>За 16-ото издание директорът на Европейския музикален фестивал Варна Мария

...
>За 16-ото издание директорът на Европейския музикален фестивал Варна Мария
Коментари Харесай

Пролетният фестивал на Варна изненадва меломаните със смела програма

>
За 16-ото издание шефът на Европейския музикален фестивал Варна Мария Кондова е поканила звезди от международен клас, измежду тях свети с първата си поява на концертната сцена в България Роби Лакатош – Кралят на циганската цигулка. Харизматичният цигулар идва със своя отбор на 22 април в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Джазмен и типичен виртуоз, Лакатош ще свири във Варна колоритна стратегия – микс от типичен бисери, кино шедьоври, джаз импровизации, чардаш и унгарска циганска музика. Проектът се осъществя в партньорство с Унгарския институт, София.

Наричан постоянно Цигулар на дявола, Лакатош избира да споделя, че музиката в действителност му е от Бога. Наследник е на най-известната циганска музикална династия Бихари, чийто основоположник Янош Бихари е вдъхновявал с осъществяванията си Брамс и Лист. От него потегля потомственото име Крал на циганската цигулка. Класическата подготовка на Роби е в Консерваторията Бела Барток в Будапеща. Между 1986 и 1996 година Лакатош и неговият отбор печелят сърцата на публиката в " Les Atéliers de la grande Ille " в Брюксел, клубът, който става техен музикален дом. В света на огромния джаз Лакатош се среща с легендата Стефан Грапели, с джаз иконите Хърби Хенкок и Куинси Джоунс, а осъществяванията му печелят аплаузите на друга легенда –  Йехуди Менухин. Елитните фестивали бързо правят оценка завладяващото наличие на Лакатош – той притегля публиката като магнит и трансформира всеки концерт на своя отбор в празник на живота. Затова е канен в най-престижните зали по света като Санта-Чечилия в Рим, Концертгебау в Амстердам, Тонхалле в Цюрих, Мюзикхалле в Хамбург и Сантори хол в Токио.

Билетите за концерта на Лакатош са в продажба. Редовните цени са от 30 до 80 лева Само до 8 март при покупка на билет и за концерта на " Растрели “ може да се употребява промо цена с 10 лева по-ниска от номиналите.

На 12 април чело квартет " Растрели “ - една от най-адмирираните струнни обединения на остарелия континент, ще излезе с новата си кросоувър стратегия също на сцената в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Европейският музикален фестивал Варна, който пръв показа в България " Растрели “, в този момент ги кани още веднъж в морската столица – към този момент със славата им на един от най-популярните струнни квартети в Европа. Блестящата чело четворка - Кирил Кравцов, Сергей Драбкин, Михаил Дегтярьов и Кирил Тимофеев - идва с нова стратегия на границата сред стилове и жанрове. Те ще дойдат във Варна от Германия, където главно живеят, с актив от към този момент над 1000 концерта по влиятелните подиуми на Европа и света, и обогатени от запаметяващи се партньорства с огромни музиканти като King’s Singers, Гьора Фейдман, Жил Апап, Casal Quartet. Четиримата ще показват приветстваната си нова стратегия " От Брамс до Бийтълс “.

Билетите за концерта на " Растрели “ са в продажба. Редовните цени са от 20 до 60 лева Само до 8 март при покупка на билет и за концерта на Лакатош може да се употребява промо цена с 10 лева по-ниска от номиналите.

На 24 април в Градската художествена изложба поредицата Световни музикални култури варненската аудитория ще има привилегията да види един необикновен музикално-поетичен театър. " Приказки от изгубения град " е план на две вдъхновяващи дами от две разнообразни изкуства – пианистката Мария Мартинова и актрисата Теодора Духовникова. Спектакълът сплотява креативната сила на техните ярки артистични натури, с цел да ни срещне с емблеми на френския импресионизъм и символизъм като музиката на Дебюси и Равел и поезията на  Верлен и Бодлер. Проектът се осъществя в партньорство с Френския институт, София. Билетите са по 25 и 30 лева, могат да се купят от Касата и уеб страницата на Фестивалния комплекс.

На 8 май също в Градската изложба в модула Musica da camera гостува Струнно трио " Фогл “. Музикантите идват от Австрия, само че дамите в състава са българки, окуражени да показват на родната аудитория достоверния дух на музикална Виена. Това са Ива Николова, цигулка, и Елисавета Станева - Фогл, виола, дружно с Бернхард Фогл, виолончело - реализатори с ярка характерност, всеки от които заема водеща позиция в елитни европейски оркестри. Елегантният камерен план ще ни потопи в музиката на Моцарт, Бетовен, Шуберт, Дохняни. Билетите са по 12 и 15 лева, могат да се купят от Касата и уеб страницата на Фестивалния комплекс.

На 16 април още една приказка, този път за деца, ще е пресен акцент в програмата на фестивала. Музикалната приказка " Петя и вълкът “ по музика на Сергей Прокофиев в границите на модула Неформално обучение ще запознае дребните слушатели с някои от главните принадлежности в класическия симфоничен оркестър. Идеята се осъществя от организация " Кантус Фирмус “ и надарени млади реализатори – духов квинтет WindArt, балетисти от Държавен музикален и балетен център София и водещия Румен Григоров. Увлекателно и атрактивно за децата те показват наличието на музиката и в същото време с това предават скъпи познания на дребните слушатели. Музикантите описват забавни обстоятелства за историята и опциите на своя инструмент и извършват къси присъщи мелодии. Всяко дете получава стикер със съответната картинка, който може да залепи на специфична програмна брошура. След като се срещнат с всички принадлежности и съберат всички стикери, децата гледат цялостния театър " Петя и вълкът “. Аранжиментът за духов квинтет на истинската партитура на Прокофиев е от Йоахим Линкелнман. Спектакълът ще се изнесе пред деца от началния курс на варненски учебни заведения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР