Южна Африка задържа самолет, принадлежащ на националния превозвач на Танзания,

...
Южна Африка задържа самолет, принадлежащ на националния превозвач на Танзания,
Коментари Харесай

Южна Африка конфискува самолет на Еър Танзания“ заради дългове

Южна Африка задържа аероплан, принадлежащ на националния транспортьор на Танзания, поради настояването на обезщетение за 33 милиона $ от аграрни собственик за земя, която е национализирана преди десетилетия, съобщи юрист.

 © Maarten Visser
Самолетът на „ Еър Танзания “ беше задържан в петък на интернационалното летище OР Тамбо на Йоханесбург, откакто кацна в постоянен полет от икономическата столица на Танзания Дар ес Салам.

Адвокат Роджър Уейкфийлд от Werksmans Attorneys съобщи, че изземването е последвало предписание, издадено от Върховния съд в Йоханесбург в сряда.

През 80-те години държавното управление на Танзания национализира солидна частна плантация за фасул и семена, конфискувайки всичко, в това число съоръжение, 250 коли и 12 дребни самолета.

Роденият в Намибия притежател на фермата в Танзания, който юристът отхвърли да назове, получи обезщетение от 36 милиона $ през 90-те - само че държавното управление заплати единствено 20 милиона $.

Неизплатената сума от 16 милиона $ е натрупало лихви през десетилетията и в този момент възлиза на 33 милиона $, твърди юристът, който е профилиран в трансгранични разногласия.

86-годишният фермер и дядо се бори от години, с цел да получи неплатената сума.

Той е бил задържан през 80-те години на предишния век и арестуван за девет месеца без обвиняване или правосъден развой, сподели юристът му.

" Това беше ужасна история - нямаше обвиняване, нищо, беше изцяло безпочвено, само че повода, заради която го хвърлиха в пандиза, беше да се даде опция на държавното управление да национализира фермата му ", добави Уейкфийлд.

По-късно той е разгласен за бежанец със възбрана да живее в Танзания и в този момент живее в друга източноафриканска страна.

Фермерът се обърнал към адвокати в Южна Африка, която е страна по интернационална спогодба за признание и осъществяване на задгранични арбитражни решения, в опит да обезпечи останалите пари.

" Буквално след десетилетия на нарушени обещания, обещания за заплащане, признавайки задлъжнялостта, ищецът остана без алтернатива. Той пристигна при мен ", сподели Уейкфийлд за Агенция Франс Прес.

Той сподели, че самолетът е бил конфискуван „ с цел да удостовери дълъг неуреден дълг към ищеца, който държавното управление на Танзания постоянно е признавал, че дължи, само че те просто са нарушили уговорката си “.

" Единственият метод, по който в този момент самолетът може да бъде освободен, е в случай че изплатят дълга или в случай че залагат поръчителство за желае. "

Транспортното министерство на Танзания съобщи в изказване, че „ самолетът е бил възпрепятстван да излетява с решение на Висшия съд в Гаутенг, Йоханесбург “. В изказването се споделя, че танзанийското държавно управление работи по въпроса за освобождение на самолета, с цел да може той да се върне към хвърчене. Арестуваният “Еърбъс “ коства към 90 млн. $, посочи Уейксфилд.

Това не е първи подобен случай в историята на „ Еър Танзания “. През 2017 година канадските управляващи арестуваха един „ Бомбардие Даш 8-Кю400 " поради неизплатени от 2010 година отговорности към канадска инжинерингова компания, възлизащи на 38 млн. $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР