Йодният дефицит е най-важният рисков фактор за развитие на заболявания

...
Йодният дефицит е най-важният рисков фактор за развитие на заболявания
Коментари Харесай

Хималайската сол - мода, водеща до йоден дефицит

Йодният недостиг е най-важният рисков фактор за развиване на болести на щитовидната жлеза при възрастни и деца, а използването на нейодирана сол може да има съществени последици за здравето на бременните дами и бъдещите им деца. Близо 400 000 българи на възраст сред 12 и 18 години имат понижена функционалност на щитовидната жлеза, а 65% от тях го научават инцидентно по време на присъединяване в скрининг. 
Бременните да употребяват единствено йодирана сол, предлага проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско сдружение по ендокринология и шеф на Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната в УМБАЛ " Софиямед ":

" В комерсиалната мрежа се популяризира хималайска сол, розова сол, черна сол. В момента има известно въодушевление, което би трябвало добре да се разбере от популацията, че не е в негова изгода. Има химически разбори на хималайската сол, които демонстрират, че тя съдържа към 15-20 пъти по-малко йод, т.е., ние слагаме нашето население в риск още веднъж да се стигне до йоден недостиг, още веднъж до болести от гуша и слагаме на риск раждането на здрави и умни деца. Изграждането на мозъка на детенцето зависи от това дали майката произвежда достатъчно щитовидни хормони, а синтезът на тези хормони зависи от това дали  майката има задоволителен импорт на йод. "
Има страни, при които няма недостиг на йод във водата и храните и дали ще приемеш йодирана сол или хималайска сол не е от голяма важност за здравето, само че България е в действителност рискова страна, акцентира в предаването " Хоризонт до обед " проф. Стефка Петрова, експерт по хранене и диететика:
" Ние сме най-вече планинска страна, с доста планини, с доста бедна на йод почва. Неслучайно в България има национална тактика, която към този момент десетилетия наред се осъществя - за навсякъде йодиране на солта. Което значи йодиране на солта за цялото население, за директна консумация, а също йодирана сол, която се употребява при храненето на животните. "
Българското население е рисково за развиването на йод дефицитни положения, като изключително рискови са интервалите на бременността, обобщават специалистите.

" В интервала на пубертета потребностите от йод също са високи и незадоволителния банкет на йод поради приема на нейодирана сол може да докара до обезщетително увеличение на гушата. Много деца по-късно остават за цялостен живот с този козметичен недостатък, въпреки той да не води до хипотиреоидизъм ", посочи проф. Стефка Петрова. Хималайската сол е по-вкусна поради микроелементите, само че техните количества са толкоз минимални, че нямат значение за здравето и статуса на микроелементите в организма, безапелационна е тя. 

Йодираната сол би трябвало да се поставя в края на процеса на готвене, поучават още експертите. Тя би трябвало да се съхранява на мрачно и в стъклени съдове, с цел да не понижава наличието на йод.

За хранителни цели би трябвало да се предлага единствено йодирана сол, означи и Румяна Йорданова, шеф отдел в Дирекцията за надзор на храните в Агенцията по сигурност на храните. На един щанд в комерсиалните обекти са пакетите и с йодирана, и с нейодирана сол, което обърква потребителите. За задачата специалистите оферират нейодираната сол да се предлага съответно етикетирана и на обособен щанд. 

Нейодираната сол в комерсиалните обекти и складовете е пакетирана отвън страната, сочи тематична инспекция на Агенцията от септември предходната година.  
Още акценти по тематиката слушайте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР