Южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра

Южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра ...

Южноафриканци правят мол на Сточна гара.


Южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра на Пловдив и ще строи там мол, пише Капитал.бг. Теренът от 36 декара на мястото на бившата Сточна гара е купен от фонда от ЮАР NEPI Rockcastle за над 17 млн. лв. Това е третата покупка на фонда, след като миналата година компанията придоби първия и третия по приходи молове в София срещу 460 млн. евро и така стана най-големият инвеститор в български недвижимости.

С новия търговски обект теренът в широк център ще спре да пустее.

Остава въпросът дали след 2-3 години Пловдив ще е достатъчно платежоспособен да "изплати" южноафриканската инвестиция. Или ще стане поредният презастроен с молове град.

Парцелът, който е част от старата Сточна гара, е купен от софийското "НЕПИ Проджект фор". Сделката за имота от малко под 36 дка в Пловдив е сключена преди месец на цена 17.5 млн. лв. Продавач е софийският клон на регистрираната в Хамбург Einkaufs-Center Plovdiv, в което крайният мажоритарен собственик е германската HGA Real estate, а 25% държи ECE Projektmanagement - един от най-големите инвеститори в търговски имоти в Европа и доскорошен съсобственик на "Сердика център", също купен от NEPI.

Сега теренът получава нова възможност да бъде застроен. Южноафриканският фонд е ключов играч на пазара на търговски площи в Централна и Източна Европа и подобно на други инвеститори от ЮАР интересът му е провокиран от ниската инфлация в региона и възможностите за добра възвращаемост. Традиционно стратегията на NEPI е да купува готови обекти, които са пазарни лидери, а когато такива няма за продажба, да изгражда проектите си на зелено.

 

Кой е южноафриканският инвеститор

Южноафриканският NEPI Rockcastle беше създаден след сливането на два конкурентни фонда - NEPI и Rockcastle, през миналата година. Инвестициите му са насочени към търговски имоти в Централна и Източна Европа. Портфейлът му включва активи в Румъния, Полша, Словакия, Унгария, Чехия и България, като най-силно е присъствието на фонда в северната ни съседка, откъдето идват 73% от приходите му от наеми.

През август 2017 г. фондът направи първото си придобиване в България, като чрез местното си дружество "НЕПИ Проджект уан" купи "Сердика център" заедно с офис сградата в столицата за 207 млн. евро. Продавач беше "ЕЦЕ Проектмениджмънт".

Месец по-късно чрез второто си дружество - "НЕПИ Проджект ту", фондът договори и най-големият софийски мол - Paradise Center, за 252.9 млн. евро от бившия собственик "Булфелд". Самата "ЕЦЕ Проектмениджмънт", след като продаде "Сердика център" и парцела в Пловдив, е прекратила търговска дейност в началото на тази година, показва справка в Търговския регистър.

Регистрираната миналият ноември "НЕПИ проджект три" все още няма сключена сделка. Но според няколко източника следващият обект в българския списък на NEPI ще е във Варна. /Марица.бг

 
тагове южноафриканци мол сточна гара

Източник: marica.bg