За 17-а поредна година Университетът по библиотекознание и информационни технологии

...
За 17-а поредна година Университетът по библиотекознание и информационни технологии
Коментари Харесай

УНИБИТ запълни местата си на 107%

За 17-а поредна година Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) е водач на просветителния пазар в България.

Само преди ден стана ясно, че УниБИТ е „ запълнил “ всички бройки в професионалните посоки, в които е упълномощен и даже всички места за заети на 107%. Процентът се дължи на приема на близнаци, кандидат-студенти с идентични балове и други

В България съществува Рейтингова система на висшите учебни заведения, която дава доста потребна информация, само че за жалост тя не се употребява по предопределение. Рейтингът на висшите учебни заведения се дефинира от измислени фактори и индикатори, без да се регистрира настоящата обществена процедура.

Как може някакво висше учебно заведение - университет да бъде на челни позиции, без да е запълнил отпуснатата му от страната поръчка за образование на студентите.

Нормално би било най-търсените висши учебни заведения да бъдат оценени най-високо и да са на първите места. Така е в естествения свят. Както всички знаем в България има демографска рецесия, а също така повече от 1/3 от българските младежи се ориентират да учат в Западни университети, само че все пак няколко висши учебни заведения в България изповядват максимата

" Да учим в България е влиятелно " (патриотична самодейност на в. Стандарт). Тези висши учебни заведения са впрегнали напъните на всички свои преподаватели, докторанти, студенти и административни чиновници, с цел да притеглят българските младежи да останат и да учат в нашата страна, тъй като истината е, че българското висше обучение е конкурентно на международното.

И през тази кандидатстудентска акция желанията на младежите в България да учат в УниБИТ са ориентирани към специалности, които освен са атрактивни, само че поддържат и традициите в българския мироглед.

Не е изненадващо, че на едно от първите места тази година е специалността " Архивистика и документалистика ", за която 17 индивида се бориха за едно място. Тази компетентност беше следвана компактно от новите и съвременни специалности: " Комуникации и информиране " и " Обществени политики и практики ".

Към тях самоуверено може да кажем, че младежите избират и специалностите в областта на компютърните технологии, в които образованието се води най-вече от експерти от практиката.

А може би въздействие оказва и фактът, че огромна част от студентите стартират да работят още от средата на втори курс в влиятелни IT компании.

През последните години обаче, рекордьори в това отношение са специалностите " Национална сигурност " и " Национална сигурност и културно-историческо завещание ", в които за едно място се състезават сред 22 и 25 индивида.

Не знаем дали тиражираните преди време нелепости по адрес на УниБИТ (Втори център на властта, Библиотекарско-сарайска формация и пр.) оказват въздействие върху младежите, само че при всички случаи те се стремят да учат тъкмо в това висше учебно заведение, тъй като то е един от първите и най-престижни центрове на образованието и науката в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР