ЮЗДП отчете успешна година. Поставените задачи са изпълнени, а предприятието

...
ЮЗДП отчете успешна година. Поставените задачи са изпълнени, а предприятието
Коментари Харесай

100% е залесяването след големия пожар в района на Кресненското дефиле през 2017

ЮЗДП регистрира сполучлива година. Поставените задания са изпълнени, а предприятието работи сполучливо по редица планове, това става ясно от годишния доклад, който бе показан в края на годината, оповестиха от предприятието.

От шестте държавни предприятия в България, само Югозападното е закупило харвестър система, чиято концепция е да се отглеждат огледни сечи за основаване на по-устойчиви гори.

100% е залесяването след огромния пожар в региона на Кресненското дефиле през 2017 година.

До момента на територията на ЮЗДП са залесени над 200 000 декара, а през идната година следва залесяването на още 3000 декара.

Общият брой чиновници, ангажирани директно с запазване на горските територии към всички 38 броя ДГС/ДЛС териториални поделения на ЮЗДП, гр. Благоевград е над 460 броя горски и ловни стражари, те охраняват почти 935 хиляди ха държавни горски територии. Заедно с гори, благосъстоятелност на физически и юридически лица, охраняваните хектари са над 1 милион.

От началото на годината до 29.12.2022 година от чиновниците по запазване на горите са формирани общо 514 акта, от които 512 по ЗГ и 2 бр. по ЗЛОД. В базите за предпазване на арестувани движимости, предмет и/или средство на нарушавания, са арестувани общо:

- 243 м³ обла строителна дървесина; 422 м³ пространствени дърва за горене; 36 МПС; 17 бр. каруци; 25 бр. моторни триони;

За съпоставяне в интервала от 01.01.2021 година до 31.12.2021 година от чиновниците по запазване на горите във всички поделения към ЮЗДП, гр. Благоевград са формирани общо 480 акта за определяне на административни нарушавания, включително 470 броя по Закона за горите и 10 броя по Закона за лова и запазване на дивеча.

В базите за предпазване на арестувани движимости, предмети и/или средства на нарушавания, са арестувани общо:

543 м³ обла строителна; 435 м³ пространствени дърва за горене; 21 МПС; 36 бр. каруци; 19 бр. моторни триони;

За съпоставяне за интервала от 01.01.2020 година до 31.12.2020 година на територията на ЮЗДП Директива за птиците, гр. Благоевград са формирани 579 бр. АУАН, включително 568 броя по Закона за горите и 11 броя по Закона за лова и запазване на дивеча.

За област Благоевград от всички 16 бр. териториални поделения от началото на годината до 27.12.2022 година са формирани общо 168 бр. акта по Закона за горите.

В базите за предпазване на арестувани движимости, предмет и/или средство на нарушавания, са арестувани общо: 21 МПС; 8 бр. каруци, 13 бр. моторни триони.

Нарушенията в горите се показват главно в сеч на дървета, без сложена контролна горска марка, превозване без превозен билет и бракониерски лов.

Цифрите и анализите на нарушаванията за последните 10 години демонстрират, че е налице трайна наклонност на понижаване на нарушаванията в горските територии, оповестяват още от предприятието. През 2011 година формираните актове в обсега на ЮЗДП Директива за птиците, гр. Благоевград са 1288 бр., до момента в който за 2021 година година те са спаднали на 480 бр. През последните три години броя на установените нарушавания и формираните актове като цяло поддържат някакви приблизителни равнища.

Въпреки нарасналото търсене на дървесина в обсега на област Благоевград няма завишение на нарушаванията, с помощта на положителната работа на чиновниците по запазване на горите. От шефовете на Търговско предприятие " ДГС/ДЛС “ се изготвят графици с дежурни чиновници през почивните и празнични дни. В региони с висока централизация на нарушавания има дежурни чиновници, в това число и в тъмната част на денонощието.

ЮЗДП Директива за птиците закупи със лични и с европейски средства харвестър с кранова уредба, задвижване 8х8, на стойност 850 300.00 лв. без Данък добавена стойност.

През 2020 година започва план " Климатично интелигентно ръководство на горите в Централна и Източна Европа “LIFE19 CCA/SK/001276 с акроним " CLIMAFORCEELIFE “, в който ЮЗДП и WWF България са асоциирани сътрудници за територията на България. Дейностите по плана се финансират от Европейска комисия в размер на 55%, а останалите средства се обезпечени от стопанската активност на Предприятието. Харвестърът е закупен в осъществяване активност: Модерни способи за развъждане на иглолистни култури се планува 1000 ха култури от бял и черен бор в ДЛС Витошко-Студена, ДГС Радомир, ДГС Невестино и ДГС Кюстендил. В демонстрационни обекти горските култури ще бъдат отгледани с нетрадиционни способи и съвременна технология.

Необходимостта от тази техника е подбудена от актуалните трендове за осъществяване на дърводобив. Най-ниско ниво на машинизация на дърводобините процеси се следи в България, Румъния, Словакия и Украйна. Това се дължи на относително по-евтината работна ръка. (Moskalik et al. 2017). Въпреки това, заетите в горското стопанство и дърводобива през 2017 година са намалели с 1300 души (9,8%) спрямо 2005 година (Eurostat statistics explained 2020);

В хода на подготовка на плана са установени следните проблеми при горските култури. 

• През ХХ в. върху огромни площи са основани иглолистни култури на ниски надморски височини, основно от бял и черен бор;

• Предназначението на иглолистните култури е основно антиерозионно;

• През последните десетилетия тези култури (особено от бял бор) са положени на неподходящи въздействия – засушаване, ненавременни отгледни сечи или са неотглеждани (Milev et al.2017, Министерство на околната среда и водите 2019).

С експериментирането на съвременни способи за извеждане на сеч със профилирана техника ще се ревизира опцията горските култури да бъдат по-устойчиви на климатичните промени.

По план " CLIMAFORCEELIFE “ към този момент са залесени 60 дка със сухоустойчиви дървесни типове – валонея, окосмен дъб, каменен дъб, пърнар, черен бор на територията на Търговско предприятие ДГС " Петрич “, Търговско предприятие ДГС " Сандански “ и Търговско предприятие ДГС " Гоце Делчев “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР