Южна Корея запази лидерската си позиция в класацията на Bloomberg

...
Южна Корея запази лидерската си позиция в класацията на Bloomberg
Коментари Харесай

Най-иновативните държави в света. България е 41-ва

Южна Корея резервира лидерската си позиция в класацията на Bloomberg за 2019-а, макар усъвършенстваните оценки на Германия в образованието и редица други индикатори. По този метод най-голямата европейска стопанска система съвсем се изравни с азиатската страна по бързо нахлуване и използавне на новите технологии.

В класацията за иновативност България е измежду Топ 50 в света, заемайки 41-во място. По този индикатор сме преди Сърбия и Хърватия, само че отстъпваме на Гърция, Руминия и Турция.

Годишният показател за нововъведения на Bloomberg за седми следващ път проучва десетки критерии, като употребява седем индикатора, в това число разноски за научни проучвания и развиване, индустриални благоприятни условия и централизация на високотехнологични обществени компании.

Класацията се базира на данни от годишния Световен стопански конгрес в Давос, Швейцария, където международните елити разискват бъдещето на глобализацията, ролята на страната и метода, по който нововъведенията я развиват.
 Снимка 401822
Източник:

В показателя на Bloomberg Германия съвсем настига шесткратния първенец Южна Корея по добавена стойност от индустриалната и изследователската активност. Това се дължи в огромна степен на индустриални колоси като Volkswagen AG, Robert Bosch GmbH и Daimler AG.

Въпреки че Южна Корея удължи печелившата си серия, нейната преднина се съкрати частично поради по-ниските резултати в патентната активност.

Швеция, Китай

Швеция, която беше подгласник на спечелилия през 2018 година, в този момент е на седмо място. Патентната активност оказа помощ за по-високия резултат на Китай и Държавата Израел, която от 5 вероятни точки по този аршин взе пет. Страната от Близкия Изток надмина Сингапур, Швеция и Япония.

За да резервира първата си позиция, Южна Корея има потребност от свежи вложения в стратегическите технологии и регулаторна стратегия, която предизвиква започващите компании, съгласно Коон Гох, началник на проучване за Banking Group Ltd. в Сингапур. Той вижда предизвикателство обаче, в преместването на нововъведенията оттатък " мощно съсредоточените огромни хабели " (големите компании в Южна Корея, които имат разнообразни сфери на бизнес ) или фамилните конгломерати.

Несигурно издигане

Изкачването на Германия в класацията на Bloomberg също наподобява нестабилно, защото най-големият експортьор в Европа се бори с дефицита на квалифицирани служащи и смяна на имиграционната политика, съгласно Юрген Микелс, основен икономист на Bayerische Landesbank. По думите му, страната би трябвало да усъвършенства тактиката си за високотехнологичните браншове, в това число промишлености, като автомобилния бранш, цифровите връзки и изкуствения разсъдък.

Обединеното кралство падна с едно място и е на 18-та позиция, като за първи път е по-назад от Китай.

Оценката на Китай приказва за раздовяване във втората по величина стопанска система в света: по критерия патентна активност, тя е втора, което се дължи на Huawei Technologies Co. и BOE Technology Group, само че към момента изостава от най-иновативните страни в общата работливост.

Съединени американски щати се изкачи с три места и към този момент се подрежда осма

След като най-голямата стопанска система в света за първи път през предходната година не беше въобще измежду първите 10.

Частичните нововъведения няма да бъдат възнаградени по метода, по който са били ", сподели Албер Бурла, основен изпълнителен шеф на огромен производител на медикаменти по време на конференцията JP Morgan Healthcare.

" Трябва да сме сигурни, че ще променим метода, по който работим, с цел да можем да премахнем бюрократичните процеси. Иновациите и бюрокрацията са като водата и петрола, не могат да се смесят ", прибавя Бурла.

Сред стопанските системи, оценени през 2019 година, най-големите губещи са Тунис и Украйна, които изпаднаха от топ 50. Десет стопански системи дебютираха в класацията през 2019 година.

Една от тях са Обединените арабски емирства, която заема 46-то място, а Бразилия се причисли към класирането на 45-та позиция, откакто не откри място измежду първите през предходната година.

Сред новите участници в рейтинга са и някои от най-големите нововъзникващи стопански системи в света: Индия, Мексико, Виетнам и Саудитска Арабия.

Процесът по оценяване през 2019 година е почнал с повече от 200 стопански системи. Всяка от тях е получила оценка по скалата 0-100, основана на седем равностойни критерии. Държавите, които не са дали данни за минимум шест от тези критерии, са били отстранени. Така описът се редуцира до 95 страни. Bloomberg разгласява данни за първите 60 стопански системи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР