За 24 часа директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания

...
За 24 часа директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания
Коментари Харесай

С 300 метра изкопан ров от горското в Несебър искали да защитят дюните от АТВ и джипове

За " 24 часа " шефът на РИОСВ-Бургас удостовери, че GPS замервания са посочили, че прокопаният трап не попада в предпазената зона
Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а защитени от разораване. Такова пояснение даде инж. Димитър Мандулев, шеф на Държавното ловно стопанство в Несебър, което съгласно инспекция на полицията се оказа, че е пуснало багера в пясъка.

Предния ден концесионерът на плаж " Несебър-юг " Кирил Спасов алармира институциите, че екскаватор е прокопал трап по продължение на 300 метра в пясъчните дюни край линията, които са предпазена територия.

Според инж. Мандулев прокопаването на трап около дюните и образуването на пясъчна стена пред тях ги предпазвало от нахлуване на АТВ и джипове, които през зимата постоянно нахлували в пясъчните формирания да си вършат офроуд.

От пресцентъра на Министерството на земеделието потвърдиха пред " 24 часа " версията на инж. Мандулев за прокопаването на рова, че е направено за предотвратяване на дюните от моторни транспортни средства.

По този метод се действа от 25 години, също така разкопаната територия не попада в предпазена територия, обясниха от Министерство на здравеопазването. И прибавиха, че за запазване на дюните имало наставление от Регионална инспекция за опазване на околната среда по сигнали на жители за постоянно нахлуване на коли на пясъка, който с изключение на за гонки употребили и за паркинг. Препоръките на екоинспекцията били за някаква защитна ограда, само че от другата страна откъм морето. От ловното стопанство в Несебър обаче решили, че е по-добре да спрат колите още от пътя, а не да ги пускат до водата. А вместо да вършат заграждения, изкопали трап като най-екологичен способ за отбрана на дюните.

В реалност зад него още личаха следи от огромни грайфери на високопроходими коли, които преди този момент очевидно са навлизали в пясъчните дюни.

Междувременно шефът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов удостовери пред " 24 часа ", че GPS замерванията са посочили, че прокопаният трап не попада в предпазената зона на дюните. Той е държавна горска територия под юрисдикцията на ловното стопанство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР