Ю. Войнов: България не е синхронизирала законодателството си с изискванията ...

Ю. Войнов: България не е синхронизирала законодателството си с изискванията

Ю. Войнов: България не е синхронизирала законодателството си с изискванията на ЕЦБ

Ю. Войнов: България не е синхронизирала законодателството си с условията на ЕЦБ Политическата опозиция, а не инфлацията, ни стопира за еврото, уточни финансистътПрепоръчай (0)
България към момента не е синхронизирала законодателството си с условията на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи в предаването „ Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Юлиан Войнов . Той разясни, че в Закона за Българска народна банка липсват избрани текстове, които подсигуряват опцията на ЕЦБ да въздейства върху паричната политика.

„ Когато влезеш в еврозоната, започваш да изпълняваш решенията на Европейската централна банка и в случай че нямаш текстове в личното си законодателство, които да трансферират тази отговорност на ЕЦБ във връзка с паричната политика, то действително няма по какъв начин да бъдеш в еврозоната. Този проблем е от доста години, още от влизането на България в ЕС”, уточни той.

Войнов означи, че Хърватия се е съобразила с тези условия и е трансформирала законодателството си. „ Ние по една или друга причина отхвърляме да го създадем. Това е доста по-тежкият аршин, който би трябвало да осъществим. Останалите четири критерия са механически, само че критерият, обвързван със законодателството, зависи напълно от законодателната и изпълнителната власт “, акцентира той.

Финансистът счита, че една от аргументите, заради които България не покрива критериите за влизане в еврозоната, е политическа опозиция и политическо отвращение страната ни да се приобщи по-бързо „ към този най-елитен клуб в Европа”.

„ Хърватия не влиза, тъй като е изпълнила всички критерии – в противен случай тя не извършва един от тях, само че цялата политическа класа и популацията са уверени, че би трябвало да станат член на еврозоната”, съобщи Юлиян Войнов.

Според него българската стопанска система се намира в доста положително положение и се развива доста добре – за първото тримесечие растежът на Брутният вътрешен продукт е 4,5%, износът отбелязва постоянен напредък, износът на електрическа енергия е рекорден, а безработицата е на извънредно ниски равнища.

„ Заради спрените доставки от Китай доста компании стартират да се оглеждат на по-близки дистанции, където да вършат поръчки. В това отношение България е в преференциално състояние “, разяснява Войнов.

Той е уверен, че в случай че държавното управление извършва програмата и уговорките си, които е поело, когато пристигна на власт, за понижаване на корупцията и смяна на правосъдната система, капиталовият климат ще се усъвършенства.

Може ли по-слабата икономическа активност в света да понижи търсенето на нефт и цената му до края на годината да спадне до 70 $ на барел? Защо ще се намалява цената на енергоносителите? Как хърватската стопанска система съумя да покаже ценова непоклатимост и осъществени промени? Ще покрие ли България критериите за участие в еврозоната до 1 януари 2024 година може да разберете, в случай че гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички посетители на предаването „ Светът е бизнес” вижте тук.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg