Южното Черноморие е рекордьор по оцелели незаконни строежи, докато по

...
Южното Черноморие е рекордьор по оцелели незаконни строежи, докато по
Коментари Харесай

Незаконните къщи по Северното Черноморие - сринати със земята, идва ред на Южното!

Южното Черноморие е рекордьор по оживели противозаконни градежи, до момента в който по северното те са били прилежно премахвани. Това сочат данни от регистъра на строителното контролно ведомство, написа "Монитор ".

В област Варна да вземем за пример от 450 влезнали в действие заповеди за унищожаване на незаконни обекти са оживели единствено 3. В Бургаско обаче от общо 695 са оживели цели 141 или една четвърт. 114 от тях са за местността Ченгене скеле на морския бряг, където преди много време имаше митинги против разрушаването на къщи в рибарското населено място, което се намира на територията на държавния горски фонд.

В София предишните сред капките противозаконни градежи са 39. По Южното Черноморие такива градежи са 141. От уеб страницата на ДНСК излиза наяве още, че от 2001 година до момента влезлите в действие заповеди за унищожаване на противозаконни обекти в област Бургас общо са 695.

Най-старата - на към този момент 12 години, за която няма информация за разрушение на обекта и е отвън Ченгене скеле, е за преустрояване на двуетажна жилищна постройка, изразяващо се в пристройка и надстройка на действителен гараж в Несебър, като за случая даже е бил подписан контракт с реализатор за унищожаване.

На същия стадий са замръзнали нещата и с 3 буни в акваторията на Черно море, в околност Варницата, в землището на гр. Свети Влас. Влезлите в действие заповеди за премахването на въпросните обекти са от август 2012 година, написа в уеб страницата на строителния надзор. Най-късният случай за противозаконен градеж минал сред капките в област Бургас е за хотел в с. Равда.

За солидната двуетажна постройка също има влезнала в действие заповед от ноември 2015 година за унищожаване, само че и там нещата са останали на процедура по желание на реализатор за осъществяването му.

39 противозаконни градежа в столицата за последните 11 години са минали сред капките и не са отстранени. Сред най-любопитните случаи е улица тупик в местността ВЕЦ-Симеоново в София. За въпросния незаконен градеж в уеб страницата на ДНСК в графата дата на унищожаване няма никаква информация, а в предната рубрика за подхванатите дейности написа просто: „ В процедура “.

Заповедта за унищожаване е от началото на септември 2008 година С максимален период на скатаване, част от оповестено за нелегално преустрояване на жилище в 6-етажен блок в жк “Красна поляна “, като там нещата са замрели до процедура по желание на реализатор на премахването.

По данни на уеб страницата от 2010 година не е решена ориста и на канализационно отклоняване в промишлената зона на Хаджи Димитър-Малашевци, за което само написа, че е в процедура Наредба №13 от 23 юли 2001 година

Въпросният нормативен документ засяга насилственото осъществяване на заповеди за унищожаване на противозаконни градежи или елементи от тях от органите на ДНСК. Повечето от останалите оживели избрани като противозаконни градежи в София-град са за огради, пристройки или надстройки.

Над една четвърт от случаите обаче са за едноетажни солидни къщи в кв. „ Факултета “, в столичния регион „ Красна поляна “. Според уеб страницата на ДНСК част от тях са в процедура за избор на реализатор на премахването или на стадий покана за непринудено осъществяване на заповедта на строителния надзор.

За разлика от столицата и Южното Черноморие в областите Варна и Пловдив предишните сред капките противозаконни обекти са доста по-малко. В региона на морската ни столица традициите за последните 12 години са едвам 3 от общо 450 влезнали в действие заповеди за унищожаване за интервала от 2001 година до момента.

Най-старият е от 2007 година и е за двуетажна къща в местността Траката, като за него имало даже подписан контракт за реализатор на премахването. В регистъра на ДНСК обаче няма информация дали обектът е отстранен. Графата е празна. Останалите 2 са за пристройка на къща в гр. Белослав и надстройка на апартамент във Варна.

В Пловдивско от 495 влезнали в действие заповеди за унищожаване от 2003 година до момента за 16 няма данни визираните в тях градежи да са били разрушени непринудено от притежателите им или от наета за задачата компания. Повечето оживели обекти са били в процедура за унищожаване през 2011-а и 2012-а и са за пристройки или други по-дребни неща. Една от заповедите е за унищожаване на преграждане на общ кулоар в приземния етаж на жилищна постройка.

Само няколко са за солидни здания
От пресцентъра на ДНСК прецизират за „ Монитор “, че от обществения указател на заповедите за унищожаване от 2001 година до края на септември 2019 година е видно, че са издадени и влезнали в действие общо 6342 заповеди за унищожаване. От тях 5944 заповеди са изпълнени и противозаконните градежи са отстранени. Остават за унищожаване 398 градежа. Най-много са издадените заповеди за унищожаване на противозаконни градежи в областите София-град, София-област, Бургас и Благоевград.

През първите девет месеца на 2019 година са издадени 28 заповеди за унищожаване на противозаконни градежи от първа, втора и трета категория, т. е. градежите с по-висока значителност, трудност и опасности при употреба, според номенклатурата на типовете градежи. Най-много - по 4, са в областите Благоевград и Варна.

След влизане в действие на тези 28 заповеди, 3 са изпълнени непринудено от притежателите и противозаконните градежи са отстранени. Останалите 25 заповеди са на друг стадий от процедурата по наложително унищожаване.

През 2019 година са изпълнени други 32 заповеди за унищожаване, издадени в предишни интервали, като 24 от тях са изпълнени непринудено от притежателите, а 8 противозаконни градежа са отстранени наложително от органите на ДНСК.

Най-често допусканите нарушавания при противозаконните градежи са осъществяване на строителство без утвърдени планове и/или без позволение за градеж, в това число осъществяване на основни отклонения от утвърдените планове в процеса на строителство без утвърден план и без заповед за допълнение на издаденото позволение за градеж, прецизират от строителния надзор.

Според юриста и строителен бизнесмен Борис Кумпиков, високите такси за строителство карат хората да строят нелегално даже цели къщи. Стремежът им е да спестят освен пари, само че и време, което отива в превъзмогване на бюрократичните процедури. По думите му по този начин постъпват даже и интелигентни хора. „ Таксите за засвидетелствуване на завършването на фаза недодялан градеж в този момент са по 800 лева, а до преди 2010-та бе гратис, тъй като е единствено едно изречение “, споделя той.

„ Българинът доста обича да не заплаща. За това и стартират да строят домовете и вилите си без план, направен от дееспособен проектант, което е нелегално. Други пък, отново без да пита си надстрояват жилищата или гаражите в дворовете “, изяснява той.

Според него е време да се разбере, че не може първо да построим каквото си желаеме и след това да тръгваме да го узаконяваме, тъй като няма подобен ред в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Кумпиков счита, че у нас има значително противозаконни здания, главно еднофамилни, за които в общините си затварят очите, само че при промяна на екипите там или по сигнал от комшията нещата могат да стигнат до срутване на къщата и загуба на доста пари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР