Йеменското движение хути призна, че е извършило нападения с 10

...
Йеменското движение хути призна, че е извършило нападения с 10
Коментари Харесай

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

Йеменското придвижване хути призна, че е направило набези с 10 безпилотника против две саудитски рафинерии, където са зародили пожари. Рафинериите са на държавната компания " Арамко " и са в източната част на кралството. Говорител на придвижването съобщи по телевизия " Ал Масирах ", че това е най-голямата интервенция на придвижването на територията на Саудитска Арабия и сходни офанзиви ще продължат отсега нататък, до момента в който сунитското кралство не спре войната против разбунтувалото се придвижване в Йемен. Самата телевизия е благосъстоятелност на хути и е основана в Бейрут. Хути изповядват шиизма и затова са подкрепяни от шиитския и богат на нефт Иран, с който сунитска и също петролна Саудитска Арабия съперничи за районно водачество.

Заради офанзивата производството на нефт в Саудитска Арабия е намаляло с 5 млн. барела на ден, което е съвсем половината от нефтената продукция на кралството. Пожарите към този момент са под надзор, при ударите няма жертви, настояват саудитските медии.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман организираха телефонен диалог след дръзкото нахлуване на хути. Тръмп удостовери солидарността на Съединени американски щати с Рияд и акцентира негативното влияние на офанзивите против Съединени американски щати и международната стопанска система. Мохамед бин Салман го е уверил, че " Кралството може да се опълчи и да се оправи с тази терористична експанзия ".

На собствен ред американският държавен секретар Майк Помпео упрекна Иран за неделните офанзиви с дронове. По думите му Иран е почнал " невиждана офанзива против енергийните доставки в света ". Помпео прикани интернационалната общественост " обществено и недвусмислено да осъди офанзивите на Иран ", осведоми Спутник. " Техеран застава зад близо 100 офанзиви против Саудитска Арабия, до момента в който Рухани и Зариф се преструват, че вземат участие в дипломацията. На фона на всички апели за деескалация Иран стартира невиждана офанзива против енергийните доставки в света. Няма доказателства, че офанзивите идват от Йемен ", съобщи Помпео.

Сенаторът републиканец Линзди Греъм, който има славата на " ястреб ", съобщи, че е време Белият дом да разиска опцията за офанзиви против иранските нефтени уреди, в случай че Техеран " продължи с провокациите си ", предава РИА Новости.

" Време е Съединени американски щати да (обсъдят) офанзива против рафинериите в Иран, в случай че те продължат с провокациите си или продължат да обогатяват уран. Техеран няма да спре с неприятното си държание, до момента в който следствията не станат по-реални. ", написа Греъм в туитър. Според него едно нахлуване против иранската нефтена промишленост ще е " мощен удар върху режима ".

Пратеникът на Организация на обединените нации Близкия изток Мартин Грифитс дефинира офанзивите като " извънредно тревожни " и прикани всички страни в спора в Йемен да бъдат сдържани.

На собствен ред Техеран отхвърли обвиняванията на Съединени американски щати, че стои зад офанзивите против петролните рафинерии в Саудитска Арабия и ги назова " безсмислени ". В свое изказване представителят на външно министерство Абас Мусави загатна, че тези обвинявания са отправени, с цел да бъдат оправдани " бъдещи дейности " и ответни удари против Иран.

А върховен ирански пълководец от революционната армия съобщи, че базите на Съединени американски щати и техните самолетоносачи в района са в обсега на техеранските ракети. " Всички американски бази и техните самолетоносачи на разстояние до 2000 км към Иран са в обсега на нашите ракети ", съобщи ръководителят на Военновъздушни сили на Иранската революционна армия Амирали Хаджизаде.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР