Йорданка Фандъкова е разпоредила цялостна проверка на район Младост, научи

...
Йорданка Фандъкова е разпоредила цялостна проверка на район Младост, научи
Коментари Харесай

Само във Фрог: Фандъкова мълчи за фрапиращи нарушения и данни за престъпления, открити в район ”Младост”

Йорданка Фандъкова е разпоредила цялостна инспекция на регион ”Младост ”, научи Фрог от източнии в Столична община. Проверката е осъществена, констатациите за нарушавания са фрапиращи, само че в 15 дневния период, в който следва тя да алармира прокуратурата нищо не се случва. Не се случва и идващите четири месеца. А през днешния ден както знаем тя е претендент за кмет и е в отпуск.
След поредност тъжби и сигнали, някои от които ориентирани и към прокуратурата и профилираната такава, идващи от регион „ Младост “ столична община взема решение да назначи частична инспекция в администрацията. Лошото е, че всички изказвания се оказват правилни, а нарушаванията действителни, а не плод на злонамерена акция на чиновници. Тогава Фъндъкова взема решение и с две свои заповеди образува комисия и поисква отчет, който да бъде предаден персонално на нея като кмет. Каква е ориста на отчета може да каже единствено тя, само че надали ще го направи, настояват източници на Фрог от администрацията.

Докладът, направен от „ Вътрешен надзор “ на Столична община, е с размер 146 страници. По него е работено близо 5 месеца – работата стартира през декември 2018 година и е предаден на Фандъкова през май тази година.

Документите въз основа на които може да се ревизира достоверността на информацията, която научи Фрог, са двете заповеди* на столична община и надлежно тази на краткотрайно изпълняващия длъжността кмет на регион „ Младост “ Румен Русев, който дефинира лице за контакти с назначената комисия.

Констатациите и изводите в отчета са в цялата палитра от липса на документи, оставени „ празни “ номера на заповеди, непозволено разходвани средства, безразборни назначения на неквалифицирани родственици и близки, несъбрани големи суми от наеми и такси до манипулативно разпределение на заплати и бонуси. Констатирана е непозволена счетоводна интервенция, парите от която отиват за закупуване на длъжностен автомобил.

Човекът, който взема решение кой какво ще получи

Албена Цанова е шеф отдел „ Финансово счетоводни действия и човешки запаси “. Тя идва в регион „ Младост “ от регион „ Оборище “, където са установени редица финансови нередности и кражба на пари, за каквато кмета там е удостовери пред няколко души. Преди последното й атестиране заплатата и е в размер на 1484 лева, по-късно с изключение на погрешно поправена годишна оценка от 3 на 2, заплатата и е увеличена в размер на1692 лева Увеличението е 14%, което пък опонира на закона. За себе си Цанова начислява ДМС за 38 отработени дни в размер на 1725 лв., което е с 975 лв. повече от полагащото й се, установи инспекцията.

Проверката установи, че годишния систематизиран отчет за положението на системите за финансово ръководство и надзор за 2018г. на регион Младост е действително направен от Албена Цанова, само че като негов създател е вписан финансовият инспектор Цвета Теофилова. Самият отчет на всичкото от горната страна не отразява действителното положение на финансовия надзор, а кметът на региона е подписал документ с погрешно наличие.

Поредица от пропуски, неточности и откровени злоупотреби са открити от страна на Цанова и по отношение на наредбата за оценяването на чиновниците. Проверяващите признават, че или тя не познава наредбата или всички нередности са съзнателно направени, макар, че оценяването е съображение за покачване на заплата,
бонуси и така нататък В тази посока също има редица установени проблеми, само че за тях ще стане дума по-долу.

С протекциите на Цанова е назначен финансов инспектор без нужния стаж и професионален опит, без финансово обучение и без конкурс, с заплащане 1200 лв.. След един месец служителката е освободена от тази служба, откакто на доста чиновници излиза наяве, че е назначена незаконосъобразно и обръщат съществено внимание на кмета на региона Русев, само че пък незабавно отива в различен отдел. Там нещата не престават да са с подкрепи, тъй като пък този път няма длъжностна характерност, а отговорностите й са разпредени устно отново от Цанова.

С подкрепи на същата дама е назначена и нейна родственик, която още веднъж няма нужния стаж и подготовка, само че пък бързо става държавен чиновник.

След цялостното държание на Албена Цанова усещания на комисията са, че всички нейни дейности се вършат с предумисъл. В последна сметка през второ тримесечие на 2019 година, до момента в който към момента тече инспекцията в регион „ Младост “ Цанова излиза в отпуск по болест, а заместникът й работи много по съответно. Въпреки това болничният е завършил и сега нещата са по остаряло му, най-малкото тъй като реакция досега на отчета и констатациите в него няма.

Огромни загуби от несъбрани вземания, които никой не търси

Към месец май тази година, когато Фандъкова получава отчета, който сама е поискала, несъбраните вземания от наематели на жилища за наем, за такса битови боклуци, от наематели на пространства, наематели на терени и паркинги, които към този момент не може да се съберат, заради изтекла отминалост или заради гибел на лицето са в размер на близо 576 000 лв.. Но това е сборът им без да са начислени лихвите за веселба. Разбира се все още сумата е повишена няколко пъти, тъй като времето си тече и никой не търси сметка. Нищо чудно да надвишава към този момент милион.

Още по фрапиращото в тази ситуация е, че на проверяващата комисия правният отдел не дава никаква информация за заведените правосъдни каузи за събиране на вземания от страна на Софийска община и регион Младост. На съответните въпроси дали въобще има предявени правосъдни искания против съответни наематели – на жилища и търговски обекти и терени, отговорите са:„ Не знам за такова нещо “, „ Не съм чувал за такива “, „ Няма заведено изпълнително дело “…

Вероятността все още да има такива каузи също клони към нула разясниха източниците ни, поради безспорното безучастие от страна на Столична община по установените нарушавания, които в тази ситуация са в полето на длъжностно нарушаване, закононарушения по работа и незаконна безнаказаност.

Как се разпределят финансите – за някои има, за други не

Заповеди за нарастване на самостоятелно заплащане се изготвят без документална аргументираност, по устно разпореждане на Албена Цанова, са установяват проверяващите. Изводите им за практиката в регион „ Младост “ са, че е налице жестоко нарушение на Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, вследствие на което са нанесени финансови вреди подлежащи на профилирана експертиза, с оглед изговаряне за виновност. Грубо са нарушени правилата за бистрота, правдивост и доверие. Човешкият фактор е най-скъпия капитал, който е значим за органа по назначение.

С нараствания над 500 лв. над полагащото им се ДМС са трима чиновници. Проверяващата комисия дефинира размер на ДМС на напусналите чиновници в размер на близо 3 900 лева Според тях сумата е преразпределена по субективна преценка в безусловно нарушаване на Закона за държавния чиновник Правилата за работна заплата на регион Младост. Проверени са начислените за четвърто тримесечие на 2018 година средства за ДМС. Констатацията е, че полагащият се размер на ДМС е с 8910 лева по-малко от калкулации от Албена Цанова размер.

От инспекцията действителна излиза наяве, че субективно се дефинира както покачването на заплатите, по този начин и ДМС-тата, а това води до съществени подозрения за еднолично въздействие и напън над всички чиновници, посредством финансова взаимозависимост.

Подправени номера на документи и цялостен безпорядък при финансовия надзор

Една от констатациите в отчета на назначената то Фандъкова комисия е безусловното констатиране на поправката в документ обвързван с акт за държавна благосъстоятелност, а поправката на формален документ е закононарушение съгласно Наказателния кодекс, в случай че същият документ се употребява. Освен това актът за държавна благосъстоятелност е и скъпа книга. Оказва се също по този начин, че в Следствен отдел към окръжна прокуратура регион Младост няма заведени Главни регистри за Частна общинска благосъстоятелност и Публична общинска благосъстоятелност.

При финансовия надзор нарушаванията с документите са детайлно установени от комисията. Сред тях е неналичието на единна система за финансово ръководство и надзор. Като причина за това се показва, че е тъй като липсват огромната част от вътрешните правила, указания и цялата организация по използването им и потреблението им, а вътрешните актове са с голям брой грешки, неточности и пороци.

Членовете на комисията откриват, че неналичието на редица написани процеси по приемане – предаване на документи, изключително при управителни длъжности, е съображение за необятни благоприятни условия за злоупотреби, присвоявания, замяна и подправяне на документи. Оказва се, че в администрацията е процедура направените нормативни документи да са без номерация, това поражда подозрение, че съзнателно се оставят благоприятни условия за замяна, смяна и други нерегламентирани дейности в полза на обособени лица. На всичкото от горната страна одобряването на нормативни документ, посредством резолюция и автограф на кмета на региона са без сложена дата, а с това не е ясно от по кое време е в действие написаното. Най-малкият проблем в тази ситуация е, че пък по този начин одобрените вътрешни документи не се познават от чиновниците.

Липса на подготовка и „ човек на индивида “

В отчета в детайли са разказани редица случаи с съответни лица и длъжности, на които са назначавани хора без нужната подготовка, или без нужното обучение, постоянно без състезания и напълно неприкрито с подкрепи на този или оня. Констатирани са и редица непозволени раздавания на заплати и
бонуси, като размерите им са посочени настрана – госпожа Фандъкова знае кой какъв брой е получил, знае и кой не е получил, само че какво от това. Вероятно си е оставила „ задачата “ за след изборите, в случай че се върне на кметския стол, само че в случай че не се върне никой няма да чуе за този отчет.

Задаваме си въпроса щом има такива проблеми в една районна община, дали няма сходни и в другите региони. Дали и там не са правени инспекции и дали по този метод не са заставени хората, които работят там да гласоподават „ вярно “.

Никой не желае да бъде проверяван

Въпреки особено назначеното лице – секретарят на региона Радослав Иванов, което да дава отговор за всички поискани документи и материали проверяващите се сблъскват с цялостен отвод от подпомагане, настояват източниците ни. С най-различни оправдания и официални аргументи, от рода на – отсъствия, отпуски, проблеми от софтуерни оператори, натовареността със служебни задължения и периоди, по всякакъв начин се блокира работата на проверяващите. Едно от най-фрапиращите оправдания, които получават за отхвърли да документи е авторско право във връзка с софтуерни артикули на които са създадени…

Комисията е извънредно затруднена и при установяване верността и сходствата на начислените ДМС към заплатите на чиновниците. Албена Цанова отхвърли изрично да даде отчети, а дава единствено файлове, въз основа на които твърди, че е осъществено фактическото изчисление на ДМС. Освен това проверяващите получават единствено подписаните от кмета заповеди, което, съгласно тях, е още едно жестоко нарушение на правилото за бистрота и ограничение на надзор за правомерност.

Реално няма никакви документи, които да обосновават нарастванията на заплатите, а единствено заповедите с които са одобрени съответни размери. Цанова твърди, че не съхранява предхождащите заповедта файлове и разбори и не може да даде такива.

В последна сметка се оказва, че Цанова държи оценки в заключена каса при себе си и не разрешава да се осъществят както надзор и запознаване с персоналната оценка, по този начин и да се ревизира законосъобразността на начислените
бонуси.

Това не е единствения отчет за нарушавания, който остава без реакция

Подобна орис е имал и различен сходен отчет, обвързван с изгубването на 18 млн. лв. от регион „ Искър “, настояват източниците ни.

Екип Фрог Нюз

====

*Заповедите на столична община са с №№ СОА18-РД91-438/26.11.2018г. и СОА18-РД91-456/11.12.2018г., а тази от регион „ Младост “ - РМЛ18-РД09-383/27.11.2018г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР