса на суровина, напряко изплака Чамова, която е живата история на АМБ. Поглед към годишния поземлен отчет за 2018 г е сладкодумен. Водещата селскостопанска стока при вноса в България през 2018 година със свинско месо. Импортът се равнява на 122 078 хиляди тона за 206 774 468 евро и съставлява 6,4 % от общия импорт на агропродукти.

Причини

Причините за тази апокалиптична равносметка можем да ги открием в пресата и телевизионните репортажи обратно във времето. Като се стартира от безогледното кръвопролитие и експорт на животни при започване на деведестте години от търговци, които в множеството случаи са били близки до службите, ползвайки сполучливо комерсиалната информация. Мине се през съсичането на дребното отглеждане на животни, което постоянно се оказваше голяма спънка за надзор на ветеринарните служби. И най-много на мераклиите за индустриална преправка на месо и мляко.

Та се стигне до преработвателите ни. От една страна мандрите, които отказваха да заплащат почтена цена на животновъдите, тъй като все не им стигаше облагата. А в действителност за тях вносът на безумно на ниска цена мляко от страни от Европейски Съюз за 28 ст. литъра с превоза беше същинската причина.

Свободен пазар

Зад отхвърли да се купува българско създадено месо от колбасарите стои сходна причина. Без пари доставена третокачествена суровина за луканки от немските кланици или телешко от латинския континент.

Но, макар изявленията и виковете на българските животновъди българската страна по този начин и не откри сили да направи регулации и надзор, с цел да озапти убийствените апетити на преработвателите и търговците. Вече тридесет години. И добре е, че статистиката, която представяме не е единствено от времето на социализма. Защото преди 1944 г икономическата система се е основавала на правилата на свободния пазар. А В европейския съюз с изключение на България членуват още 28 страни, част от които имат сходно с българското минало, само че нямат такива проблеми през днешния ден.

Тенденция на понижение

През 2018 година се резервира наклонността на понижение на броя на стопанствата, отглеждащи селскостопански животни, основно за сметка на отпадане на част от дребните стопанства, написа в годишния поземлен отчет на МЗХГ. Процесът на уедряване на бранша способства за по-голямата резистентност на фермите, по-ефективно и рентабилно произвеждане. В съпоставяне с 2017 година, животновъдните стопанства, в които се отглеждат говеда, понижават с 16,8%, а тези с овце и кози - надлежно с 21,4% и 17,1%. Стопанствата със прасета понижават с 19,8%, а тези с биволи – с 2,5%.

От друга страна, при съвсем всички съществени типове селскостопански животни се следи нарастване на броя отглеждани животни по отношение на миналата година, достигащо до 22% при биволите. Общият брой на свинете нараства с 10,4%, а този на козите и овцете – респективно с 5,7% и 2,5%. Само общият брой на говедата се свива, с 2,5%.

Задълбочава се специализацията на производството, като продължава наклонността на нарастване на едрите и дребни преживни животни от месодайно направление, благоприятствано от прилаганите схеми за обвързано с производството подкрепяне в отглеждането на животни (в това число схеми за месодайни крави и животни под селекционен контрол). През 2018 година броят на месодайните крави е с 10,5% повече на годишна база, а на овцете-майки за месо – с 26%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР