Ятото от 160 птици – розово фламинго и розови пеликани,

...
Ятото от 160 птици – розово фламинго и розови пеликани,
Коментари Харесай

Ято екзотични птици подлуди бургаското летище

Ятото от 160 птици – розово фламинго и розови пеликани, които от седмици са в Атанасовското езеро, покрай Бургас, подлудиха чиновниците на летище Бургас. Появата на пернатите пришълци е неповторима панорама, само че се следи под лупа от спецовете на летището.

Всяка птица при избрани условия, може да смъкна аероплан и да има съдбовни последствия.

Заради това по всички летища в света се вземат ограничения против пернатите. Бургаското летище не прави изключение, още повече, че се намира на пътя на птиците- Виа Понтика.

Освен че е на миграционния път, край него се намират четири езера- Поморийското, Атанасовското, Бургаското езеро и Комплекс Мандра-Пода, като 3 от тях са с интернационално значение по Рамсарската спогодба, обяснихаот Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД- оператор на летище Бургас, написа "Труд ".

“Бургаското летище има доста надеждна звукова система, с която пернатите се прогонват”, описа специалист от аеропорта. Понякога даже се налагало самолетите да кацат и изхвърчат от другата посока- към Поморие.

Летище Бургас ползва въздържан и деен надзор на птиците, описаха от “Фрапорт”. Пасивният надзор се реализира с потреблението на образни и електроакустични системи за прогонване на птиците. Активният надзор се прави от профилирано звено за орнитологично обезпечаване на полетите.

Служителите от звеното употребяват бинокли за наблюдаване на зоните към летището и чрез радиостанция подават информация за видяните птици – мястото, височината на полета им, тип и бройка.

След съгласуваност сред съответните служби, ангажирани с контрола на дивата природа, се подхващат ограничения за прогонване на птиците в летателното поле на летището, като и дейности за ръководство на въздушното придвижване на самолетите, тъй че да се избегне конфликт с птиците.

При дейния надзор се употребяват биоакустична електронна система и системи за звуково и образно прогонване на птиците, обясниха летищните експерти.

Наред с дейния и пасивния способи, които се ползват, отдел “Безопасност на летище Бургас”, изготвят и популяризират месечни орнитологични прогнози, както и бюлетини за сигурност. Същите включват информация за птиците, регистрирани в зоната на отговорност на летището. В последните години е записано наличието на някои нетипични птици за Атанасовското езеро, като розовите фламинги, които са дохвърчали от Гърция и Турция.

Обработват тревите против инсекти
Гонят птиците с газов револвер, соколи и орли

В доклад на летищата за сигурността и недопускане на произшествия в страната още през 2012 година, се споделя, че чиновниците кръстосват летателните полета с високо пристъпен джип и оборудвани с портативни лазери, газов револвер, халосни патрони и ракети.

Птиците се разгонват с газови оръдия, плашила, а тревните площи на летателните полета се обработват със специфични препарати против инсекти, които притеглят птиците. Дори се отглеждат орли или соколи, които се пускат, с цел да ги разгонят.

През 2012 година да вземем за пример, на летището край Бургас е имало 7 случая с боричкане на птици в самолетите, като множеството са при кацане.

При повишение на популацията, случаите естествено се усилват. Последният е отпреди три години, когато машината с 200 пасажери на борда трябвало да излети за Лондон. Секунди откакто “Ербъса” почнал да форсира по пистата за политане, водачите подхванали маневра за прекъсване, тъй като в самолета се блъснало пернато.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР