За 11 поредна година Фондация „Българска памет“ ще организира честването

...
За 11 поредна година Фондация „Българска памет“ ще организира честването
Коментари Харесай

България и Македония ще честват заедно Деня на храбростта

За 11 поредна година Фондация „ Българска памет “ ще провежда честването по случай 6 май Деня на храбростта в Ново село, Македония. Тази година за пръв път то ще бъде почетено от президентите на двете страни, съобщи пред БГНЕС доктор Милен Врабевски, основател и ръководител на Фондация „ Българска памет “.

Тя развива интензивно трансграничното съдействие сред България и Република Македония. Част от самодейностите й са свързани с насърчаването на младежите в района, общите планове с възпитаници – опцията да се събират, да бъдат дружно и да живеят в съгласие.

Фондация „ Българска памет “ отделя огромно внимание на взаимните празнувания. Мемориалът в Ново село е възобновен напълно със средства на доктор Врабевски и се намира в съвършено положение. Две седмици преди огромния празник подготовката за него към този момент тече с цялостна пара. „ Успях да се видя с гвардейците и да огледаме мястото, където на 6 май ще се състои историческата среща на двамата президенти на Република Македония и България Георге Иванов и Румен Радев “, съобщи известният човеколюбец.

„ Много съм горделив, че за пръв път ще бъда почетен с достойнството да се направи среща на толкоз високо ниво. Всяка година тук идват македонски политици и представители на македонската черква, а в този момент равнището се качи – внимание му отделят освен представителите на великите сили посредством своите военни аташета, а и двамата държавни глави и техните кабинети “, сподели доктор Врабевски.

Заедно с грижата за паметта той финансира обилно редица благотворителни начинания в района. Последната от тях е обвързвана с ремонта на отделението по рентгенология в болничното заведение на град Струмица. „ Видях една проблематична зона в отделението по рентгенология в локалната болница и финансирах неговия ремонт. Той ще приключи във вторник “, показа доктор Врабевски, Той продължава да финансира и планове с учебните заведения в град Струмица. По негова самодейност учениците там пишат есе на тематика „ Моят воин от 11 Македонска дивизия “.

„ Те вършат това за втора поредна година. Миналата година писаха какво знаят за нея, а в този момент би трябвало да изберат обичания си воин, който биха взели за образец. Много рядко се случва деца от Македония да пишат по тази тематика, само че в този момент имаше възторг, а и наградният фонд доста оказва помощ в тази ситуация “, съобщи доктор Врабевски. Миналата година премиите са били таблети, които са раздадени персонално от струмишкия епископ Наум. Тази година доктор Врабевски дава обещание не по-малко забавни призове. Очаква се те да бъдат раздадени на 6 май.

„ Има голям интерес. 6 май в Ново село се трансформира в всеобщ празник с голямо значение за района, а за какво не и за нашите две страни. Тези хора, които идват с готовност да вземат участие интензивно в стартирана тук традиция на заедност “, сподели известният човеколюбец. Според него нашите два народа би трябвало да се научат да живеят в мир и обич.

„ Нашата обща история би трябвало да бъде мотив за горделивост, а не за втълпяване на страхове и ненавист. Чрез самодейностите, които реализирам тук, посредством персоналния си образец, отговорност и вложения, ние от Фондация „ Българска памет “ демонстрираме на процедура по какъв начин би трябвало да се гради съдействието сред нашите нации “, съобщи доктор Врабевски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР