Южноафрикански учени установиха, че овъглените парчета, открити в пепел на

...
Южноафрикански учени установиха, че овъглените парчета, открити в пепел на
Коментари Харесай

Южноафрикански учени установиха, че хората пекат зеленчуци поне от 170 000 години

Южноафрикански учени откриха, че овъглените части, открити в пепел на 170 000 години в локална пещера, са от печени кореноплодни зеленчуци, заяви изданието „ Ню сайънтист ", представено от Българска телеграфна агенция.

Откритието демонстрира, че в достоверната палеодиета, е имало доста печени зеленчуци, които са богати на въглехидрати, като актуалните картофи.

„ Мисля, че хората са се хранели доста уравновесено, съчетавайки въглехидрати и протеини ", сподели ръководителят на екипа Лин Уодли от университета на Витватерсранд.

Нейният екип открива през 2016 година десетки овъглени части в пласт пепел в пещерата Бордър. Такъв пласт остава от огнищата на ранните хора. Изследвайки по-късно овъглените остатъци от стотици модерни растения под микроскоп, учените съумяват да дефинират, че частите въглени са ризоми - подземните стебла, на растение от рода Xypoxis.

Семена от кореноплодни зеленчуци и други растения бяха открити на обект на 800 000 години в Израел, само че съгласно Уодли това е най-ранното ясно доказателство за печенето им.

Изобилието на части ризоми демонстрират, че печените зеленчуци са били нормални в храната, за разлика от публикуваното разбиране, че ранните хора са яли доста месо. Повечето версии на известната палеодиета, за която се допуска, че имитира храната на предшествениците ни, предлагат да се заобикалят картофите и зърнените храни.

Представите ни какво са яли ранните хора може да са неправилни, тъй като останките от растения оцеляват по-трудно от животинските кости, а и експертите рядко търсят тъкмо такива следи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР