Юли се очаква да бъде с валежи, над нормалните за

...
Юли се очаква да бъде с валежи, над нормалните за
Коментари Харесай

Какво време ни очаква през юли?

Юли се чака да бъде с превалявания, над естествените за месеца, по-съществени в южните региони. Средните дневни температури да бъдат от 27 до 30 градуса, по-хладно ще бъде по Черноморското ни крайбрежие - с температури до 27,29.

В началото на юли ще е горещо, а следобедните топли летни превалявания ще бъдат постоянно събитие. На 1 юли денят ще стартира със слънце, следобяд от североизток ще се заоблачи и в Добруджа и по северното ни Черноморско крайбрежие ще превали.

До 8 юли ще има доста слънце и високи температури.

Следобедни разхладителни превалявания в планините се чакат в интервала 2 до 4 юли. В западните елементи от страната има условия и за гръмотевични стихии.

От 5 до 8 юли ще бъде горещо, а показанията на термометрите в обичайно най-топлите места ще доближават 37,40 градуса.

В края на първата десетдневка (от 9 до 10) ще настъпи кратковременно захлаждане с и валежи в западните региони. През идващите дни - от 11 до 14 юли още веднъж последователно ще се затопля. Максималните температурите ще бъдат сред 37 и 42 градуса.

До края на втората десетдневка нови краткотрайни превалявания се чакат на 15 и на 16 юли и в края - на 20 юли, основно в западната половина от страната. През третата десетдневка преваляванията ще бъде постоянно събитие.

Вероятност за дъждове има в интервала от 21 до 24 юли, с по-съществени превалявания над западните и централни региони от страната.

От 25 до 26 преваляванията ще доближават и източните региони.

В интервала 27-28 се чакат интензивни превалявания в цялата страна. В края на месеца ще вали на запад, а по Черноморското ни крайбрежие ще има повече слънце и нищожни валежи на юг от Бургас.

Изригвания на 15,16-и и към 23,24-и

Геомагнитната интензивност при започване на месеца ще бъде с ниска активност и краткотрайно увеличаване към 4 юли. От 8 до 12 юли ще се усили и към 10 юли се чака слаба геомагнитна стихия в северните ширини.

От средата на месеца ще бъде с интензитет на междинни равнища, като от 26 до до края на месеци ще бъде преобладаващо ниска. Повишаване на интензитета на геомагнитната интензивност с условия за слаби геомагнитни стихии има към 15, 16 и към 23, 24, когато и вероятността за магнитни стихии на ширините на Балканите е по-голяма, сподели синоптикът Петър Янков за Труд.

През юли са измерени и едни от най-високите температури в България. През 2000 година горещините бяха дълги и рекордни. Тогава на 5 юли в доста градове бяха регистрирани най-високите температури откогато се мери температура на въздуха. В Пловдив, живакът в термометрите доближи 45. Горещо с температури до 43 градуса е било и през 1987, 1985, 1945, 1927, 1916, 1909 година.

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския собственик и нормално те се предават от потомство на потомство като доказано от практиката знание. За юли националната метеорология гласи:

Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците по остарял жанр или 28, 29, 30 по нов), толкоз по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари.

Ако прогърми на Илинден (20 юли), овощията ще се повредят, орехите ще са червиви, само че виното ще е положително.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР