Южна Корея и САЩ се очаква да оповестят тази седмица,

...
Южна Корея и САЩ се очаква да оповестят тази седмица,
Коментари Харесай

Южна Корея и САЩ ще обявят отказа си от големи военни учения

Южна Корея и Съединени американски щати се чака да оповестят тази седмица, че ще прекратят провеждането на огромни взаимни военни учения, само че при изискване, че те ще бъдат възобновени, в случай че Северна Корея не съблюдава обещанието си да се откаже от нуклеарните си оръжия, съобщи през днешния ден организация Йонхап. Агенцията цитира неназован държавен източник в Сеул, съгласно който прекратяването ще се отнася най-много за трите огромните взаимни маневри, които Съединени американски щати и Южна Корея организират всяка година, само че не и за рутинните военни учения от по-малък мащаб.

След историческата среща на върха в Сингапур сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун, Тръмп сподели, че ще спре " провокативните, неуместни и скъпи " взаимни военни маневри с южнокорейските въоръжени сили, които Пхенян счита за подготовка за навлизане на Север, отбелязва Йонхап.

В момента военните управляващи на Съединени американски щати и Южна Корея организират съвещания по отношение на взаимните огромни учения, които Тръмп даде обещание да приключи, и се чака резултатите от тези съвещания да бъдат оповестени тази седмица, заяви източник, поискал анонимност.

Правителствени източници в Сеул оповестиха също по този начин, че Южна Корея е предложила Северна Корея да изтегли дългобойната си артилерия от мощно укрепената граница сред двете страни като стъпка към понижаване на напрежението. Предложението е било направено на състоялите се в четвъртък диалози сред висши военни представители на Севера и Юга. Тази среща на ниво генерали е първата от над 10 години.

Южнокорейските военни са предложили редица ограничения за понижаване на напрежението, в това число изтеглянето на далекобойните артилерийски единици на към 30-40 км. от военната демаркационна линия,разделяща двете Кореи, оповестиха осведомени с въпроса, представени от Йонхап.

Тази среща е имала за цел да се приготвят съответни ограничения в осъществяване на Декларацията от Панминчжон, призната на 27 април при историческата среща на върха сред водачите на Севера и Юга в граничното населено място. В нея се приканва за взаимни старания за понижаване на военното напрежение и " практическото елиминиране на заплахата от война ".

Агенцията цитира южнокорейската Бяла книга по въпросите на защитата от 2016 година, съгласно която Северът разполага с 14 100 артилерийски единици, в това число 5500 мобилни ракетни установки, множеството от които са ситуирани покрай границата. Те съставляват непосредствена опасност за южнокорейската столица Сеул, която се намира единствено на 60 км от границата. 
На срещата в четвъртък двете страни са се договорили изцяло да възстановят западната и източната военни информационни линии сред тях и да изпълнят в цялостен размер съглашението от 2004 година за попречване на инцидентни военни конфликти в морето на Запад от тях. Те са разискали също способи за демилитаризиране на граничното населено място Панминчжон.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР