Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics заяви, че проблемните доставки на ...

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics заяви, че проблемните доставки на

Samsung очаква проблемите с чиповете да продължат и през 2022 г.

Южнокорейският софтуерен колос Samsung Electronics съобщи, че проблемните доставки на чипове, които засягат промишленостите по света, ще продължат и през следващата година. Компанията направи коментара по време на представянето на финансовите си резултати, от които стана ясно, че тримесечната ѝ печалба е била подкрепена от нарасналите цени на бизнеса с полупроводници, написа Bloomberg.

Samsung, огромен производител и консуматор на чипове, които се употребяват в компютри и мобилни устройства, обяви, че чистата му печалба е нараснала до 12,06 трлн. вона (10,3 милиарда долара) през трите месеца, приключили през септември. Анализаторите прогнозираха приблизително 11,54 трлн. вона, сочат данни, събрани от Bloomberg. По-рано този месец Samsung обяви предварителни резултати, в това число над 25% нарастване на оперативната печалба.

Най-огромният производител на чипове за памет и смарт телефони е спечелил от голямото издирване, до момента в който международната стопанска система се възвръща от пандемията на Covid-19, а дефицитът на съставни елементи тласка по-горе стойностите на чиповете. Въпреки Samsung и нейните съперници в производството на чипове харчат повече, с цел да прибавят производствен потенциал, дефицитът няма да отшуми скоро, защото консуматорите и фирмите не престават да инвестират в технологии.Още по тематиката

„ Пандемията накара консуматорите по света да се насочат към повече дистанционно обществени интензивности и метод на живот, който беше наименуван новото обикновено, а ние считаме, че по-огромната част от търсенето при новото обикновено ще се резервира като фундаментална част от нашия живот “, разяснява ДжинМан Хан, екзекутивен вицепрезидент на бизнеса с чипове на Samsung.

Компанията не даде прогноза за печалбата или вложенията си през 2022 година поради несигурностите, в това число казусите с доставките и възходящите цени на суровините. Междувременно стойностите на чиповете с памет могат да стартират да се охлаждат през това тримесечие, защото клиентите не са толкоз тормозени, с цел да вършат нови поръчки, откакто се запасиха с инвентар.

Продажбите на смарт телефоните на Samsung и междинните търговски цени са нарастнали по отношение на предходното тримесечие, подкрепени от пускането на новите модели от серията телефони Z с огъващи се дисплеи. Компанията прогнозира спад на продадените бройки мобилни устройства за това тримесечие по отношение на предходните три месеца.

Цената на акциите на Samsung остана съвсем без смяна към 12:54 ч. локално време в Сеул. От началото на годината цената на книжата на компанията се е свила с повече от 10 на 100, а анализатори прогнозират, че ще има намаляване на стойностите на маркет на чипове с памет.

Въпреки че Samsung е по-прочута със смарт телефоните си отвън Южна Корея, нейната печалба идва най-вече от бизнеса с чипове с памет. Полупроводниците всекидневно съставляват най-огромен порцион от печалбата ѝ.Въпреки всички казуси доставчиците на чипове остават оптимисти, че търсенето няма да отшуми. Samsung съобщи, че предстоящият спад на маркета на чипове с памет е малко евентуално да бъде толкоз огромен, колкото предходните сходни епизоди. Главният екзекутивен шеф на Advanced Micro Devices Лиса Су даде смела прогноза във вторник, почвайки, че чака мощно издирване на сървърни и конзолни чипове през 2022 година, до момента в който маркетът на лични компютри ще остане без изменения.

Макрорискове, като енергийна рецесия в Китай, повишаване на стойностите на суровините и слаби данни за заетостта в Съединени американски щати могат да накарат клиентите да свият поръчките си. „ Като се има поради рискът от икономическо закъснение в Китай и в Съединени американски щати, както и спадащите цени на чиповете с памет, печалбата на Samsung може да се забави до първата половина на следващата година “, настоява Ли Сун-у, анализатор на Eugene Investment & Securities.

Samsung се приготвя за огромна софтуерна смяна – ориентиране към така наречен DDR5 чипове с памет, които са по-бързи от предходните генерации и усъвършенстват успеваемостта. Нейният 14-нанометров DDR5 артикул е мощно конкурентен и се чака да донесе огромен триумф за компанията, разяснява Ким Йон-у, анализатор в SK Securities.

Източник: investor.bg