Южна Корея възобновява ваксинирането на лица под 60-годишна възраст с

Южна Корея възобновява ваксинирането на лица под 60-годишна възраст с ...

Южная Корея възобновява ваксинирането с Астра Зенека


Южна Корея възобновява ваксинирането на лица под 60-годишна възраст с препарата "Астра Зенека" и ваксинацията ще продължи по план. На хора под 30-годишна възраст няма да бъде поставяна тази ваксина, съобщи Корейската агенция по контрол и профилактика на болестите.

На 7 април Агенцията съобщи, че временно спира използването на ваксината "Астра Зенека" за лица под 60 години, след като Европейската агенция по лекарствата ЕМА призна за наличието на връзка между препарата и случаите на тромбози.

Премиерът на страната Чон Се Гюн разпореди здравните институции да разгледат подробно материалите на ЕМА по този въпрос.

Решението за възобновяване на ваксинацията е свързано със становището, че ползите от ваксината са повече от възможните странични ефекти.

Взето е решение "Астра Зенека" да не се прилага при лица под 30-годишна възраст без хронични заболявания, тъй като, според ЕМА, рискът от появата на странични ефекти превишава възможните ползи от ваксинирането.

По-рано беше съобщено, че южнокорейските власти планират да ваксинират 12 милиона души през първата половина на 2021 г. Ваксинациите започнаха в края на февруари, като "Астра Зенека" беше първата, поставена на пациенти и служители в болниците и в институциите за възрастни хора. От края на март, в съответствие с решението на здравните власти, хората на възраст между 65 и 75 години си ваксинират с "Астра Зенека", а тези над 75 години - с "Пфайзер-Байонтек".

Източник: bnt.bg