Юбилейната изложба на уважавания варненски художник Пламен Монев, която се

...
Юбилейната изложба на уважавания варненски художник Пламен Монев, която се
Коментари Харесай

Юбилейна изложба на Пламен Монев в Градската художествена галерия на Варна

 Юбилейната галерия на уважавания варненски художник Пламен Монев, която се експонира в две елементи в разнообразни артистични пространства в морския град, от 5 октомври застава със своята втора част пред ценителите в Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, подсети Нина Локмаджиева.

Eкспозицията под мотото " Живописни пътеписи “ се реализира в партньорство с изложба “Le Papillon ", където е експонирана нейната първа част. С нея обичаният създател, който тази година получи премия “Варна " за образни изкуства, отбелязва своята 60-годишнина.

В Градската изложба ще забележим произведения, които са представителни за другите креативен интервали на художника. В нея ще открием и естествени, и градски пейзажи, и нереална живопис и композиции. На откриването творчеството на художника ще показа изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, шеф на Градската художествена изложба - Варна.

“Ако виждаме високия професионализъм на Пламен Монев - споделя Виктория Митева от изложба “Le Papillon ", - не може да пропуснем извънредно богатата му просвета, надалеч надхвърляща нужните знания за живопис, комбинация, история на изкуството. Любознателността и ползите му издават неговия търсещ познания, естетика и хубост манталитет, както в заобикалящите ни естествени, само че и урбанистични естествени дадености, по този начин и в мъдростта на философията, в благосъстоянието на образност и ентусиазъм в качествената литература и кино изкуство, та чак до изящността с бонвивански привкус, с която разказва кулинарните си находки и достижения.

Пламен Монев е не просто одобрен и мощно различим художник, роден и работещ в град Варна, той е богата персона, за която може да се разбере повече, в случай че се вникне оттатък тематиките на живописта му и се проучва главния му нюанс и обектите на неговите съвършено уравновесени композиции. Той е създател, който се изявява еднообразно майсторски в областта на живописта, графиката, илюстрацията и акварела. Стилистиката му е отличителна, а осъществяването на всичките му творби е на доста високо академично равнище.

Изкуството на Пламен Монев несъмнено има огромна художествена стойност. То се ситуира в полето на пейзажната с фигуративни детайли живопис, при която академичната школа с импресионистични и фовистични детайли намира израз в мощно пластичните му и майсторски изпълнени картини. Следвайки творчеството на художника през годините, във всяка експозиция откриваме блян да внася светлина и бодрост и усещаме завоалиран оптимизъм във всичките си творби. В сюжетите му разкриваме епикурейския му дух да се любува на живота, на умеенето му да намира красивото на всички места, даже когато то е мимолетно. Душевния си блян към баланс и естетика той показва на платното посредством безапелационна четка с безапелационен размах, тънко изведен подробност, непорочност на линията, съвършени композиции и бляскав фовистичен нюанс. В своите произведения съумява да пресъздаде оня застинал дзен миг на съзерцаване, по едно и също време с чувството за полъха на времето, за живот и придвижване. Едни от обичаните му тематики – пейзаж и натюрморт с пейзажни детайли с нищожно човешко наличие или елегантно загатнато от предметите в композициите му, разкриват любознателният му дух на странник. Зрителят е подканен да надникне " през прозореца “ и да поеме на странствуване в пъстър свят, изпълнен с съзвучие и безвремие. Обичащ асоциативните препратки и стилизации, подхранващи въображението, поднесени с тънко възприятие за комизъм, той постоянно ни въвлича в истории и случки, отдадени на онази мимолетна хубостта, която можем да притежаваме в материализираната ѝ нова конструкция, под формата на картина. Тези му сюжетни решения бележат друга пътека на естетическите му търсения. Абстрактните му произведения не са композиционни петна и структурни решения, а произлизат от тази асоциативност на признака и формата с преобладаващи експресии на чисти и ярки тонове. И като един разрастващ се създател, изразността му се трансформира в другите му жанрови и стилистически подходи, само че постоянно с изведен подробност и бляскав цвят. "

За изкуството на Пламен Монев доцент Румен Жеков написа: " Живописта на Монев не се родее с драматизма на експресионизма, цветовите доктрини на импресионизма и постимпресионизма, тя е покрай фoвистичния нюанс, само че като рисунък се отличава с разпознаваема, изящна стилистика. Той е кадърен да опоетизира пейзажа, да си го присвои, да го направи собствен персонален. Това е неговата Тоскана, неговият Прованс или неговата Шотландия, видени с поклонението пред основаното и насладата, и опиянението от природата и живота. Пламен е от дребното хора, откровено радващи се и възхваляващи битието си, изпитвайки приятност от всяка панорама, от всеки мирис и другарство. Това положение той придвижва безкомпромисно на платното. С тази настройка реализира опияняващата светлина, населяваща неговите картини. В някои тя е утринно мека и нежна, в други - ярка, изпепеляваща, осъществена посредством мощни хроматични контрасти. Тези пътешествия на светлината в живописта му са основани с лекотата и изяществото, присъщи на огромните майстори на четката. Пътешествията в живописта на Пламен Монев са триумф за него и за публиката. Те ни откриват нови визии, вършат ни съпричастни към откровенията на един зрял същински актьор. “

А самият Пламен Монев споделя за себе си: “Рисуването, един от методите да реагираме на света към нас, да споделим какво ни харесва, какво ни впечатлява, какво обичаме. Колкото и да съм се лутал и колебал по пътя си на художник, постоянно съм вярвал, че повода, концепцията да създадеш картина, е да търсиш и да покажеш хубостта. Наричаме я хармония, естетика, баланс – добре. А най-голямото наслаждение в това наслаждение е, че е безгранично. Няма предписания, няма гаранция, няма последна закрепена цел. И защото нашето всекидневие е наситено с задоволително прозаичност и рутина, картините за мен са прозорците, през които прескачаме в кътчета, пейзажи, светове, в които душата ни се усеща по-добре, зарежда се, намира сродни души. Често картините ми са въодушевени от моите пътувания, звучат като пътеписи, запечатали не толкоз географските точки, в сравнение с цветовете, динамичността или покоя, ароматите, атмосферата на разнообразни места... Не мога да се наситя да рисувам парченца от този безконечен калейдоскоп. Сред всички тези пейзажи почтено място заема и Варна – сегашната и тази от предишното. Онова минало, в което ние виждаме по-малко разкош, само че повече галантност. По-скромни мащаби на постройките, само че повече благозвучие и регистриране в ансамбъла. По-малко динамичност, само че повече финес. И скъпото качество на хората от тези времена – умеенето да живеят с леко сърце. Абстрактното изобразяване е безпределно богато, ужасно въздействащо и изразително. Ние жадуваме хубост и, освобождавайки се от илюзорната логичност на светлосенките и вероятността, съграждаме нова земя, ново небе с непознати съзвездия, луни и комети. За да не сме самотници в този нов свят, ние имаме един късмет - да сме безапелационни и откровени. "

Откриването на изложбата в ГХГ " Борис Георгиев “ – Варна е на 5 октомври 2021 от 18.00 ч.

Юбилейната галерия на Пламен Монев е подкрепена от Общински фонд " Култура “ на Община Варна и към нея е публикуван азбучник, в който са включени както последните произведения на създателя, по този начин и селекция от творчеството му през годините.

Пламен Монев

Пламен Монев е роден на 21.12.1961 година Завършва Художествена гимназия в Казанлък, а през 1988 година и Националната художествена академия – София, компетентност живопис. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията и акварела. Живее и работи във Варна.

През последните 25 години има над 20 изложения във Варна, в ГХГ Варна, и в частни галерии в страната. Получава и интернационално самопризнание със независимите си сполучливи изложения в Австрия, Италия, Швейцария, Норвегия, Русия, Германия и други

Негови творби имат Националната художествена изложба в София, Градската художествена изложба във Варна, частни колекционери от България, Европа, Русия и Съединени американски щати.

По-важни участия в сборни изложения:

1989, 1993 година - Международно биенале на графиката – Варна; 1989 - 1991 година - Торонто, Канада; 1991 година – Габрово; 1993 година - Маастрихт, Холандия; 1993 година - Страсбург, Франция; 1994 година - Краков, Полша; 1994 година – Белград; 1994 година - Шафхаузен, Швейцария;1995 година – София и Любляна, Словения; 1998 и 2001 година – Варна.

През 1993 година е почетен с Награда на фондация “Свят " на VII интернационално биенале на графиката – Варна, а през 2016 година – с премия от Шминке на Първото издание на Международно Триенале на Акварела.

Направените от него рисунки и исторически възстановки дадоха образа и интериорното решение на музея " За дребни и огромни ", част от Археологическия музей - Варна.

По негов план е мозаечната икона на патрона на града Св. Николай Чудотворец, на фара в пристанище Варна.

Обществено самопризнание получава и през 2021 година, когато е почетен с влиятелната премия " Варна “ в региона на образните изкуства.

Самостоятелни изложения:

1989 – Варна, Галерия Академика

1990 – Одеса, Украйна

1991 – Лониго и Верона, Италия

1994 – ГХГ - Варна

1996 – Фелдмайлен, Цюрих, Швейцария

2001 – Тингул, Сундалсора, Норвегия

2001 – Мюлхайм на Рур, Институт “Макс Планк "

2003 – Галерия ЮКА, Варна

2004 – Галерия ЮКА, Варна

2005 – Будапеща

2006 – Художествен музей “Г. Велчев "

2007 – Галерия ЮКА, Варна

2007 – ГХГ - Варна

2007 – Галерия “Витра ", Варна

2007 – Концертно студио, Радио Варна

2008 – Концертното студио на Радио Варна

2009 – Галерия “Актив Арт ", Варна

2009 – Галерия " Папийон ", Варна

2010 – Галерия " Чай във Фабриката "

2011 – Галерия " Папийон ", Варна

2011 – Юбилейна галерия, ГХГ - Балчик

2012 – Галерия " Папийон ", Варна

2013 – Галерия " Папийон ", Варна

2014 – Галерия " Папийон ", Варна

2015 – Галерия " Папийон ", Варна

2016 – Галерия " Папийон ", Варна

2017 – Галерия " Теа Алба “, София

2018 – Галерия " Папийон ", Варна

2019 – Галерия " Теа Алба “, София

2020 – Галерия " Папийон ", Варна

Изложбата в ГХГ - Варна на ул. “Л. Каравелов " 1, може да се види от 5 октомври до 25 октомври 2021.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР