Южният италиански град Матера в областта Базиликата днес става официално

...
Южният италиански град Матера в областта Базиликата днес става официално
Коментари Харесай

Матера официално става европейска столица на културата

Южният италиански град Матера в региона Базиликата през днешния ден става публично европейска столица на културата за 2019 година паралелно с Пловдив, където церемонията по откриването се състоя 12 януари, оповестяват италиански медии.

Почетни посетители на тържественото разкриване на европейската столица на културата в Матера ще бъдат най-висшите италиански държавници - президентът на Италия Серджо Матарела и министър председателят Джузепе Конте. Откриването ще протече в пет стадия през целия ден. Те са озаглавени "Отворени звуци ", "Отворени светлини ", "Отворен град ", "Отворено шоу " и "Отворено бъдеще ". Сцени на тези пет стадия ще бъдат разнообразни елементи на Матера - централните площади "Сан Пиетро Кавеозо " и "Виторио Венето ", централните улици "Ридола " и "Корсо ", двата остарели квартала - Сасо Баризано и Сасо Кавеозо, както и някогашна кариера на входа на града, превърната в спектакъл навън.

Церемонията по откриването включва осъществявания на оркестри от всички общини на Базиликата, както и на гостуващи европейски оркестри, включително и от Пловдив. Церемонията включва още церемониал на актьори, концерт на национални и интернационалните реализатори, светлинно шоу и светлинни съоръжения. Част от деянията ще продължат и на следващия ден.

Матера беше определена през 2014 година за европейска столица на културата за 2019 година Освен Матера още няколко италиански градове са били в предишното европейски столица на културата, а точно Генуа през 2004 година, Болоня - през 2000 година и Флоренция - през 1986 година Мотото на Матера за европейска столица на културата е "Отворено бъдеще ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР