Ястребът Тодор Тагарев може да стане военен министър с гласовете

...
Ястребът Тодор Тагарев може да стане военен министър с гласовете
Коментари Харесай

Ястребът Тагарев може да стане военен министър с гласовете на БСП

Ястребът Тодор Тагарев може да стане боен министър с гласовете на Българска социалистическа партия, в случай че поддържат предлагането на премиера Кирил Петков.

Българска социалистическа партия няма да бъде причина за бламирането на държавното управление, сподели в " Още от деня " ръководителят на Комисията по защита в Народно събрание и народен представител от Българска социалистическа партия Атанас Зафиров.

Окончателното решение за промяната на министъра на защитата Стефан Янев с проф. Тодор Тагарев ще бъде взето от ПГ на Българска социалистическа партия на следващия ден. Не са водени диалози за кандидатура за този пост на Българска социалистическа партия.

Възпитаник на Математическата гимназия в Пловдив ще бъде препоръчан за гласоподаване в Народното събрание за министър на защитата. По-рано през днешния ден Кирил Петков изиска оставката на Стефан Янев.

Проф. Тодор Тагарев участваше като специалист в групата на " Продължаваме промяната " по време на договарянията за бъдещата управническа коалиция.

" Никой министър няма право на лична външна политика, изключително във Фейсбук ", уточни Петков и осъди сегашния към момента боен министър Стефан Янев за това, че е нарекъл войната, която Русия стартира в Украйна " интервенция ".

" Мой министър не може да употребява думичката " интервенция ", вместо думичката " война ". Операция не може да се назова, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна към този момент са убити ", сподели още той.

За разлика от Стефан Янев, който два пъти беше назначаван за длъжностен министър председател от президента Румен Радев, проф. Тагарев влезе в открит спор с президента поради разногласията какви изтребители да закупи България. Тагаров лобираше в интерес на американските F-16, до момента в който президентът при започване на своя мандат защитаваше тезата, че шведските „ Грипен “ са по-добрият избор.

Спряганият за " ястреб " Тагарев има персонална омраза и със Стефан Янев, който е упрекван от десните, че е русофил.

От 3 май 2016 година Тагарев беше назначен за шеф на Института по защита, само че година по-късно беше освободен от тогавашния длъжностен министър на защитата ген. Стефан Янев. Според формалното известие от МО претекстът беше „ замяна на тактико-техническите задачи “ на плановете за закупуване на нов вид изтребител.

Преди да стане гневен конкурент на Радев и Янев, Тагарев беше министър на защитата в състава на служебното държавно управление на Марин Райков, назначено от предходния президент Росен Плевнелиев.

Тодор Димитров Тагарев е роден на 18 април 1960 година в град Стамболийски, България. Завършва Математическа гимназия „ Акад. Кирил Попов “ в Пловдив.

През 1982 година приключва Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика.

През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия „ Н. Е. Жуковски “ в Съюз на съветските социалистически републики, а през 1994 година – в Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

От 1999 година е старши теоретичен помощник II степен (доцент) по приложение на правилата и методите на кибернетиката, а от 2014 г е професор по същата компетентност.

От 1989 до 1992 година е учител във ВВВУ „ Г. Бенковски “. От 1994 до 1998 година е теоретичен помощник поредно в Института по ръководство и систематични проучвания и Института за галактически проучвания на Българска академия на науките, където продължава да работи като старши теоретичен помощник от 2002 година до 2004 година

От 1999 до 2001 година е поредно шеф на Дирекция „ Планиране на защитата “ и „ Политика по въоръженията “ в министерство на защитата.

От 2004 до 2008 година е началник на катедра „ Мениджмънт на защитата “ във Военна академия „ Г. С. Раковски “.

От 2005 до 2008 година Тодор Тагарев е член на Борда за проучвания и технологии на НАТО и народен представител в неговия панел „ Системни разбори и изследвания “. Притежава забележителен опит в управлението и присъединяване в интернационалните и национални интер-дисциплинарни проучвания по въпроси на сигурността и защитата. Негови научни и научно-приложни изявления са преведени на арабски, арменски, бахаса, грузински, подари, испански, португалски, румънски, съветски, сръбски, украински, маджарски и френски език.

От 2008 година е в Института по паралелна обработка на информацията на Българска академия на науките, в този момент Институт по осведомителни и информационни технологии, като началник на секция „ Информационни технологии в сигурността “ и на Центъра по мениджмънт на сигурността и защитата.

И той е работил в НАТО. От 2005 до 2008 година Тагарев е бил член на Борда за проучвания и технологии на НАТО и народен представител в неговия панел „ Системни разбори и изследвания “.

Тагарев се наложи като характерен „ ястреб” – една от първите му задания като боен министър ще е да вкара ракети на НАТО на българска територия като аванпост на Алианса, разкриват извънредно източници от МО.

За похлупак ракетите на НАТО сигурно не са добър знак, който да извадим при договаряния за доставки на горива, да не приказваме, че непосредствено ни трансформират в цел на Владимир Путин, който може да реши да организира интервенция по обезвреждането им по сходство на Украйна.

В интервала септември 2009/2010 година е консултант на министъра на защитата по въпросите на стратегическия защитителен мениджмънт.

Проф. доктор Тодор Тагарев заемаше поста на министър на защитата от 13 март до 29 май 2013 година като част от служебния кабинет на Марин Райков, назначен с декрет на Росен Плевнелиев.

Името му е набъркано в измами около състезанието за придобиването на нови изтребители, за което излетя от поста шеф на Института по защита.

Oт 3 мaй 2016 година пpoф. Toдop Taгapeв e нaзнaчeн зa диpeĸтop нa Инcтитyтa пo oтбpaнa, нo нa 31 мapт 2017 година e ocвoбoдeн oт пocтa oт Cтeфaн Янeв, тoгaвa cлyжeбeн миниcтъp нa oтбpaнaтa.

Cпopeд Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa тoвa e зapaди „ пoдмянa нa тaĸтиĸo-тexничecĸитe зaдaния “ нa пpoeĸтитe зa зaĸyпyвaнe нa нoв вид изтpeбитeл. Toгaвa Taгapeв бe шиpoĸo aтaĸyвaн oт cpeди, близĸи дo лeвицaтa.

Taгapeв зaвeдe иcĸ против МО в oпит дa зaщити дoбpoтo cи имe.

„ В заповедта ми не написа нищо такова. Вероятно ще потърся отбрана на своите права, тази заповед ще падне елементарно”, закани се Тагарев. Делото продължава и сега. И в случай че стане министър, ще се окаже в двойна роля - на просител и на ответник.

По думите му той бил извикан от служебния боен министър Стефан Янев в кабинета му, не му дал пояснение за какво и просто му връчил заповедта за уволняване.

„ Хората в министерство на защитата не са окуражени да работят професионално и съвестно”, счита Тагарев. „ Говорих с Янев три пъти, аз нямах никакви проблеми с него. Очевидно той има проблеми с метода, по който действа министерството, само че прокарването на тези негови визии са даже нападателни. Тагарев съобщи, че за последните 20 години не имало сходна чистка в МО.

Πo oтнoшeниe нa cлyчвaщoтo ce в Уĸpaйнa, пoзициятa нa пpoфecopa e яcнa – тoй ĸaтeгopичнo я oпpeдeля ĸaтo aгpecия.

" Πyтин гoвopи зa пpeвpaт, нo дoĸaтo тoй e нa влacт 25 гoдини и e yтвъpдил пpaĸтичecĸи eднoличнa влacт, дoĸaтo в тoвa вpeмe в Уĸpaйнa ca ce cмeнили пeтимa пpeзидeнти и ниĸoй нe бpoи дopи ĸoлĸo пpaвитeлcтвa. Toвa e пpoцec, ĸoйтo тe xapecвaт и oцeнявaт, чe тexният глac знaчи нeщo, тe oцeнявaт мнoгo виcoĸo възмoжнocттa зa пътyвaнe в Eвpoпa, възмoжнocттa зa ĸoнтaĸти cъc cтpaни, ĸoитo ca дoбpe paзпoлoжeни и ги paзглeждa ĸaтo paвнoпpaвни “, ĸoмeнтиpa тoй пpeд bТV вчepa.

" Българска социалистическа партия няма да прави по никакъв метод взаимни отстъпки с националната сигурност на България, освен това - ние ще бъдем поръчител в ръководещата коалиция, че подобен компромис няма да бъде юридически ", безапелационен е Атанас Зафиров.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР