Явно някои хора се притесняват много от това какво ще

...
Явно някои хора се притесняват много от това какво ще
Коментари Харесай

Намалиха състава на Комисията за енергийно и водно регулиране от 9 на 5 членове

„ Явно някои хора се тормозят доста от това какво ще се разкрие, откакто се сменят някои хора в КЕВР “, отвърна социалистът Емил Георгиев.

Мнозинството в Народното събрание гласоподава на първо четене в петък съкращаване на състава на Комисията за енергийно и водно контролиране от 9 на 5 членове, пердаде БНР.

С двама специалисти се понижава квотата в състав  " Енергетика " и се отстраняват членовете с юридически и стопански стаж.

Предложенията за понижаване на състава на регулатора са направени от ръководещото болшинство с претекстове за оптимизация на числения състав на Комисията като самостоятелен колегиален орган и за финансови икономии.

Тези претекстове бяха обект на рецензии от страна на опозицията.

„ Мнозинството, което сега желае от нас тези законодателни промени с един-единствен претекст – пестеливост, избра 21 министри, то е на един министър зад върха, националният връх български “, съобщи Любен Дилов от ГЕРБ.

„ До през вчерашния ден вие не представихте какви ще бъдат тези икономии, а това е главният претекст в законопроекта “, сподели депутатът от „ Възраждане “ Искра Михайлова.

С признатите на първо четене промени в Закона за енергетиката се планува за членове на KЕВР да могат да бъдат избирани лица със стаж в региона на енергетиката и стаж в региона на водоснабдяването и канализацията, като за подобен ще се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в региона на финансите, счетоводството, търговията с финансови принадлежности или банковото дело, свързани с енергийния бранш.

Тази корекция също беше атакувана от опозицията.

„ Дали ще може Първан Баняджията да бъде член на Комисията? Четейки вашите критерии, при всички случаи ще може “, възрази депутатът Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР