Южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра

...
Южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра
Коментари Харесай

Южноафриканци правят мол на Сточна гара

Южноафрикански фонд подписа договорка за най-големия свободен терен в центъра на Пловдив и ще строи там мол, написа Капитал.бг. Теренът от 36 декара на мястото на някогашната Сточна гара е платен от фонда от ЮАР NEPI Rockcastle за над 17 млн. лева Това е третата покупка на фонда, откакто предходната година компанията закупи първия и третия по доходи молове в София против 460 млн. евро и по този начин стана най-големият вложител в български недвижимости.

С новия търговски обект теренът в необятен център ще спре да пустее.

Остава въпросът дали след 2-3 години Пловдив ще е задоволително кредитоспособен да " изплати " южноафриканската инвестиция. Или ще стане следващият презастроен с молове град.

Парцелът, който е част от остарялата Сточна гара, е платен от софийското " НЕПИ Проджект фор ". Сделката за парцела от малко под 36 дка в Пловдив е подписана преди месец на цена 17.5 млн. лева Продавач е софийският клон на записаната в Хамбург Einkaufs-Center Plovdiv, в което крайният мажоритарен притежател е немската HGA Real estate, а 25% държи ECE Projektmanagement - един от най-големите вложители в търговски парцели в Европа и досегашен съсобственик на " Сердика център ", също платен от NEPI.

Сега теренът получава нова опция да бъде застроен. Южноафриканският фонд е основен състезател на пазара на търговски площи в Централна и Източна Европа и сходно на други вложители от ЮАР ползата му е предизвикан от ниската инфлация в района и опциите за добра възвращаемост. Традиционно тактиката на NEPI е да купува подготвени обекти, които са пазарни водачи, а когато такива няма за продажба, да построява плановете си на зелено.

Кой е южноафриканският вложител

Южноафриканският NEPI Rockcastle беше основан след сливането на два конкурентни фонда - NEPI и Rockcastle, през предходната година. Инвестициите му са ориентирани към търговски парцели в Централна и Източна Европа. Портфейлът му включва активи в Румъния, Полша, Словакия, Унгария, Чехия и България, като най-силно е наличието на фонда в северната ни съседка, откъдето идват 73% от приходите му от наеми.

През август 2017 година фондът направи първото си придобиване в България, като посредством локалното си сдружение " НЕПИ Проджект уан " купи " Сердика център " дружно с офис постройката в столицата за 207 млн. евро. Продавач беше " ЕЦЕ Проектмениджмънт ".

Месец по-късно посредством второто си сдружение - " НЕПИ Проджект ту ", фондът контракти и най-големият софийски мол - Paradise Center, за 252.9 млн. евро от някогашния притежател " Булфелд ". Самата " ЕЦЕ Проектмениджмънт ", откакто продаде " Сердика център " и имота в Пловдив, е прекратила комерсиална активност при започване на тази година, демонстрира информация в Търговския указател.

Регистрираната предишният ноември " НЕПИ проджект три " към момента няма подписана договорка. Но съгласно няколко източника идващият обект в българския лист на NEPI ще е във Варна. /Марица.бг

тагове южноафриканци мол сточна гара
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР