Йосиф Панов – Пепелянката е сред най-перспективните български професионални боксьори.

...
Йосиф Панов – Пепелянката е сред най-перспективните български професионални боксьори.
Коментари Харесай

Йосиф Панов - Пепелянката: Готов съм да се бия за титла!

Йосиф Панов – Пепелянката е измежду най-перспективните български професионални боксьори. През 2011 година младата вяра остана трети на европейското състезание за юноши в Унгария.

22-годишният плевенчанин се състезава в суперполусредна категория и досега има 11 победи (6 с нокаут) и 3 загуби. Той е в серия от 9 следващи победи, а в събота ще се бие против Константин Александров – Руснака в 4-рундова среща. Двубоят ще бъде единственият профи мач по време на I кръг на Националната боксова лига. Шоуто ще се организира в плевенския спектакъл „ Иван Радоев “ от 19.30 ч.

- Йосиф, в събота вечер ще имате опция да запишете десета поредна победа при експертите. Готов ли сте за нападателния жанр на Константин Александров – Руснака?

- Положих много старания. Имах време да създадем хубави неща с моя треньор Александър Владимиров. Избрали сме подобаваща тактичност. Руснака е характерен файтър. Корав боксьор с много опит в профи бокса. Ще се опитам да доближи до допустимо най-лесната победа и да не получа доста удари. Искам да се запазя, тъй като ми предстоят и други мачове.

- Руснака е експерт към този момент пета година. Носи доста на пердах и мъчно може да бъде нокаутиран. Вие планирате ли да го откажете?

- Разбира се, в случай че се отдаде опция да ударя и да нараня противника. Преди това би трябвало да съм подготвен съгласно неговите качества. Тактиката е да боксирам, а не да се удрям. Ако ще стане нокаут, се усеща в мача. Не може да го искаш авансово, тъй като тогава не се получава, а ударите ти се виждат.

- Нямахте доста време да почивате. Предишният ви мач беше преди три седмици на галавечерта Боксов конфликт в Горна Оряховица.

- Тогава противник беше по-лесен. Бих се с Адриан Алексеев, за който това беше професионален дебют. Отказах го във втория рунд. Тази среща беше част от подготовката за срещата с Руснака. Нямах никакви контузии и пострадвания.

- Преди година подгряхте галавечерта сред Кубрат Пулев и Кевин Джонсън. Тогава победихте Борислав Занков. Какви страсти имаше по време на толкоз огромно шоу?

- Определено беше най-голямата галавечер, на която съм се бил. Никога не бях взел участие на сходен конгрес. Имаше огромен адреналин. Обрах много аплодисменти, които ми дадоха убеденост. Успяхме да притеглим още един спонсор, който стартира да оказва помощ. Надявам се последователно да доближи до мач за купа.

- Близко ли сте към този момент до мач за купа?

- Засега съм правил мачове по шест рунда. След дуела с Руснака, вероятно през септември в Плевен, може да вземам участие в галавечер, в която да се удрям за младежка купа в 10 рунда. Смятам, че съм подготвен. Още няма съответен противник, само че към този момент са набелязани няколко боксьори от чужбина. Ще нуждая се от няколко лагера с боксьори от чужбина. Сега се готвих с Николай Коев, който ще взе участие в Националната боксова лига и ще се бие против Петър Драганов. Ще нуждая се от няколко положителни боксьори като Коев, с цел да мога да изкарам 10 рунда.

- Не започнахте толкоз безапелационно в профи бокса. Направихте три загуби в първите си пет мача. Защо не успяхте да тръгнете по-добре?

- Преди това имах триумфи в олимпийския бокс. Имам бронзов орден от европейско състезание за юноши. Няколко пъти бях първенец на България. Бях още дребен. На 18-19 години не знаех защо става въпрос в професионалния бокс. Скочих в мачове против противници като Маркъс Морисън и Майкъл Макгърк, които към този момент печелят трофеи. Не се бях готвил обикновено. Просто отпътувах да се боксирам без да съм наясно. Преходът сред дилетант и експерти не е елементарен.

- Защо решихте да зарежете олимпийския бокс, откакто всички ви определяха като огромен гений?

- Преди много години имах мач в Плевен. На финала изгубих от Кристиян Дойчев от Ямбол. С него направихме много добра среща. Дадоха ми проваляне, тъй като по новото предписание бях изпуснал гумата, поради което ми дадоха публично предизвестие. С това той събра повече точки. Според хората в залата, която беше цялостна, аз печелех. Феновете освирепяха. Скандираха по съдиите. Стана ужасно меле. Оттам не си припомням какво се случи. Моят треньор в „ Спартак “ (Пл) Георги Тончев след това ми сподели, че съм обидил няколко съдии. Дори съм им бил протегнал ръка. До ден сегашен не помня този миг. После получих наказване да не вземам участие повече в надпревари от олимпийския бокс. Затова взех решение да потегли при експертите. Иначе щях да продължа. В националния тим ме тренираше Александър Владимиров дружно с Борислав Бояджиев, който е един от най-хубавите експерти в България. Ако бях останал, можех да реализира доста повече от третото място на европейско състезание. Вероятно щях да вземам медали от международни шампионати.

- В България мъчно се намират спонсори, спаринг сътрудниците са малко, няма толкоз галавечери. Как успявате да се мотивирате, с цел да упражнявате?

- Наистина е мъчно, само че с моя промоутър и управител Васко Алексеев работим от две години насам и нямам загуба. Александър Владимиров доста ми приказва. Дисциплинира ме. Пази ме от рисковите неща, тъй като в България е доста елементарно да тръгнеш по неприятния път. Имах няколко кратковременни спонсори. От последния месец започнах да получавам помощ от компанията „ Ники Фешън “. Моят другар Ивайло Испиров доста ми оказа помощ. Много съм им признателен, тъй като има потребност от лагери, екипировка. Ще бъда спокоен да упражнявам по два пъти на две по час и половина – два. Навън, когато отидеш, постоянно сортират противниците на локалните боксьори. Затова и доста българи губят срещи много по-подготвени съперници. Задължително желая да благодаря на Българска федерация по бокс и президента Краси Инински, които ме включиха на галавечерта в Плевен, на Васко Алексеев и на Александър Владимиров.

- Откъде идва вашият прякор Пепелянката?

- По време на един лагер в националния тим се забавлявах на кръга. Едно от момчетата стартира да ми споделя Пепелянка и по този начин потегли.

Треньорът Александър Владимиров: Много е твърдоглав

Треньорът на Йосиф Панов – Александър Владимиров, не пести похвали към капацитета на своя боксьор. Самият ментор е един от най-успешните българи в мъжкия спорт за последните 20 години. Той завоюва медали от международни и европейски шампионати, а също така направи 14 мача като експерт.

„ Йосиф е доста порядъчен и твърдоглав – счита Александър Владимиров. – Работи крепко в залата. Има тежък удар, а също така има естествена устойчивост като на животно. Има потребност да поработим още за мачове от по 8 и 10 рунда. Когато се стигне до тях ще създадем по-дълги лагери с възобновяване и спаринг сътрудници. “

Самият Владимиров се надява да бъде проведена огромна професионална галавечер в плевенската зала „ Балканстрой “, на която Йосиф Панов да се бие за първата си купа.

„ Може да стане и евентуално ще дойдат 1500-2000 души – уверен е Владимиров. – Сега залата е в ремонт и ще играем в театъра по време на мачовете от Националната боксова лига. Имаше огромен интерес по мое време, когато правехме галавечери с присъединяване на Коко Тайсъна, Явор Маринчев и Николай Маринов. “
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР