Южна Корея повиши лихвите до най-високото равнище от средата на ...

Южна Корея повиши лихвите до най-високото равнище от средата на

Южна Корея повиши лихвите до най-високото равнище от средата на 2019 г.

Южна Корея увеличи лихвите до най-високото ниво от средата на 2019 година Регулаторът на страната алармира за следващи нападателни лихвени покачвания в опит да озапти инфлациятаПрепоръчай (0)
Централната банка на Южна Корея утвърди следващото лихвено нарастване и предвижда следващи нападателни ходове, с цел да озапти потребителската инфлация в страната, достигнала 13-годишен връх , заяви Ройтерс.

В четвъртък регулаторът увеличи лихвата с 25 базисни пункта до ниво от 1,75%, най-високото от средата на 2019 година, като по този метод се причисли към ястребите* измежду огромните централни банки по света.

Ден по-рано централната банка на Нова Зеландия утвърди второто следващо огромно лихвено покачване в размер на 50 базисни пункта (б.п.) и също предвижда в допълнение нападателно стягане на паричната политика за управление на инфлацията.

Южнокорейският регулатор завиши прогнозите си за инфлацията до 4,5% тази година, което е най-високото равнище от 2008 година и е над двойно над целевото ниво на банката от 2%.

"Нашата политика ще продължи да е фокусирана върху ценовата непоклатимост за известно време и ще е уместно да кажем, че тази времева рамка ще се простира върху няколко месеца, към този момент ", сподели гуверньорът Ри Чанйонг по време на конференция.

Всички, като се изключи един, от 28-те анализатори, интервюирани от медията, бяха в очакване на покачване на индикатора.

Повечето анализатори предвиждат, че банката ще увеличи лихвите до 2,25% до края на годината, като доста от тях считат, че по-късно ще се наложи ведомството да реши какъв брой бързо да натисне спирачките на фона на забавящия се стопански напредък на Китай - най-големия търговски сътрудник на Сеул.

Колкото до рисковете от стагфлация, Ри уточни, че растежът е по-слаб, само че може да не е покрай рецесионните равнища даже когато се чака по-слабото международно търсене да навреди на износа на страната през втората половина на годината.

От централната банка предвиждат южнокорейската стопанска система да нарасне с 2,7% тази година по отношение на първичните прогнози за 3% растеж.

*Централните банкери, които считат, че инфлацията е доста по-голям камшик за стопанската система от бавния растеж и затова рядко гласоподават за понижение на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби ", а тези, които са предразположени да гласоподават за понижаване на лихвените проценти и за стимулиране на стопанската система, са „ гълъби “ - б. а.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg