Южнокорейски спасителен екип откри останките на руски военен кораб, който

...
Южнокорейски спасителен екип откри останките на руски военен кораб, който
Коментари Харесай

Откриха руски военен кораб, потънал със злато за 101 милиарда паунда

Южнокорейски избавителен екип откри останките на съветски боен транспортен съд, който преди 113 години е потопен след морска борба и се счита, че към момента съдържа златни кюлчета и монети на стойност над 100 милиарда английски лири.

Корабът на съветския императорски флот „ Дмитрий Донской “ е открит на дълбочина повече от 425 м., на към един километър от южнокорейския остров Улеунгдо.

Съвместен екип, формиран от специалисти от Южна Корея, Англия и Канада, разкри останките от кораба в неделя, 13 юли, и употребява две подводници с екипаж, с цел да снима фрагменти от кораба. Видеото демонстрира огромни повреди на кораба, породени от борбата с японски кораби през май 1905 година

Идентичността на 5,800-тонния боен транспортен съд се удостоверява, като екипажът на една от подводниците е съумял да снима името изписано на кърмата.

Пуснат на вода в Санкт Петербург през август 1883 година, „ Дмитрий Донской “ е планиран като военен транспортен съд и е оборудван с цялостен комплект платна и мотор на въглища.

Корабът е прекарал по-голямата част от кариерата си в Средиземноморието и Далечния изток и е бил включен във Втора тихоокеанска императорска ескадрила на флота, откакто японският флот е унищожил по-голямата част от съветските военноморски сили в Далечния изток още при започване на Руско-японската война през 1904 година

Ескадрилата е била унищожена от японския флот през май 1905 година в борбата при Цушима. Назначен да пази транспортните кораби в задната част на групировката, „ Дмитрий Донской “ съумява да се измъкне, само че по-късно е открит на път за съветското пристанище Владивосток.

Около 60 от членовете на екипажа са убити и още 120 ранени, преди капитан Иван Лебедев да закотви кораба край остров Улеунгдо. На идната заран, 29 май 1905 година, корабът потъва и екипажът е арестуван от японците.

Има сведения, че „ Дмитрий Донской “ е носил средствата на целия флот и е имал 5 500 кутии, съдържащи златни кюлчета, както и 200 тона златни монети. Корейската Шинил Груп прави оценка, че златото има обща стойност през днешния ден от £ 101.3 милиарда.

От компанията оповестиха, че имат за цел да извадят кораба през октомври или ноември. Половината от откритото богатство на борда на кораба, ще бъде предадено на Русия, до момента в който 10 % от останалото ще бъде вложено в туристически планове на остров Улеунгдо, в това число музей, отдаден на кораба.

Част от останалото богатство ще бъде дарено за взаимни планове за поощряване на развиването в Североизточна Азия, показва компанията, като се възнамерява с тези пари да бъде построена и железопътна линия от Русия до Южна Корея през Северна Корея.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР