За 2022 година онлайн пазарът в България отчита ръст от

...
За 2022 година онлайн пазарът в България отчита ръст от
Коментари Харесай

Онлайн търговията в България отчете ръст от 30% и обем от €1.64 милиарда: ще се задържи ли тенденцията

За 2022 година онлайн пазарът в България регистрира растеж от 30% и доближава и размер от €1.64 милиарда. Средната годишна онлайн кошница в България е €555, съгласно Е-комерс асоциацията (БЕА), която цитира данни на " Паспорт на е-комерс промишлеността в България 2022.

На какво се дължи тази наклонност и ще се резервира ли тя и тази година е главният въпрос, който вълнува бизнеса през днешния ден.

Високият растеж стартира по време на пандемията и 2022 година значително бе инерция от предишни години. Инфлацията през предходната година също оказа помощ за нарастване на оборотите, разясняват за Money.bg от сектора.

Онлайн супермаркетите

" Очакванията ми са, че този растеж ще бъде доста по-нисък през 2023, както поради вероятната криза, по този начин и поради успокояващата се инфлация и по едно и също време с това затегната покупателна мощ.

Самата инфлация докара и до растеж на разноските за доставка, което безспорно под една или друга форма се отразява в крайната цена към клиента, което евентуално ще е спомагателен подтик в забавянето на растежа на онлайн търговията ", съобщи Иво Апостолов - финансов шеф на " Уеб Медия Груп " АД, която е притежател на.
 Снимка 486945
Източник:

Най-големите играчи на пазара ще продължат да порастват с двуцифрови темпове заради мащаба си и опциите за оптимизация

В началото на тази година онлайн супермаркетът Shop.gladen.bg, който разполага с над 15 000 продукта, които обезпечават разнороден избор за всеки усет, регистрира растеж по отношение на първите месеци на 2022 година, само че темповете не са огромни - несъмнено има закъснение в растежа.

За това въздействие оказват както завършилата пандемия, по този начин и инфлацията. Клиентите си вършат доста повече сметката, когато пазарят през днешния ден, по отношение на преди една година.
 Онлайн супермаркетът Shop.gladen.bg пуска безвъзмездна доставка за постоянните си клиенти
Онлайн супермаркетът Shop.gladen.bg пуска безвъзмездна доставка за постоянните си клиенти

Магазинът идва при теб за без пари

След взрива на онлайн хранителни магазини в България през пандемичната 2020-а и 2021 година, на българския пазар към този момент не се виждат нови играчи, а сме очевидци по-скоро на опити за консолидация. Примерът: Gastronom закупи Supermag.

" Определено през 2023 година не чакам нови напълно онлайн участници на пазара, само е допустимо някоя от съществуващите физически вериги да реши да навлезе в този сегмент, само че едва ли ще им бъде елементарно ", акцентира Иво Апостолов.
 Снимка 468915
Източник:

Онлайн аптеките

През януари 2023 година започва обновената онлайн аптека на здравния портал Puls.bg - apteka.puls.bg. През януари тук се наблюдаваше обичайното засилено търсене на артикули срещу грип и простуда. Ръст в продажбите има и при продуктите, класифицирани като " здравна козметика ", както и при питателните добавки, изключително на тези свързани с имунната система.

" Широката продуктова гама и преференциалните цени са водещи за клиентите, само че от извънредно значение за тях е и цената и скоростта на доставките. Нарастването на цените на горивата в световен мащаб и съпътстващата инфлация в цените на куриерските услуги е предизвикателство, както за целия пазар, по този начин и за нас ", разяснява за Money.bg Леа Бакалова - управител " Бизнес развиване " на.

Поради тази причина от онлайн аптеката работят в посока да предложат на клиентите лична доставка, която първоначално да е за територията на град София.

" Нашата цел е да помогнем на хората да бъдат здрави всеки ден и задачата ни е да го реализираме по най- комфортния, бърз и на ниска цена метод за клиентите ни ", споделя Бакалова.
 Новият модел за онлайн търговия, който усилва доста броят и размера на поръчките
Новият модел за онлайн търговия, който усилва доста броят и размера на поръчките

Изцяло българската компания следва образеца на водачи в сегмента

Голямо предизвикателство пред бранша остава търговията с артикули, изискващи рецепта. Според регулаторите в България те не могат да се продават онлайн, само че от сектора се надяват, че дигитализацията в опазването на здравето ще разреши в близко бъдеще закупуването онлайн и на тези лекарствени средства.

Това ще улесни най-много възрастните хора в по-малките обитаеми места, за които набирането на сходни медикаменти представлява компликация на този стадий.
 Снимка 479010
Кои артикули са измежду най-предпочитаните за закупуване онлайн от българите?

" Доколкото оперираме в сферата най-много на питателните и други бързооборотни артикули, мога да разясня тях. Традиционно плодове, зеленчуци, месо, риба и млечни артикули съставляват над 50% от кошницата на българина. Сред останалите известни категории са перилни препрати, битова химия и други артикули за дома ", споделя ни Иво Апостолов - финансов шеф на " Уеб Медия Груп " АД, която е притежател на.

В началото на 2023 година максимален растеж се следи при растителните артикули, които заместват обичайно скотски такива. Например ядкови питиета, които са сурогат на млякото. Нараства потреблението и на профилирани артикули, да вземем за пример безлактозни и безглутенови артикули.

Според представителите на онлайн търговията нарастването в цените на съвсем всички артикули евентуално води до по-бавен растеж в размерите на продаваните био артикули, тъй като клиентите се ориентират към по-евтините обичайни такива.

Предимства на онлайн поръчките

Предимствата на онлайн поръчките са най-много спестеното време, а постоянно и пари, безапелационни са от сектора. Във физическите магазини постоянно клиентите вършат прочувствени и спонтанни покупки на артикули, до момента в който в онлайн супермаркета, това е по-рядко.

Основното преимущество обаче си остава опцията поръчката да пристигна в избран часови период, с което клиентите имат предвидимост за техните покупки и не се постанова да ги придвижват сами.
 Снимка 606064
Източник:

Как е позициониран онлайн пазарът на хранителни артикули у нас на фона на този в останалата част от Европа?

Интересни са трендовете в Западна Европа в доставката на хранителни артикули. Определено моделът за съвсем незабавна доставка на хранителни артикули от по този начин наречените " тъмни магазини " удря на камък. Сметката просто не излиза, а при техния модел растежът идва с голям растеж на финансовите и оперативни разноски.

Gorillas, които бяха водачи в този сегмент в Германия се продадоха на турския си съперник Getir, като договорката даже не включваше заплащания с пари, а само с акции на Getir. Много от съперниците в този сегмент се сляха, с цел да спестят разноски, само че все пак не наподобява към днешна дата този модел за ултра бърза доставка да е резистентен.

Гигантът REWE закупи дял в най-големия съперник на Gorillas - Flink и евентуално е въпрос на време целия бизнес сегмент да бъде директно обвързван с вериги физически супермаркети.

" Що се отнася до обичайния бизнес модел за доставка на хранителни артикули, в който и ние оперираме, в Западна Европа по-скоро към този момент не се следят нови играчи. Тоест пазарът стига едно равнище на насищане, в което евентуално актуалните играчи ще порастват, само че по-бавно и евентуално това прави този бизнес не изключително прелъстителен за нови играчи ", добавя Иво Апостолов.

Основните проблеми в онлайн търговията в България

Основните проблеми са свързани с нелоялни участници на пазара, т.е. търговци продаващи на сиво, търговци продаващи подправени артикули и всевъзможни сходни порочни схеми. Добрата вест е, че в сегмента с хранителни артикули, който е по-сложен от други видове артикули, сходни участници няма.

Другите проблеми са едни и същи от години, а точно относително високи цени на куриерските услуги и несъмнено заплащанията с натрапен платеж.

За жал, въпреки онлайн заплащанията да порастват, те към момента са прекомерно дребен дял от цялата онлайн търговия, разясняват специалистите от сектора.
 Вълната от върнати колета, която основава главоболия на онлайн търговците
Вълната от върнати колета, която основава главоболия на онлайн търговците

Повече търговци на дребно таксуват потребителите за услугата, с цел да се оправят с високите разходи
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР